Colruyt: wat is de milieu-impact van je ontbijt?

Da’s nu heel eenvoudig na te gaan, dankzij de Eco-Score ! Nu ook toegankelijk via Xtra app van Colruyt Group, en nóg zichtbaarder bij Bio-Planet. De cijfers over de ecologische voetafdruk van voeding liegen er niet om. We staan voor een grote uitdaging op milieugebied. Maar toch nog hoopgevend: we kunnen die cijfers nog een draai geven! Door anders te consumeren en af en toe de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen die minder grondstoffen verbruiken, minder vervuilend zijn en tout court beter zijn voor het milieu. Om dat te weten te komen, lanceerde Colruyt Group sinds maart een label voor de Belgische klanten. Dat label meet de milieu-impact van de producten die we kopen: zo weten klanten wat er achter het etiket speelt, en kunnen ze tegelijk betere keuzes maken voor onze planeet. Het label, de Eco-Score, is nu beschikbaar via de Xtra-app op een stijgend aantal Boni Selection-producten, maar ook op veel nationale merkproducten die bij Bio-Planet worden verkocht.

Ken jij Eco-Score van de producten die je gebruikt? Hoe wordt het berekend? Weet je wat de milieu-impact van je ontbijt is? We vertellen je alles…

Snel scannen met de Xtra-app!

De Eco-Score van Colruyt Group werd op 10 maart 2021 geïntroduceerd, en was tot voor kort enkel beschikbaar via de SmartWithFood-app. Om haar ambitie om klanten stap voor stap te helpen duurzame keuzes te maken verder te zetten, lanceert Colruyt Group nu het Eco-Score label ook op de Xtra-app.

De Eco-Score is qua looks vergelijkbaar met de Nutri-Score en houdt rekening met vele milieuaspecten die door het product worden beïnvloed. Het is gebaseerd op de levenscyclus van een product enerzijds, en op verschillende (bonus-malus) indicatoren anderzijds. Het bestaat uit een letter en een kleurcode die variëren van A (groen) tot E (rood), afhankelijk van het feit of het product een lage of hoge milieuvoetafdruk heeft.

Veel voedingsproducten, vooral van het merk Boni Selection, hebben al een Eco-Score. Het nieuwe is dat die score nu kan worden geraadpleegd via de Xtra-app. Eén klik, één scan en je weet alles wat je moet weten over het product dat je koopt. Het is makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Consumenten die steeds meer belang hechten aan duurzame ontwikkeling, beschikken nu over een snel en betrouwbaar instrument om hen verder in deze richting aan te moedigen

De apps van SmartWithFood en Xtra zijn gratis verkrijgbaar. Download ze via Google Play of de AppStore en registreer je. En dan alleen nog maar de streepjescode van het product scannen om de Eco-Score ervan te weten te komen.

 

De Xtra-app van Colruyt Group, die in 2017 werd gelanceerd, heeft er in de loop der tijd veel functies bij gekregen, zoals het zoeken naar winkels, het bijhouden van je aankopen of zelfs de mogelijkheid om boodschappen in de winkel te betalen. Met Xtra behoren die verloren bonnetjes meer in de tas tot het verleden: ze zijn allemaal beschikbaar op één plaats, evenals cadeaubonnen. Met de functie “productinfo” in de app kan je een product meer in detail bekijken. Door de streepjescode te scannen, kan je informatie vinden zoals de Nutri-Score, en of het product geschikt is voor een halal, glutenvrij of lactosevrij dieet. En vandaag vervolledigt de Eco-Score deze info, en krijgt de consument inzichten over de milieu-dimensie van zijn / haar product.

Bio-Planet geeft extra aandacht aan Eco-Score

Bij Bio-Planet kan de consument gemakkelijk verantwoorde keuzes maken. Het was dus niet meer dan logisch dat de Eco-Score eerst heel zichtbaar in deze specifieke winkelformule van de groep zou opduiken. Sinds 19 april is het mogelijk de Eco-Score van alle Boni Bio-producten te raadplegen, én die van veel nationale merkproducten die in Bio-Planet terug te vinden zijn (met uitzondering van dranken, groenten en fruit en de traiteurproducten). Simpelweg door een scan van de barcode via de Xtra-app of de SmartWithFood-app. Bio-Planet biedt zo’n 6.000 biologische en ecologische producten aan. Die worden geselecteerd met respect voor mens, dier en milieu. De formule heeft ook het volledige gamma van het eigen merk Boni Selection Bio in de rekken staan, waardoor de klanten elke dag biologisch kunnen eten aan een goede prijs.

Hoe wordt de Eco-Score berekend?

Colruyt Group is niet de eerste speler die de Eco-Score lanceert. Het label werd ontwikkeld door een twaalftal actoren uit de voedingssector in Frankrijk (Marmiton, Yuka, La Fourche, enz.), die het bij onze zuiderburen lanceerden in januari 2021. De Eco-Score werd ontwikkeld naar aanleiding van het verzoek van de Citizens’ Climate Convention om een koolstofscore op te stellen. Dit is gebaseerd op een alarmerende vaststelling: voedsel vertegenwoordigt 28% van de broeikasgassen en 70% van het verbruikte drinkwater. Het is dan ook een van de belangrijkste kwesties met betrekking tot de wereldwijde milieu-impact.

 • Om de Eco-Score van een product te berekenen, moet rekening worden gehouden met alle stadia die een impact hebben op het voedselsysteem: de landbouw/de kweek, het transport, de verwerking, de distributie en het afvalbeheer…
 • Vervolgens moeten alle milieueffecten worden gemeten: waterverbruik, uitstoot van broeikasgassen, CO2, bodemverontreiniging, gebruik van hulpbronnen, enz.
 • Al deze gegevens zijn berekend door het ADEME (Agence de l’Environnement et de la Maitrise de l’Énergie, in Frankrijk), dat nu Agence de la Transition Ecologique heet.
 • Er worden bij de berekening van de Eco-Score ook bonus/malus scores toegekend via aspecten die zich in de levenscyclus van het product voordoen (een biologisch label geeft bijvoorbeeld bonuspunten aan het product, wat een positief effect heeft op de eindscore).
 • De verschillende scores samen geven een resultaat tussen 0 en 100, dat bepaalt in welke Eco-Score categorie het product valt.

Met de Eco-Score wil Colruyt Group de consument helpen om duurzamere keuzes te maken. Bovendien wil de groep op termijn de milieuvoetafdruk van haar eigen producten verkleinen. Vanaf eind 2021 wil Colruyt Group de Eco-Scores ook beschikbaar maken op producten van nationale merken, de eerste besprekingen zijn aan de gang. En in 2022 is het de bedoeling om geleidelijk aan het logo toe te voegen op de verpakking.

Een eco-verantwoord ontbijt in de kijker

Van de geur van koffie die uit de keuken komt, tot het knapperige – soms nog warme – brood en de keuze jam en sap: het ontbijt is steeds een goed begin van de dag. Hoe je ook wilt ontbijten, het belangrijkste is dat je een ontbijt kiest dat energie geeft voor de hele dag. Al vele jaren bevelen voedingsdeskundigen verschillende vormen van gezond ontbijt aan. Naast de gezonde keuze, kan je nu ook een keuze maken die goed is voor de planeet. Met de Eco-Score kan je je keuzes verder ontcijferen en naast gezonde producten, ook producten die goed/beter zijn voor het milieu op je ontbijttafel zetten.

Colruyt Group stelde al eens zo’n voorbeeld samen:

 • Koffie bevindt in de minst goede categorie: E. Productie, teelt, vervoer en verwerking van koffie hebben namelijk een aanzienlijk effect op het milieu. Goed om weten, om er zo iets meer rekening mee te houden – en af en toe eens af te wisselen met een andere warme drank. Boni Bio gemalen koffie Peru – Prijs 4,90 €.
 • Afbakbroodjes hebben een Eco-Score B. Voor de productie van voedingsmiddelen zoals brood zijn grond, water, energie en meststoffen nodig. Daarbij komen nog de verwerking, de verpakking, het vervoer en de distributie van de producten, die ook een invloed hebben op het milieu. Alle sectoren van de voedselproductie hebben dus een milieu-impact, in verschillende mate naar gelang van het product        BONI Bio afbakbroodjes wit – Prijs 1,79
 • De melk kan bogen op een Eco-Score B. Het bio-etiket geeft aan dat de productiemethode van deze melk milieuvriendelijker is dan die van de conventionele productie. De tetraverpakking is ook een meer voor de hand liggende keuze voor de planeet omdat ze recycleerbaar is en gemaakt is van gerecycleerde producten. Dat vertaalt zich in een gunstigere score. BONI BIO 1L volle melk in brik – Prijs 1,20 €
 • Aardbeienjam bevindt zich in het midden: in de C-categorie. Gezien de prijs zijn de productiekosten laag. Het milieueffect is er echter wel. Voor de aardbeienproductie zijn de productiekosten relatief hoog (invoer aardbeiplanten, bestrijdingsmiddelen, meststoffen, irrigatie…). Voeg daarbij de behoefte aan water en energie in de productie aan toe…       BONI Aardbeienjam – Prijs 0,99 €
 • Hagelslag heeft een Eco-Score E, en een Nutri-Score D. Misschien wist je het niet, maar de productie van chocolade heeft een aanzienlijke impact: dit proces genereert een aanzienlijke hoeveelheid CO2 en broeikasgassen. BONI melkchocolade hagelslag – Prijs 2,15 €.
 • De vruchten-, noten- en zadenmuesli heeft een B-label. De productie van de verschillende bestanddelen door de landbouw heeft gevolgen voor het milieu, evenals de verwerking van het product, waarvoor energiebronnen nodig zijn.      BONI muesli 45% fruit, noten, zaden – Prijs 3,07 €.
 • De peperkoek met vijgen en honing is van categorie A. Alle gebruikte elementen hebben een geringe impact op het milieu. Pas echter op voor het suikergehalte, zoals de Nutri-Score aangeeft. BONI peperkoek met vijgen en honing – Prijs = 1,09€