Champagne past bij elke gastronomische creatie

Champagne blijft de onbetwistbare koploper in het segment van de schuimwijnen. De productie gebeurt op en oppervlakte van zowat 33.700 hectaren verdeeld over 5 Franse departementen, productie waarbij maar liefst 15.800 wijnboeren en niet minder dan 300 champagnehuizen betrokken zijn.

De voorlopige verzendingscijfers 2015 klokken af op meer dan 307 miljoen flessen waarvan 215 miljoen door de champagnehuizen en 92 miljoen door de wijnboeren en coöperatieven. Frankrijk neemt hiervan 162 miljoen flessen voor zijn rekening en 144.8 miljoen flessen zijn voor de export bestemd. De verzendingscijfers vertonen in september 2015 een groei van 11.6% versus september 2014 en tikken af op 29.3 miljoen flessen. Deze groeitendens is zichtbaar op alle markten, Frankrijk +4.1%, de derde landen +16.2%; mar vooral de Europese Unie +19.9%. Tijdens de eerste 9 maanden van 2015 kenden de verzending een groei van 2.8%, goed voor een totaal van 198.4 miljoen flessen.

De Belgische markt is de 6de champagnemarkt ter wereld en de 5de belangrijkste importmarkt voor Champagne, ze vertegenwoordig 6.67% van de wereldwijde Champagneverzendingen. In 2014 gaat de markt er met 2.27% op vooruit, nadat er in 2013 een volumestijging van  14.15% werd opgetekend. De Champagnes die weinig of geen suiker toegevoegd krijgen, Extra Brut en Brut Nature, groeien met meer dan 20%. De non-millésime Brut groeit met 1.5%. Rosé champagne gaat er 3.6% op vooruit, de champagnes demi-sec zitten in de buurt van de rosé, terwijl de cuvées de prestige groeien met 1.4%.

De eerste indruk van de oogst 2015 in de Champagne is behoorlijk positief. Gestart op 29 augustus in de regio’s waar de druiven vroegst rijp waren dankzij de zomerse meteorologische omstandigheden, doet de oogst een excellente millésime verhopen. Het jaar startte zonder grote incidenten, maar het wijnjaar 2015 kenden tussen eind mei en begin augustus een nooit eerder geziene hitte en droogte, wat leidde tot een aanzienlijk watertekort in bepaalde stukken van de wijngaarden. De klimatologische omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er een grote heterogeniteit bestond in suikergehalte en gewicht van de druiven tussen de verschillende druivensoorten, sectoren en zelfs tussen percelen. Daardoor hebben de wijnboeren en huizen heel nauwgezet de startdatum en de volgorde moeten bepalen van de oogst, om hun druiven te kunnen plukken in een optimale maturiteit.

De druiven waren in uitstekende gezondheid en de most vertoont gehaltes gemiddeld rond de 10.5%, soms zelfs tot 11.5% vol en een totale aciditeit die ligt rond de 7 gH2SO4/l. Deze parameters zijn een mooi voorteken voor de toekomstige cuvées en velen voorspellen reeds een grootse millésime, zelfs al is het nog even wachten tot de lente op het degusteren van de eerste heldere wijnen, vooraleer deze verwachtingen bevestigd kunnen worden. Het maximum rendement van 10.000kg/ha  vastgelegd door de wijnboeren en huizen in juli ll. waar nog 500kg /ha bijkomt van de reserve, zal behaald worden in het overgrote deel van de gebieden.

Een ander positief geluid is de mededeling dat het Comité van het Unesco werelderfgoed op 4 juli 2015 besliste dat de ‘Hellingen, huizen en kelders van de Champagne’ voortaan deel uitmaken van het werelderfgoed.

Champagnecampus.com:

Voor de belangstellenden en kenners van champagne lanceert het Comité Champagne een eerste e-learning programma, beschikbaar op PC, Mac, tablet en smartphone, www.champagnecampus.com. Het programma biedt drie niveaus aan: nieuwsgierigen, liefhebbers en gepassioneerden. Beschikbaar in Frans, Engels en Chinees richt deze champagne campus zich zowel tot het grote publiek als tot leraars en vinologen. De tool wordt aangevuld met een mobiele applicatie samengesteld uit 150 vragen over champagne en de Champagnestreek, beschikbaar op Apple store en Google Play. Elk parcours eindigt met een quiz waarbij men zijn score kan delen op sociale netwerken. Dankzij Champagne Campus stelt het Comité Champagne op een moderne, gebruiksvriendelijke en ludieke manier een opleidingstool over Champagne ter beschikking van talloze mensen in Frankrijk en in het buitenland.

Hoe dan ook, Champagne blijft een ideaal aperitief of afsluiter van de maaltijd. De Belgische champagne-ambassadeurs zijn er evenwel van overtuigd dat champagne bovendien een extra compagnon is bij diverse gerechten. Tijdens een champagne-event in het atelier Yves Matagne werden een aantal schitterende combinaties voorgesteld. Frans Lathioor lanceerde samen met de leerlingen van de hotelschool in Koksijde een bereiding van pieterman, gele zandwortel, daikon, geitenyoghurt en kroepoek de Champagne extra brut van Ayala, Gido van Imschoot verraste iedereen met een carpaccio van langoustines, risotto, cumbawa en emulsie van citroenmelisse met een Champagne Blanc des Blancs 100% Chardonnay van Pierre Gimonnel, Johan Mullebrouck presenteerde gestoomde sint jakobsschelpen met romige tuinkers en sla met een Champagne brut van Taittinger, Kris van de Sompel zorgde voor scheermesjes, couscous, condiment van tomaat voor de Champagne Blanc de blancs van De Sousa, terwijl Peter Doomen het gebraden kalfsvlees met ratte-aardappelen, bospaddenstoelen en gerookte bloemkool liet vergezellen van een Champagne Blanc de Noirs 2009, Fabian Scheys presenteerde bij een champagne rosé een heerlijk duifje uit de oven met mousseline van rode biet, mini-witlof, aardpeer en jus van zuurbes. Voor het dessert met pompelmoes deed Fred Martin een beroep op de champagne demi-sec.

De conclusie is simpel en overtuigend, champagnewijnen zijn niet alleen een ideale drank bij diverse feestelijke gelegenheden, maar kronen zich onbetwistbaar tot de meest aangewezen compagnon bij tal van gastronomische  bereidingen.