Citytrip ‘onder of boven’ in Bordeaux

 

Bordeaux is een verrassende stad met veel gezichten. Aan de oppervlakte zijn er de architecturale schatten zoals het majestueuze Grand Théâtre of de ‘Miroir’ d’Eau’. Maar ook de ondergrond bevat bezienswaardigheden die soms koude rillingen veroorzaken: mausolea, sarcofagen en mummies wachten op bezoekers. Dus: onder of boven?

Bordeaux, boven

Bordeaux is beroemd voor zijn wijngebieden. De stad is sinds 2007 door Unesco opgenomen als Werelderfgoed voor zijn 350 opmerkelijke sites. Het is vooral de eenheid van het stedenbouwkundig en architecturaal erfgoed dat zorgde voor deze erkenning. Het kende praktisch geen stijlonderbreking gedurende twee eeuwen. Op sommige emblematische plaatsen kan men zich laten doordringen van de sfeer van de stad: Le Miroir d’Eau: de ‘waterspiegel’ rechtover de beurs is een permanente speelscène voor kinderen, een plaats om te dromen voor verliefden en om verfrissend te wandelen bij warm weer, met de voeten in het water. Dit waterbassin met een diepte van 2 cm weerspiegelt de Place de la Bourse en de kaaien van Bordeaux. Men krijgt er afwisselend spiegel- en neveleffecten.

Le Grand théâtre: dit prachtig en elegant monument is ongetwijfeld het bekendste en meest gewaardeerde van de stad. Samen met de opera’s van Versailles en Turijn, heeft het Grand Théâtre één van de mooiste spektakelzalen uit de 18e eeuw ter wereld. Het Museum van de Wijn en de Wijnhandel: in het hart van de historische wijk van de wijnhandel, biedt dit museum een bezoek aan de opslagplaatsen waar historische voorwerpen en een moderne scenografie een kijk bieden op de wijnen van Bordeaux.

Bordeaux, onder

De ontdekking van de ondergrond van Bordeaux zal liefhebbers van geschiedenis en ongewone sites beslist kunnen verleiden. Van de sarcofagen van Saint-Seurin tot de mummies van Saint-Michel, onthullen zich de geheimen die begraven liggen onder de stad: De archeologische crypte van Saint-Seurin: dit is één van de oudste getuigen van het verleden van Bordeaux. Deze zeer oude christelijke site, een voormalige Gallo-Romeinse en Merovingische begraafplaats, keert terug naar de oorsprong van het christendom in de stad. Tussen andere archeologische curiositeiten brachten de opgravingen stenen structuren aan het licht, een funeraire site, mausolea, fresco’s, amfora’s waarin kinderen werden begraven, graven onder een pannendak en sarcofagen in kalksteen en marmer.

Onder het ‘Monument aux Girondins’: de ondergrond van het Monument aux Girondins is weinig bekend en de meeste inwoners van de stad weten zelfs helemaal niets over het bestaan ervan. Nochtans is het mogelijk de onderbuik van het monument te betreden, die gedeeltelijk ingenomen is door de technische installaties van de fonteinen. De crypte van de Saint-Michel basiliek: de Saint-Michel basiliek van Bordeaux heeft als bijzonder kenmerk zijn alleenstaande klokkentoren. Hij werd in de 15e eeuw gebouwd op een knekelhuis. Op het einde van de 18e eeuw werden er zowat 70 mummies ondergebracht die waren opgegraven in de omliggende begraafplaats. Zij trokken duizenden bezoekers aan waaronder enkele bekende schrijvers zoals Victor Hugo, Gustave Flaubert en Théophile Gautier. Deze macabere tentoonstelling werd stopgezet in 1990. Vandaag wordt een film van acht minuten vertoond in de kelder van de klokkentoren van Saint-Michel, om deze pagina uit de stadsgeschiedenis te illustreren.

Meer informatie op: www.bordeaux-tourisme.com

Bordeaux is bereikbaar: op 9 u met de auto vanuit Brussel, op 6 u met de trein vanuit Brussel-Zuid met overstap in Parijs op 1 u met het vliegtuig vanuit Charleroi

Bordeaux ligt in het departement van de Gironde, waarvan hier enkele interessepunten: Niet te missen: Saint-Emilion, Arcachon, het Pilat duin, het gebied ‘Entre-deux-mers’, Cap Ferret, ‘Oh légumes oubliés’ in het kasteel van Belloc. Sportieve activiteiten: golf, paardrijden, avonturenparcours in de bomen, klimmen, hengelen, duiken, fietstoerisme.

Atout France – Franse dienst voor toerisme – Website be.rendezvousenfrance.com

Illus: Office de Tourisme de Bordeaux- Thomas Sanson