Côtes du Rhône: Domaine La Banate – Rousset-les-Vignes

De wijngaarden van het Domaine La Banate bevinden zich in de gemeente Rousset-les-Vignes, op de zuidelijke helling van de Lance, massif du Préalpes, dat hen een degelijke bescherming biedt tegen de ontberingen van de mistral.

De terroirs liggen op diepe, afwaterende en koele klei-zand-kalksteen hellingen, geassocieerd met de relatief grote hoogte, zorgen ze voor wijnen met een vleugje zuurgraad dat niet frequent voorradig is in de zuidelijke Côtes-du-Rhône, wat hen een karakteristieke balans in de assemblages meegeeft.

De wijnstokken van het domein omvatten vooral Grenache en Syrah, de typische druivensoorten van de appellatie Côtes-du-Rhône, de selectie “Vieilles Vignes” van het domein is afkomstig van wijnstokken die meer dan 60 jaar geleden zijn geplant. Hierdoor krijgen we mooie fluweelachtige wijnen met stevige aroma’s van rood fruit, aalbessen, zwarte kersen en pittige bramen. Het Domaine de la Banate is in 2011 begonnen met de omschakeling naar biologische landbouw en past natuurlijke methoden toe die gunstig zijn voor het bodemleven en de balans van de wijnstok. Het oogsten gebeurt manueel zodat enkel rijpe en gezonde druiven worden geselecteerd.

De trossen worden geschraapt en in een fermentatietank geplaatst. De wijnbereiding is natuurlijk, uitsluitend gebaseerd op inheemse gisten en zonder enige andere inbreng behalve een minimum aan sulfiet om de goede conservering van de wijn op de lange termijn te garanderen. De alcoholische gisting wordt gevolgd door een lange rijping nodig voor de extractie van alle toetsen die zich in de vellen en pitten bevinden. Op deze manier kan een levendige, klassieke en traditionele wijn worden aangeboden en kan men volop genieten van zijn figuurlijke volwassenheid.

Op de zuidelijke hellingen van Rousset vinden we sedert de 11de eeuw meerdere kwaliteitsbewuste wijnmakers terug. De inspanningen van weleer hebber ervoor gezorgd dat Rousset-les-Vignes de beschermde oorsprongsbenaming “Côtes du Rhône Villages” gevolgd door de naam van de gemeente meekreeg, de hoogste onderscheiding na de wijnen van de Côtes du Rhône, zoals Châteauneuf-du-Pape of Crozes-Hermitage, …

Domaine La Banate van een kleine 5ha met hoofdzakelijk aanplantingen van oude Grenache en enkele kleine percelen van Syrah, werd in 2011 aangekocht door onze landgenoot Jean T’Kint. Hij richtte zich meteen op een biodynamische teelt en kreeg in 2014 een officële certificering. Voorlopig produceert hij één enkele cuvée, ‘La Banate Vieilles Vignes’.la-banate-2106

Domaine La Banate serveert levende wijnen, 2 tot 10 jaar oud na hun oogst en worden bewaard in koele kelders. De ideale degustatietemperatuur is 16° C tot 18° C, bij voorkeur in een glazen “tulp” zodat men al zijn aroma’s optimaal kan waarderen. Eventueel kan men ze lichtjes beluchten door een passage in karaf, voor het proeven. Gezien deze wijnen weinig worden gefilterd, kunnen ze een natuurlijke aanslag op de bodem van de fles geven.

Op de proeftafel:

Millésime 2012:

Granaatkleurig met mooie fruitige en kruidige aroma’s. Fris in de mond met mooie accenten van kweepeer, aalbessen, subtiele hints van kreupelhout en zijdezachte tannines.

Millésime 2014:

Leuk gestructureerde wijn met mooie stevige kleur, pure en zuivere fruittoetsen. Rijkelijke energie en karaktervol, gezellige frisse afdronk.

Millésime 2015:

Een ideaal wijnjaar wat ook in deze cuvée tot uiting komt. Evenwichtige wijn met mooie structuur en weelderige aroma’s. Een absolute bewaarwijn.

Millésime 2016:

Stevige donkerrode mantel. Mooi fruitige aroma’s in de neus, met evenwichtige tannines in de mond, subtiele toetsen van kreupelhout en delicate hints van tabak en cacao. Heeft een mooie bewaarpotentieel.