Collectible – 3e editie

The fair for contemporary 21st century design – 5 — 8 Maart 2020 – Vanderborght Building, Brussel

COLLECTIBLE is experimenteel in zijn aanpak en vormt een uniek platform om de absolute top inzake hedendaags collectible design te tonen en onder de aandacht te brengen. De beurs verlegt voortdurend de grenzen van de creativiteit en brengt gevestigde en opkomende galerieën, ontwerpers en designstudio’s samen in één dynamische geïntegreerde ruimte. Ze werkt met toonaangevende curatoren, designinstellingen en stichtingen om onconventionele opdrachten en gecureerde projecten te kunnen presenteren.

De derde editie van COLLECTIBLE brengt een uitgebreide selectie van meer dan honderd internationale exposanten en een opwindend nieuw overzicht van uniek werk en limited editions van ontwerpers die actief zijn in het gebied waar design, architectuur en kunst elkaar overlappen.

Naast gevestigde namen MANIERA (Brussel), valerie_traan (Antwerpen) en Todd Merrill Studio (New York), zijn ook cutting-edge galerieën waaronder Functional Art Gallery (Berlijn), CAMP Design Gallery (Milaan) en Everyday Gallery (Antwerpen) opnieuw van de partij. Galerie KRL (Eindhoven) en Side Gallery (Barcelona) doen voor het eerst mee.

Dit jaar wordt ook BESPOKE gelanceerd, een gloednieuwe sectie die nieuwe creaties in opdracht toont. Hoogtepunten hierin worden de nieuwste realisaties van Ben Storms (Antwerpen) en nieuwe opvallende verlichtingsarmaturen in brons van DIM Atelier (Antwerpen) omwille van hun vakmanschap. BRUT Collective (Brussel) presenteert een variant op hun tweede editie van BODEM, een gecureerd ensemble van kunst- en designstukken dat tot stand kwam in samenwerking met het Belgische architectenbureau Antoine Architectural Finishes.

De CURATED SECTION, gewijd aan ontwerpers en designstudio’s die niet door een galerie worden vertegenwoordigd, is een ruimte voor radicaal experiment en ontdekkingen. Deelnemers worden aangemoedigd om grensverleggende ideeën en processen op het vlak van design te verkennen. Exposanten in dit onderdeel, samengesteld en geselecteerd door adviseur Brent Dzekciorius, zijn onder meer Albane Salmon van Atelier Sauvage (Parijs), Studio Cober (Maastricht) en Supertoys Supertoys (Rotterdam). De algehele scenografie van de beurs wordt toevertrouwd aan het multidisciplinaire Studio Döppel (Parijs).

Voor de ingang van het Vanderborghtgebouw en het restaurant heeft de Londense Studio Dello, in samenwerking met de Berlijnse designer Yasmin Bawa, een reeks ruimtelijke elementen, meubels en displaystructuren ontwikkeld, waarbij de typische organische vormen van de studio speels worden gecombineerd met Bawa’s kalkhenneptechniek en formele kwaliteiten. De beurs wil meer dan ooit alle zintuigen van de bezoekers prikkelen, met verschillende displays waarin smaak, zicht en geluid een belangrijke rol spelen.

De oprichters van COLLECTIBLE

Clélie Debehault verdeelt haar tijd als kunst- en designexpert tussen Parijs en Brussel. Ze deed professionele ervaring op in de primaire en secundaire kunstmarkt. Ze was voordien aan de slag als directeur bij Galerie Vedovi in Brussel en als associate director bij Galerie Templon in Parijs. Momenteel adviseert ze bedrijven, waaronder luxemerken, online platforms, galerieën, architecten en designers, bij de nationale en internationale uitbouw van hun activiteiten op het vlak van kunst en design.

Liv Vaisberg is internationaal actief als artistiek directeur en heeft Antwerpen als uitvalsbasis. Ze brengt bij COLLECTIBLE haar vernieuwende ideeën en uitgebreide ervaring op het gebied van kunstbeurzen in de praktijk. Ze is een van de drijvende krachten achter de in Brussel gevestigde kunstbeurs Poppositions, voormalig codirectrice van Independent Brussels, de Brusselse editie van de avant-gardistische kunstbeurs uit New York, en stichter van Complex, een conciërgeservice die in Brussel kunst- en designrondleidingen op maat aanbiedt.