Comté Vieille Réserve

Deze lichtgele kaas zag op het einde van de lente het levenslicht en heeft fluweelzachte contouren. De gekookte melk binnenin heeft een mokka-achtige kleur en smaakt naar eekhoorntjesbrood en humus met een mineraal accent dat doet denken aan jodium. Z’n geur heeft daarnaast verrassend veel weg van een heerlijke pruimentaart. In de mond lost hij makkelijk op, waardoor zijn geroosterde aroma’s, kruidige weelde en fruitige zachtheid jouw smaakpapillen initieel met verstelling doen staan. Om ze daarna tot rust te brengen met een lichte, verfrissende mengeling van zoethout en koffiebonen.

Wanneer de Maury blanc samen komt met deze Comté, lijkt hij een tweede jeugd te beleven. Als een fontein der jeugd geeft deze wijn zijn fruitig kantje af ten voordele van de geroosterde toetsen van de kaas. De Maury verliest zijn bitterheid en de Comté zijn weelde, zonder in te boeten aan smaak.

Fagayra blanc 2010 Maury Domaine les Terres de Fagayra heeft een witgouden kleur met groene reflecties. Kamille en perenstroop spelen haasje-over om als eerste bij te neus te zijn, op de hielen gevold door de aroma’s van sinaasappelschil en mandarijn met nuances van quinquina en kreupelhout. Deze zoete toetsen worden afgekoeld door een delicaat bittere citrussmaak. Deze wijn is perfect in evenwicht dankzij de fruitige toetsen van gesmolten peer, krokante appel, zoete mango en hartelijke sinaasappel. De florale accenten van lavendel en brem zorgen voor een honingzoete  afwerking waar je maar niet genoeg van krijgt.

Een erg leuke combinatie met elegante finale mede door de strakheid van de wijn en de mooie aroma’s van de kaas na een rijping van 15 maanden