Cervena: het zomerste rood vlees ooit komt uit Nieuw Zeeland

Een nieuw stukje rood vlees dat deze zomer voor het eerst in de Belgische restaurants kan gedegusteerd worden is Cervena. Het heeft een verfijnde, zachte smaak en textuur, licht verteerbaar en zo mals dat het als boter in de mond smelt. Het is dus een perfecte aanvulling voor de lichtere, hedendaagse keuken die zowel echte foodlovers als moeilijke eters kan overtuigen. Zo serveert  Cervena zich zowel in recht-toe-recht-aan-bereidingen als dat het aan complexere bereidingen en creaties een zachte textuur en eigen smaak toevoegt. Er is slechts één beperking: Cervena is enkel beschikbaar van midden april tot eind augustus via de groothandel.

Geschenk van de natuur

Bij Cervena-vlees moet u zich jonge herten voorstellen die vrijelijk grazen op de uitgestrekte, groene vlaktes van Nieuw Zeeland. Op deze gunstige geografische ligging en in dit droge zeeklimaat worden ze dus op natuurlijke wijze en in gecontroleerde, ideale omstandigheden grootgebracht in een stressvrije, zuivere en natuurlijke omgeving. Ze groeien m.a.w. op in een authentieke, natuurlijke biotoop waarin elk hert over minstens 1 ha bewegingsvrijheid beschikt.

De jonge herten voeden zich uitsluitend met gras en hooi van de weides, wat dus zorgt voor een uitzonderlijk zachte verfijnde smaak en een laag verzadigd en onverzadigd vetgehalte. Er worden uiteraard geen krachtvoeders, hormonen of groeiversterkers gebruikt.  En hun vlees is een bron van zink en vitaminen B. Een geschenk van de natuur dus!

Diverse bereidingen en versnijdingen

Cervena is zowel een kwaliteitslabel als keurmerk waarvoor slechts een beperkt aantal geselecteerde en gecertificeerde bedrijven in Nieuw-Zeeland een licentie hebben.

De Cervena-herten zijn twee jaar of jonger als ze worden geslacht. Hun vlees wordt binnen de 24 uur na slacht versneden in rugdelen (filet, haasje en kroon), technische spierdelen van de bout en in schouderdelen. Alle delen zijn extreem mals en zacht van smaak, kunnen op tal van manieren bereid worden, maar best altijd saignant geserveerd worden. Na versnijding worden ze vacuüm verpakt, terwijl het vlees rijpt tijdens het transport. Daardoor is Cervena altijd vers beschikbaar.

Eens uitgepakt, kunnen onze Belgische chef-koks de Cervena verder versnijden als een steak, medaillon, noisette, karbonade, kotelet of kebab. Er treedt weinig of geen verlies op bij het versnijden van het vlees (geen vetranden). De afsnijdingen om mooie medaillons of steaks te maken zijn verder perfect voor gebruik in ravioli, Aziatische knoedels en gastronomische worstjes. Cervena leent zich verder uitstekend voor de grill, want als super mager vlees schroeit het snel op hoog vuur dicht. En ook koud gerookt (tartaar, tataki, carpaccio) of verwerkt in een salade is Cervena een delicatesse.

Info: Cervena is b2b-verkrijgbaar in de verschillende vestigingen van Hanos, Metro, Makro, Keurslager.  Uitgebreide informatie op www.cervena.be met o.m. recepten, tips voor bereidingen en versnijdingen.