Champagne Pannier lanceert Rubis Velours

Patrick Roth die 30 jaar geleden de voormalige nachtclub Les 2 Frères overnam en ze via een theatercafé tot een gewaardeerd restaurant met een bijzondere ambiance transformeerde, kreeg als blijk van waardering voor zijn onverdroten inzet in de horecawereld, de eer, de Rubis Velours, een rosé champagne van het huis Pannier te mogen introduceren.

Louis Eugène Pannier richt Maison Pannier op in 1899, in Dizy, vlakbij Epernay. In 1937 koopt zijn zoon de schitterende middeleeuwse steengroeven in Château-Thierry, in de Vallée de la Marne, waar hij het handelshuis uitbouwt. In 1974 neemt een groep wijnbouwers het champagnehuis over en maken van Pannier hun handelsmerk. In 1999 ontdekken archeologen in de kelders een fresco uit de 14e eeuw die een middeleeuwse boogschutter voorstelt en het logo van Champagne Pannier wordt. Reden waarom Maison PANNIER ervoor kiest om ook het motto van de boogschutters te gebruiken : ‘Ad perfectionem intendere – streven naar perfectie.’ Dit logo symboliseert tot op vandaag de stijl van het champagnehuis: elegantie, rechtlijnigheid en evenwicht.

Champagne Pannier koppelt moderniteit aan traditie. De traditionele assemblage van champagne is het geheim dat aan de basis ligt en dat van Champagne Pannier  een ‘grote klassieker’ maakt. In heel het prestigieuze gebied van Champagne rijpen er druiven voor Pannier, Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir, alias de drie druivenrassen voor champagne, één witte variëteit en twee blauwe. Te midden van de Vallée de la Marne, in het hart van Maison Pannier, worden deze wijnen afkomstig uit de hele Champagne samengesteld tot unieke cuvées, origineel en authentiek, in elke fles.

Het is het resultaat van eeuwenoude tradities gelinkt aan moderne spitstechnologie, maar met op elk moment oog voor kwaliteit en creativiteit. De persoonlijke stijl van Champagne Pannier komt tot uiting door de uitzonderlijke knowhow op gebied van vinificatie en de rijping achteraf, alsook door de minutieuze samenstelling van elke assemblage op zich, wat resulteert in champagnes die elegant zijn, rechtlijnig, evenwichtig en persistent.

Aan de basis van de strategie van Pannier ligt een rigoureuze druivenselectie van de beste wijngaarden van Champagne en een lange kelderrijping (minimaal 3 jaar) die ervoor zorgen dat Champagne Pannier veeleisende champagneliefhebbers de allerbeste champagnes kan voorstellen. Een team van 4 oenologen, een gecertificeerd kwaliteitssysteem (ISO 22000) en een moderne productie-installatie staan samen garant voor de kwaliteit van de champagnes en de constante aandacht die eraan besteed wordt. In het hart van de Vallée de la Marne vinden we niet alleen de schitterende middeleeuwse kelders, ook de perfect uitgeruste en exclusieve ruimtes om bezoekers te ontvangen, vergaderingen te beleggen of seminaries en feesten te organiseren zijn een troef te midden van deze magische champagnewereld.

Rubis Velours: Roze, als een boeket prachtige rozen. De Cuvée Rubis Velours is een mix van 56% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier en 34% rode wijn van Champagne. De druiven zijn afkomstig uit Mailly en Verzenay voor Pinot Noir, Vallée de la Marne voor Pinot Meunier, voornamelijk wijngaarden met een Grand Cru-status. Deze wijn krijgt minimaal 4 jaar kelderrijping mee. Rubis Velours wordt best liggend bewaard, op een donkere plaats en aan een constante temperatuur van 12° tot 14°C. Afkoelen doen we in een champagnekoeler met water en ijs, tot wanneer de wijn een temperatuur bezit tussen 7° en 9°C. Het liefst wordt hij in een gewelfde champagneflûte geserveerd, dat een beetje op een glas voor rode wijn gelijkt.

In het glas krijgen we een fonkelende en prachtige kleur van robijnrood, afgewerkt met een streepje koraal. De belletjes zorgen voor ragfijne draden van parelmoer. In een kristalheldere omgeving en een rechte baan volgen ze elkaar onophoudelijk op, glinsterend en sprankelend. In de neus laat het aroma heel even op zich wachten, maar ontplooit nadien impressies van griottekers, aalbes, aardbei en framboos. Ook volgen subtiele noten van braambessen, gekoppeld aan florale parfums van rozen en jasmijn met ragfijne tonen van peper en komijn.

In de mond krijgen we fruitige arabesken, fijn en gracieus, met sappige aroma’s van friszure bessen, vlezig, krokant, volumineus en breed. Op het onderliggend minerale kantwerk worden specerijen geborduurd, fijn als filigraan, die voor extra elegantie zorgen. Bij de zachte en verfrissende afdronk, nog delicate toetsen van steenfruit en zoethout, waardoor deze genereuze en karaktervolle wijn een nog breder smaakpalet te voorschijn tovert.

Deze cuvée biedt tal van nuances en is perfect om als aperitief van te genieten, een plezier voor alle zintuigen. Maar het is tegelijk een wijn die bijzonder uitnodigend is om hem te koppelen aan innovatieve en verfrissende combinaties. Aan tafel doet de Rubis Velours het ontzettend goed bij rood vlees. Gegrild runderribstuk wordt er duidelijk nog smakelijker en sappiger door, zonder de tartaar van tonijn te vergeten die zijn ziltige smaken omruilt voor pittige en verleidelijke impressies van rood fruit. En hem serveren bij eendenborst met geplette aardappel en truffel zorgt op zijn beurt voor onverwachte maar overheerlijke sensaties van lekkere, florale accenten.