Comté en Vins doux naturels, onverwachte combinaties

Er bestaan onwaarschijnlijke relaties die door iederren ten dode opgeschreven worden, maar ondanks alles toch de tand des tijds doorstaan. De combinatie of eerder de combinaties van Comté-kazen met verschillende origines en affinages en een waaier van Vins Doux Naturels lijken ook z’n relatie te hebben.

De Comté zullen je inpakken met hun melkachtige accenten, fruitige parfums en minerale diepgangen. De Vins Doux Naturels zullen je daarentegen verwarmen met hun fruitige wijsheid, geroosterde accenten en kruidige aroma’s waardoor je je snel in warmere oorden zal wanen. Het is een magische combinatie die niemand koud zal laten. De smeuïgheid van de kaas gecombineerd met de zoete toets van de wijn resulteert in een krachtig medicijn. De ongebruikelijke relatie tussenbeide zorgt voor verrassingen, enthousiasme, nieuwe ervaringen en verrijking.

Net als een herfstig bladerdek, vertonen de Vins Doux Naturels gouden, koperen, oranjerode en somber okerkleurige en transparante kristallijnen tinten. Wanneer deze bedwelmende dranken geserveerd worden, lijken ze licht te geven. Het is een streling voor het oog, een genot voor de neus en een verrassing voor de mond. De Vins Doux naturels worden bekomen via een ‘mutage’ een werkwijze waarbij een percentage neutrale wijnalcohol (afkomstig van wijn) van 90° toegevoegd wordt aan druivenmost tijdens de fermentatie. Dit om het fermentatieproces te stoppen en een deel van de ongefermenteerde suiker te behouden.

De Vins Doux Naturels zijn te vinden in het zuiden van Frankrijk, in het Rhônedal, Languedoc, Roussillon en tenslotte Corsica. De bekendste zijn de Banuyls, de Rivesaltes, de Rasteau, de Maury en natuurlijk de hele Muscadet serie zoals de Beaumes de Venise, de Frontignan en tenslotte de Cap Corse.

Jonge en oude Comtés staan te popelen aan een gezellige openhaard. Ze kunnen niet wachten tot hun gasten aankomen. Gele zomerkazen en licht ivoorkleurige winterkazen doen een beleefd gesprekje, bewonderen elkaars kenmerkende kwaliteiten zoals de frisse geest van de eersten en maturiteit en ervaringen van gerijpte senioren. En eens de zuidelijke gasten gearriveerd zijn kan het feest beginnen.