Château La Haye – vele projecten

Met een resolute kijk op de toekomst, heeft Chris Cardon de malbecdruif toegevoegd aan zijn wijngaard. Men vindt deze druif normaal terug in Cahors, op 150 km van Saint Estèphe. Malbec zorgt voor een wijn met veel tanines, aroma’s, kleur en een goede onderbouw. Deze druivensoort kent een duidelijke regressie in de wijngaarden van de Bordeaux streek sinds 1956, het jaar waarin een uitzonderlijk koudefront drie vierde van de plantages heeft aangetast. Deze druif heeft warmte nodig, hetgeen er toekomstig wel zal zijn volgens de apotheker.

«Binnen 50 jaar, zal het hier 2° warmer zijn. Alle druiven die men trekt, zullen vervangen worden door malbec. » Chris weet maar al te goed dat hij niet diegene zal zijn die dit druivenras zal vinifiëren maar hij wenst dit over te dragen aan zijn kinderen. De wijn is iets die binnen de familie zal blijven, de Cardons zien het terroir in de St Estèphe op lange termijn.

Om onze producten te kunnen verbeteren, worden meerdere vinificatieproeven gehouden op basis van gistingen van het terroir van La Haye. Meerdere degustaties worden gehouden om de beste gistingen eruit te kiezen. Het team, met Frederic Boulanger als technisch directeur, wil deze gistingen gebruiken voor het volgende millésime.

In afwachting van deze nieuwe wijnen produceert Château La Haye twee basis Bordeauxwijnen. Bordeaux rouge de La Haye : AOC Bordeaux, een assemblage van Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec geteeld op terroirs van klei en kalksteen, met vinificatie in inoxvaten en rijping deels in betonnen tanks, deels in inoxvaten. Een wijn die borg staat voor gezelligheid met een bewaarpotentieel van 5 jaar.

Le Bordeaux rouge de La Haye 2012 heeft een granaatrode kleur met mooie schittering. Fruitige neus met gerookte houttoetsen, floraal, toetsen van humus. Het is een vlezige, volle en zachte wijn. De neus geurt naar rood fruit en wordt bevestigd na walsen. Een aangename licht minerale toets in de mond. Een mooie afdronk met licht bittertje, sappige toets van rood fruit.  Prijs : 7€

Ook de Bordeaux blanc de La Haye is een AOC Bordeaux, een assemblage van Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc, Sémillon, ook deze druiven worden geteeld op een terroir van klei- en kalksteen met vinificatie in inoxvaten en rijping in tanks. Bij deze wijn is versheid troef met een bewaarpotentieel van 2 jaar.

Le Bordeaux blanc de La Haye 2013 heeft een lichtgele kleur met elegante, fijne en zuivere neus. Aromas van wit fruit, fleurig aroma’s van lilas, freesias. Kleine minerale toets, duidelijke aroma’s. Mooie materie. Ook deze Bordeuax is vlezig, volrond en fris met een mooie  en genuanceerde smaakontwikkeling in de mond. Een zachte afdronk. Prijs : 7€