Champagne A R Lenoble

Champagne AR Lenoble is een van de weinige champagnehuizen dat nog steeds onafhankelijk opereert en volledig onder familiale exploitatie valt en bestaat nagenoeg 100 jaar. In 1915 verlaat Armand-Raphäel Graserr, wijnhandelaar, de regio Elzas om zich in Damery in de Champagnestreek, te vestigen. Hij neemt zijn intrek in een statig herenhuis uit de 18de eeuw opgetrokken in regionale bouwstijl, herenhuis dat vandaag als sociale zetel van het bedrijf fungeert. Vanaf 1920 start hij met de productie van champagne die hij commercialiseert onder de naam A.R. Lenoble, AR staat voor de initialen van zijn voornaam terwijl hij met ‘lenoble’ hulde brengt aan het edele karakter van de Champagne.

Bij de controle van de oogst in 1947 komt hij dodelijk ten val en wordt door zijn zoon Joseph opgevolgd. Wanneer deze laatste in 1973 met pensioen gaat bevindt het wijnhuis zich in slechte financiële papieren. Toch beslist een gepassioneerde Jean- Marie Malassagne, kleinzoon van AR om het huis een nieuwe elan te bezorgen. Bij het uitbreken van de economisch crisis in 1993 komt het wijnhuis andermaal in slechte papieren en Joseph beslist om het beheer uit handen te geven. Zijn oudste zoon, actief in de medische sector heeft geen belangstelling, terwijl zijn jongste zoon, pas afgestudeerd evenmin interesse heeft. Het is uiteindelijk zijn dochter Anne, actief bij L’Oréal, die beslist om het wijnhuis een nieuwe boost te geven. Drie jaar later krijgt ze hulp van Antoine, de jongste zoon, die een tijdje actief was in de voedingssector, om het wijnhuis een nieuwe toekomst te geven.

Ondertussen hebben Anne en Antoine, achterkleinkinderen van de stichter, 20 jaar ervaring opgebouwd en bezorgen ze het wijnhuis de nodige authenticiteit en persoonlijkheid. De champagnes A R Lenoble zijn zeer evenwichtige wijnen met karakter en elegantie die van een mooie reputatie genieten. De sterke punten van deze champagne zijn notoriteit steunende op preciesheid, elegantie en intimiteit. Genieten van champagne A R Lenoble is het delen van emoties, genieten van een geheim dat men enkel met zijn naasten beleeft.

Het assortiment champagnes A R Lenoble bestaat uit de ‘collection classique’ met harmonieuze assemblages, fruitig evenwicht die passen bij elk leuk moment. Hiertoe behoren de Cuvée Intense, Cuvée Riche demi-sec, Cuvée Brut nature dosage Zéro. De ‘collection terroirs’ heeft een sterke en orginele persoonlijkheid, en weerspiegelt de uitzonderlijke terroirs van Chouilly en Bisseuil, aangewezen wijnen voor de veeleisende fijnproever. Hieronder ressorteren de Cuvée l’Epurée Grand Cru Blanc de Blancs, Cuvée Grand Cru Blanc de Blancs, Cuvée Grand Cru Blanc de Blancs Millésimée, Cuvée Premier Cru Blanc de Noirs Millésimée en de Cuvée Rosé Terroirs. De ‘collection prestige’ tenslotte is een wijn met extreme kwaliteit, zorgvuldige selectie van de druiven met manuele oogst en uiterst nauwgezet productieproces dat zorgt voor unieke wijnen. De collection prestige omvat de Cuvée Gentilhomme Grand Cru Blanc de Blancs Millésimée en de Cuvée les Aventures, Grand Cru Blanc de Blancs.

Geproefd: Cuvée Grand Cru Blanc de Blancs millésimée: 100% Chardonnay, in het glas een gouden mantel met groene schitteringen, fijne bubbels en delicate schuimkraag. In de neus aanvankelijk florale noten, overgaand in rijke fruitige toetsen van rijp wit fruit. In de mond een aroma van brioche en rasechte chardonnay met lange afdronk, krachtig en grote frisheid. Leuke aperitiefwijn, maar past perfect bij delicate bereidingen zoals Sint Jacobsvruchten, warme oesters met julienne van groenten of een carpaccio van langoustines, Dossage: 5g/l

Grand Cru Blanc de Blancs, Cuvée les Aventures: 100% Chardonnay van de Grand Cru de la Côte des Blancs, geteeld op het lieu-dit terroir Chouilly aan de voet van het kasteel van Saran, perceel van amper een halve hectare. Uiterst nauwkeurige selectie van de druiven bij manuele oogst en productie van 2000 flessen per jaar. In het glas een goudgele mantel, luchtige schuimkraag en fijne bubbels. In de neus ontwikkelt het aroma zich langzaam met delicate accenten van hout die makkelijk overgaan in een rijkelijk aroma van wit, geel en exotisch fruit met subtiele accenten van citrusvruchten en lichte kruidige toetsen. In de mond biedt deze wijn een brede aanzet waarbij de smaakpapillen quasi identieke aroma’s als de neus ontdekken. De tegenstelling wijnrijkdom-frisheid is aangenaam en zorgt voor lange afdronk met grote elegantie, typisch voor grote wijnen. Zeer elegante wijn, genereus bij het aperitief maar perfect bij gastronomische bereidingen zoals sint jacobsvruchten met sauternes, kwartels met mandarines of tarbot met wilde paddenstoelen. De fles ontkurken is teruggrijpen naar de nostalgie waarbij het koordje dat hals en dop samenhoudt moet worden doorgesneden, een oude traditie die bij deze uitzonderlijke champagne thuishoort.

Op de proeftafel: Grand Cru Blanc de Noirs 2009:

Een mono cru, mono cépage en mono jaar, 100% pinot noir de Bisseuil, Premier Cru de la Montagne de Reims. In het glas weerspiegelt deze wijn perfect de kracht van de Pinot noir die meerdere jaren rijpt. De diepe gouden mantel met overvloedige schuimkraag en zeer miniscule fijne bubbels oogt erg aantrekkelijk. In de neus krijgen we aangename aroma’s met subtiele accenten van hout en leuke toetsen van rijp rood fruit. In de mond verwent de wijn onmiddellijk de smaakpapillen, terwijl de afdronk de accenten van rood fruit bevestigt, de mooie aciditeit geeft deze wijn een grote frisheid met genereus karakter. De dossage van 4g/l is bewust zeer beperktr gehouden om frisheid maximaal te bewaren.

Een leuke aperitiefwijn voor liefhebbers van wijnrijke en krachtige champagnes, ideaal geserveerd bij 9°C. Deze Grand Cru past ook bij stevige gerechten zoals een muis van lam met cajounoten en geperste van ganzenlever met morieljes en gestoofd kalfsvlees of bij gestoofd witloof met saffraan en piment d’Espelette.