Chef Céderic Demey, restaurant C-Jules in Zottegem, Belgisch ambassadeur Europees lamsvlees

Het Europees lamsvlees laten herontdekken, dat is de missie van de Engelse (AHDB), Ierse (Bord Bia) en Franse (Interbev Ovins) organisatie ter promotie van lamsvlees, met hun nieuwe campagne, «Lam. Lekker. Makkelijk. Fun».

Ook al wordt lamsvlees vaak geassocieerd met feestelijke maaltijden, toch kunnen lamsgerechten perfect deel uitmaken van onze huidige eetcultuur. Eenvoudig, makkelijk en snel klaar te maken, een bron van inspiratie – het past perfect in onze nieuwe levensstijl, waarbij koken in de eerste plaats een moment van plezier moet zijn. Met de opkomst van de culinaire Tv-programma’s, (her)ontdekt de Belg de smaak van het «home made». De huidige koks en chefs zijn de klassieke lamsgerechten die hebben bijgedragen tot de reputatie van onze geroemde gastronomie, heus niet vergeten. Vandaag bedenken ze ook creatieve gerechten waarbij ze oude recepten en bereidingen nieuw leven inblazen om een stukje lam te serveren dat «zo eenvoudig en zo lekker» is. Gedaan dus met de steeds terugkerende vraag «wat eten we vanavond?» Lam natuurlijk!

De schapenteelt draagt effectief bij tot het onderhoud van onze landschappen en zorgt voor het natuurlijke evenwicht in landelijke gebieden. Laat ons deze zomer komaf maken met de vooroordelen die bestaan ten opzichte van dit vlees waarmee je creatief en op een moderne manier mee aan de slag kan. Voor een groot aantal consumenten blijft lamsvlees echter tot op vandaag een vrij miskend product. De lancering van een eenvoudige, overzichtelijke website, duidelijk en attractief, is dus goed nieuws voor alle keukenprinsessen en gastronomen die op zoek zijn naar lekkere recepten en vernieuwende gerechten.

Simpel en efficiënt opgebouwd, berust de website www.kokenmetlam.be op vier pijlers. Het gedeelte “recepten” biedt een brede waaier aan gulle en originele ideeën om van te smullen. Slaatjes, lamsbout, lamskoteletten, brochettes, de website biedt een ruim overzicht van gerechten in functie van de zin van het moment, de tijd waarover u beschikt en het type keuken waarvan u houdt. Voor zij die nog verder willen gaan in de culinaire uitdaging, presenteert de website een sectie “stukken” : bout, zadel, rib, noot, … Lamsvlees telt zoveel verschillende eetbare stukken, elk met een eigen specificiteit. Het eenvoudige en praktische schema en de concrete uitleg maken het mogelijk te weten welk culinair gebruik en kookwijze het best overeenkomt met elk stuk.

De Franse (Interbev Ovins), Engelse (AHDB) en Ierse (Bord Bia) organisaties ter promotie van lamsvlees, hebben recent de jonge en talentvolle chef Céderic Demey, van het restaurant C-Jules in Zottegem, aangesteld als Belgisch ambassadeur voor Europees lamsvlees. De aanstelling past in het kader van een grootschalige campagne met als titel, “Lam, lekker, makkelijk, fun” en die mede gefinancierd wordt door de Europese Unie. De campagne heeft als doel Europees lamsvlees te promoten bij de consument, meer bepaald in zes landen, waaronder België. In 3 landen werd gezocht naar een “lambassadeur” om lamsvlees meer op de voorgrond te plaatsen en voor België viel de keuze op Céderic, omwille van zijn indrukwekkende nationale en internationale ervaring.

Céderic behaalde zijn diploma aan de Brugse hotelschool ter Groene Poorte, met specialisatie “fijn keuken” en legde zijn eindexamen af bij Pierre Wijnants in het restaurant “Comme chez Soi”. Hij legde op jonge leeftijd (31 jaar) al een indrukwekkend parcours af in de wereld van de gastronomie. Hij liep stage en vervolledigde zijn vakkennis bij verschillende prestigieuze Belgische restaurants alvorens een carrière in het buitenland te starten onder topchef Wout Bru, eerst in het restaurant Cheval Blanc in Courchevel en vervolgens in het Bistrot d’Eygalières – Chez Bru. Terug in België, opende hij in 2014 zijn eigen restaurant « C-Jules » in Zottegem, nabij Gent. Met zijn vriendin Julie Baekelandt, die hij in de hotelschool in Brugge ontmoette, haalde hij in amper een paar maanden tijd een 14/20 in de Gault & Millau.

Het CV van Céderic speelde natuurlijk in zijn voordeel, maar het waren vooral de creatieve aanpak en de authenticiteit van zijn keuken die in de smaak vielen van de 3 organisaties. Van zijn kant aanvaardde Céderic graag het Belgisch ambassadeurschap om verschillende redenen : “In ons restaurant stellen wij de authenticiteit en de kwaliteit van de producten voorop. Het feit dat het Europees lamsvlees een positief effect heeft op het milieu en de biodiversiteit, dat het jobs oplevert en het sociaal weefsel in landelijke gebieden versterkt, beantwoordt perfect aan mijn eigen overtuigingen over de keuken van de toekomst. Maar ook het smaakaspect, de textuur en de grote variëteit aan bereidingen die het biedt, zowel voor alledaagse maaltijden als voor gastronomische gerechten, hebben eveneens bijgedragen tot mijn besluit om de uitdaging aan te gaan om vol enthousiasme Lambassadeur te worden in mijn land”, benadrukt Céderic. Als ambassadeur van het Europese lamsvlees in België zal Céderic een hele reeks recepten ontwikkelen voor alle seizoenen. Hij zal eveneens als jurylid zetelen in een wedstrijd over Europees lamsvlees voor hotelscholen en deelnemen aan verschillende evenementen over hetzelfde thema.

Om zijn aanstelling als « Lambassador » te vieren, ontwikkelde Céderic een eerste recept, genaamd “Lam Gods” , een verwijzing naar het bekende schilderij van de gebroeders Van Eyck in Gent, wat niet zover af ligt van het restaurant van Céderic in Zottegem.

Recept “Lams Gods” lamskroon met zuiderse ratatouille en rozemarijnaardappelen.

Ingrediënten voor 4 personen: 2 mooie lamskronen, 4 grote vastkokende aardappelen, 2 takjes rozemarijn geritst, 150 ml lamsjus, olijfolie, peper en zout.

Voor de ratatouille: 1 aubergine, 1 gele courgette, 1 groene courgette, 2 uien, 1 teentje look, 1 kruidentuiltje ( tijm & laurier), 1 kl currypoeder, 1 kl paprikapoeder, peper en zout, 2 el olijfolie, 4 el tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes en 200 ml water.

Bereiding: Snijd alle groenten voor de ratatouille in fijne blokje, stoof eerst de ui en daarna de andere groenten aan in de olijfolie samen met het geplette teentje look, voeg de tomatenpuree en het kruidentuiltje toe, bevochtig met de tomatenbokjes en 200 ml water. Laat nu de ratatouille zachtjes pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is ( +/- 1u) Kruid deze af met het paprikapoeder, currypoeder en peper + zout. Houd warm.

Kook de aardappelen in de schil bijna gaar, giet af, pel deze en snijd in dikke plakken, voeg olijfolie, peper, zout en de rozemarijn toe.

Bak de lamskroon aan beide zijden met peper in zout. Voeg in de voorverwarmde oven samen met de aardappelen, 15 minuten. Laat het vlees even rusten onder zilverpapier, dresseer ondertussen de rozemarijnaardappelen en ratatouille op een bord. Snijd het lamsvlees. Serveer met de opgewarmde lamsjus.

C-Jules – Markt 15 – 9620 Zottegem

Tel 09- 279 11 18 – www.c-jules.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

klein maar gezellig restaurant

vernieuwende decoratieve bereidingen

zorgvuldige keuze van streekingrediënten

gepassioneerd koksduo

Michelin:       2 bestekken

koppel en koksduo

pure food

verfijnde smaak, lekker eigentijds

GaultMillau: 14/20

eenvoudige gerechten

herkenbare ingrediënten

krachtige smaken