Château La Haye, Cru Bourgeois

 

Château La Haye is de eerste wijn van het domein en is gekenmerkt door een discrete houttoets en een toon van zwart fruit. Deze wijn verschijnt sinds 1932 in het klassement van de Crus Bourgeois en heeft zijn plaats weten te bewaren sinds de revisie in 2008.

Deze AOC Saint-Estèphe wordt aangemaakt met een assemblage van Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Cabernet Franc, druiven geteeld op een terroir met diepe kleigronden. De vinificatie en malolactische fermentatie vinden plaats in inoxvaten met thermoregulatie, waarna de wijn 12 à 16 maand rijpt in Franse eiken vaten, 30% uit nieuw hout. Afhankelijk van het millésime tekent deze elegante wijn voor een bewaarpotentieel van 15 tot 25 jaar.

Château La Haye 2013

Dieprobijnrode kleur. Boeiende neus van kleine rijpe zwarte vruchten. Scherp en fijne tanines, vlezig, aangename en subtiele houttoetsen, fris met een lange afdronk. In de mond een zachte aanzet met een volle & vlezige smaak. Mooie evenwicht met op het eind smakelijke tanines. Een mooie definitie van dit millésime 2013. Prijs: 24€

Château La Haye 2011

Mooie robijnrode kleur; in de neus goed-rijpe zwarte vruchten, een complexe en elegante samenstelling met toetsen van vanille en bloemen. De aanzet is vlezig en fruitig. Een aangename frisheid die eigen is aan de mooie wijnen van Saint-Estèphe. De gestructureerde en strakke tanines wijzen op een goede rijping. Prijs : 22€

Op de proeftafel : Château La Haye 2012

In de neus licht gerookte en delicate houttoetsen vermengd met een duidelijke aromatische frisheid en duidelijke tonen van zwart fruit.

De aanzet in de mond is vol, maar ook het frisse evenwicht in de neus vindt men hier terug. Duidelijke aanwezigheid van leuke tannines zonder overheersend te zijn, zij bezorgen de wijn een zeer elegant boeket.

Het samenspel van deze elementen zorgt ietwat tegen de verwachtingen in, voor een zeer kwaliteitsvol millésime. De frisheid en het evenwicht dat in deze wijn wodt weergevonden, bezorgen hem een grotere zachtheid dan deze van het vorige decennium. Prijs : 26€. Château La Haye 2012 behaalde een zilveren medaille op het wereldwijnconcours in Brussel 2014.