Comté de Bief du Fourg

Deze Comté,17 maanden, geaffineerd door la Maison Vagne in Poligny, heeft een mooie parel- en ivoorkleurige tint en een elastische textuur die soepel is gebleven ondanks zijn middelbare leeftijd. Hij vertoont zowel kenmerken van een jonge als een oude kaas en dat maakt de geur en de smaak van deze Comté uniek. Breek je een stukje in twee dan komen aroma’s van verse melk, room, kastanje, vers gras, droge selderij, artisjokkenharten met kruidnagel en gepofte aardappel overgoten met karamel vrij. Neem je een stukje ervan in je mond, dan merk je meteen z’n overgangsleeftijd door de aanwezigheid van kleine kristalletjes (aminozuur tyrosine) en de tweespalt tussen delicaat fruitig en dierlijk krachtig, tussen appel en pruim.

Als er één ding van belang is, dan is het evenwicht hier tussen de zachtheid van de wijn, Rasteau doux, en de kracht van de kaas. Een combinatie als deze wordt vaak schoorvoetend benaderd, maar na nadere inspectie blijkt ze een ‘match made in heaven’ te zijn.

Signature Rasteau doux 2010 Cave de Rasteau heeft een leuke robijnrode kleur met sepia reflecties. Je ruikt meteen dat het een uitzonderlijke rode wijn is. De geur van marasquinkersen, kaneelstokjes en peper zorgen voor een bedwelmend effect, maar eens je hem in de mond neemt word je verrast door z’n frisheid. Het is een delicate en tegelijk scherpe smaak die als de draad van Ariadne je papillen leidt doorheen aromatische speltbochten. Achter iedere bocht vind je bovendien een onverwachte verrasing: granaatappelzaden, Jamaicaanse bessen, zoethout, tijm, salie en laurier. De rijpe fijne tannines van deze wijn begeleiden je als een alwetende gids doorheen deze oneindige ontdekkingstocht.