Cervena … het zomerste rood vlees ooit komt uit Nieuw-Zeeland

Een nieuw stukje rood vlees dat deze zomer voor het eerst in de Belgische restaurants kan gedegusteerd worden is Cervena. Het heeft een verfijnde, zachte smaak en textuur, licht verteerbaar en zo mals dat het als boter in de mond smelt. Het is dus een perfecte aanvulling voor de lichtere, hedendaagse keuken die zowel echte foodlovers als moeilijke eters kan overtuigen. Zo serveert  Cervena zich zowel in recht-toe-recht-aan-bereidingen als dat het aan complexere bereidingen en creaties een zachte textuur en eigen smaak toevoegt. Er is slechts één beperking: Cervena is enkel beschikbaar van midden april tot eind augustus via de groothandel.

Het Cervena kwaliteitslabel wordt slechts toegekend wanneer de dieren voldoen aan een aantal criteria, het vlees is in de eerste plaats afkomstig van dieren jonger dan 2 jaar waardoor het erg zacht en mals blijft en de dieren zelf nauwelijks afwijkingen vertonen in maat en gewicht. Dit impliceert dat bepaalde versnijdingen zeer evenwichtig verlopen. De dieren voeden zich het hele jaar door uitsluitend met gras waardoor het vlees een frisse, zachte en milde smaak heeft, terwijl anderzijds noch hormonen noch groeiversterkers worden toegekend.

Een aantal Belgische chefs zorgen alvast voor enkele suggestieve bereidingen die door de modale huiskok makkelijk kunnen gerealiseerd worden. Chef Sam Van Houcke presenteert een koude bereiding, nl gerookte Cervena met garnituur van foccacia, tomaat en zwarte olijf. Ook zijn tataki van Cervena gepresenteerd met een salade met ponzu en sesam en een crème van Thaïse curry is een koude bereiding. Chef David Heine serveert een koude en een warme bereiding. Als koude bereiding  opteert hij voor een Cervena ‘rosbeef’ gedecoreerd met een ricotta met kruiden,  gedroogde vruchten en aromatische salade. Zijn warme bereiding is figuurlijk de kroon op het werk, hij koos immers voor een Cervenakroon met kruidenkorst, primeurgroenten en kalfsjus met bonenkruid. Een suggestie om duimen en vingers te likken…Suggesties op www.cervena.be