Champagnehuis Krug werkt samen met Ozark Henry

Champagnehuis Krug werkt samen met Ozark Henry

 

Een ontmoeting tussen twee kunstvormen. Het champagnehuis Krug stelt met trots een totaal nieuwe ervaring voor waarbij muziek en champagne elkaar ontmoeten. Muziek is een universele taal die ieder van ons kan begrijpen.

Muziek spreekt recht tot het hart en maakt emoties in ons wakker. Krug besloot dan ook dat het de beste kunstvorm is om te combineren met champagne. Muziek neemt ons mee op een reis door ontelbare dimensies, waardoor de smaakervaring eindeloos veel intenser wordt. Zo ontstond het idee van “music pairings”, waarbij telkens een muziekstuk wordt gekozen dat het karakter van een bepaalde champagne het best weergeeft. Al twee jaar werkt het champagnehuis daarvoor samen met muzikanten: zij beschikken immers over de muzikale cultuur die nodig is om precies het juiste stuk, de juiste noten, de juiste instrumenten te vinden die de smaakervaring van iedere Krug-champagne weerspiegelen.

De Krug Music Pairings (de associatie van muziek met champagne) zijn het resultaat van de voortdurende zoektocht naar innovatie van het Huis, de drang om te experimenteren en te streven naar een intensere smaakervaring door nieuwe, onbekende smaakdimensies te ontdekken. Het programma werd gelanceerd in 2014. Singer-songwriter Keziah Jones en pianiste Khatia Buniatishvili waren de eersten die op uitnodiging van Maison Krug een playlist samenstelden voor elk van de zeven Krug-champagnes.

Dit jaar werkt het champagnehuis Krug samen met de Belgische artiest Ozark Henry. Ozark Henry staat bekend om zijn non-conformisme en zijn onafgebroken zoektocht naar innovatie. Ozark Henry (Piet Goddaer) is sinds lang een gepassioneerde Krug Lover. Een liefde die wederzijds is: vele jaren al volgen Margareth Henriquez (presidente van Krug) en directeur Olivier Krug (6e generatie van de familie Krug) de carrière van Piet Goddaer. Music pairing brengt nu letterlijk muziek in hun samenwerking.

KRUG MUSIC PAIRINGS

Om de symfonie van Krug perfect te vangen, heeft Ozark Henry het smakenpallet van de verschillende Krug cuvées intens geproefd: “Alles begint met de emoties die worden opgewekt tijdens de degustatie van de verschillende cuvées in aanwezigheid van Olivier Krug en Margareth Henriquez. Een uniek moment vol emotie. De inspiratie kwam heel natuurlijk en instinctief. Krug is pure smaaksensatie, zo anders dan andere champagnes. En dat wil ik ook delen, met mijn publiek, mijn familie en mijn vrienden. De playlist die ik heb samengesteld heeft als doel genot te verschaffen bij de luisteraar, puur, eenvoudig maar intens genot zoals ik het zelf heb ervaren tijdens mijn verschillende bezoeken aan Maison Krug”

Een zo rijke smaakervaring vraagt om een even rijke soundtrack en daarom beperkt Ozark Henry zich voor zijn music pairing niet tot één of een beperkt aantal muziekstijlen. Voor elke champagne ging hij op zoek naar de unieke karakteristieken van de smaak en zocht er de juiste ‘partituur’ bij. “Eigenlijk zijn alle stijlen geschikt. De ene stijl is niet beter dan de andere stijl, wat wel telt is het overbrengen van de juiste emoties. Emoties die je extra laten genieten van de verfijnde smaakervaring – iets wat ver boven het rationele staat. Mijn focus lag op stijl en kwaliteit. Absolute voorwaarde was dat de playlist nieuwe dimensies moest geven aan de smaak van de champagnes.”

De playlist van Ozark Henry is vanaf 2016 terug te vinden op de app en de website van Krug. Krug Grand Cuvée – Pyotr Ilych Tchaikovsky : Symphony No. 6 in B minor – Günter Wan II. Allegro con grazia; Clos du Mesnil 2003 – Bach : Suite N°1 in G for Cello – Christian Pierre La Marca; Clos d’Ambonnay 2000 – Ozark Henry : Love is free to interfere;  Vintage 2003 – Camille St Saens : Danse Macabre – Christian Pierre La Marca; Krug Rosé – Bartok : Violin concerto No. 2 – Isaac Stern, the New York Philharmonic II. Andante tranquillo en Vintage 2002 – Ozark Henry: This is all I have.

KRUG MUSIC PAIRINGS: DE SMAAKERVARING VERSTERKEN

Krug is ervan overtuigd dat de muziek voor elk van zijn champagnes het best kan worden gekozen door muzikanten uit te nodigen bij het Huis in Reims. Zo wordt immers een optimale smaakervaring gegarandeerd. Tijdens hun bezoek aan het champagnehuis worden de artiesten ondergedompeld in de wereld van Krug en maken ze op een heel persoonlijke manier kennis met de champagnes. De uitgenodigde artiesten, die de visie van Krug delen, laten zich inspireren door de ervaring en beschrijven de muziek die ze waarnemen in elke champagne. Vervolgens stellen ze een volledige playlist voor via de Krug-app (app.krug.com).

Sinds 2014 nodigt Krug muzikanten uit voor dit doel. Het zijn gepassioneerde mensen van overal ter wereld die het onconventionele karakter van het Huis belichamen: echte persoonlijkheden die hun eigen regels bepalen en voortdurend hulde brengen aan het leven en de liefde. Ze vertegenwoordigen alle genres, van klassiek en jazz tot soul en elektronische muziek, en alles daartussen. De muzikanten laten zich inspireren door de proeverij bij Krug en stellen op basis van die ervaring exclusieve playlists samen. Ze zijn vrij om daarbij muziek uit hun eigen oeuvre te kiezen of dat van andere artiesten. De resultaten worden gedeeld via de Krug-app en op krug.com.

Om de playlists te raadplegen, worden Krug Lovers uitgenodigd om het Krug-ID in de Krugapp in te voeren, een 6-cijferige code die terug te vinden is op het etiket op de achterkant van elke fles Krug-champagne.

KRUG-ID: ELKE FLES HEEFT EEN VERHAAL TE VERTELLEN

Sinds het begin van 2012 onthult het Krug-ID, een 6-cijferige code op het etiket op de achterkant van alle flessen, het unieke verhaal achter elke fles. Wie het Krug-ID invoert in de Krug-app of op krug.com krijgt onmiddellijk toegang tot de geschiedenis van de fles en de voorgestelde music pairings. Het Krug-ID laat de proever ontdekken hoe die fles tot stand is gekomen. Eric Lebel, de keldermeester van het huis, vertelt over de bijzondere kenmerken van iedere cuvée, van de uitdagingen van het seizoen tot de creatie van het wijnjaar. Het Krug-ID dient ook als referentie voor wie de flessen Krug-champagne wil bewaren om er later van te genieten – vooral de Krug Grande Cuvée die, net als alle champagnes van Krug, alleen maar lekkerder wordt met de jaren.

KRUG: EEN UNIEK HUIS, DE DROOM VAN EEN MAN

De geschiedenis van het champagnehuis Krug vertelt het ongelooflijke avontuur van de oprichter Joseph Krug. Krug was een man met een visie en een onwrikbare vastberadenheid. Compromissen? Daar deed hij niet aan. Hij drong door tot het wezen van de champagne en lapte de vastgestelde regels aan zijn laars. Hij oversteeg alle verwachtingen van zijn tijd en droomde ervan om jaar in, jaar uit de allerbeste champagne op de markt te brengen, los van de jaarlijkse klimaatschommelingen. Krug respecteerde de eigenheid van iedere wijngaard om het karakter van de wijn te behouden en te verbeteren. Hij legde een enorme ‘bibliotheek’ aan van ‘réserve’-wijnen uit meer dan tien verschillende jaargangen en richtte het eerste champagnehuis op dat ieder jaar een prestigieuze cuvée voorstelt. Alle champagnes van Krug zijn van onbetwistbare kwaliteit.

De ene wijn is niet beter dan de andere, ze zijn allemaal uniek. Iedere wijn vertegenwoordigt een andere uitdrukking van de natuur; ze onderscheiden zich door hun samenstelling en hun beperkte oplage. Sinds de oprichting van het huis in 1843 hebben al zes generaties van de Krug-familie de droom van deze pionier voortgezet en zijn visie en knowhow nog verder aangescherpt.