Culinaire gids GaultMillau 2015

Vanmiddag werd de gids Gault&Millau 2015 voorgesteld. Deze gids geldt als referentie in de Belgische gastronomische wereld, het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het jaar, en dat is Filip Claeys van De Jonkman in Brugge.

Redactiedirecteur Philippe Limbourg :  « De chef van het jaar is een evidente keuze geworden. Wij zijn dit jaar verschillende keren bij Filip op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee. Als stichter van de NorthSeaChefs verricht hij onvervalst pionierswerk. Ook deze inzet voor duurzaamheid maakt van hem de perfecte chef van het jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talent om met letterlijk alle schatten uit de Noordzee te werken, van de bekende toppers tot de miskende sukkelaars. Het podium dat onze chef van het jaar geeft aan vis ‘van bij ons’ past in een bredere beweging van aandacht voor het lokale product, en dat sterkt ons in onze keuze.

De Jonge chefs van het jaar zijn Fabrizzio Chirico (Délice du Jour – Gerpinnes) voor Wallonië, Michaël Vrijmoed (Vrijmoed – Gent) voor Vlaanderen, en Damien Bouchery (Bouchéry – Brussel) voor Brussel. Aan de top zijn er vier opmerkelijke stijgers: voor de eerste keer in tien jaar haalt Christophe Hardiquest van restaurant Bon-Bon (Brussel) de zeer begeerde score van 19,5/20. Hij komt daarmee naast Peter Goossens aan de absolute top van de Belgische gastronomie. Vincent Gardinal van Le Prieuré-Saint-Géry (Solre-Saint-Géry) stijgt opnieuw naar 18/20, en een derde koksmuts is er voor Samouraï (Brussel) en Tim Boury (Roeselare). GaultMillau bekroont ook Monia Aouini  van Auberge de la Grappe d’or (Torgny) als Gastvrouw van het jaar, en de chef van Il Trionfo (Knokke) als beste ambassadeur van de Italiaanse keuken.

Als u in de zomer van 2015 buiten wilt eten, raden wij u het terras van La Source (Lanaken) aan, het mooiste dit jaar. De Wijnkaart van het jaar vindt u in Nuance (Duffel), en de Sommelier van het jaar is de talentrijke César Roman, die u een glas wijn helpt kiezen in Comme Chez Soi (Brussel). De laureaat voor Het Dessert van het Jaar is D’Arville (Namur) en de Aziaat is L’Orchidée Blanche (Bruxelles). De beste brasseriekeuken wordt geserveerd door de brigade van Le Faitout (Baudour). Het Beste groenterestaurant is dat van Christophe Pauly (Coq aux champs – Soheit-Tinlot) voor Wallonië, en dat van Seppe Nobels (Graanmarkt 13 – Graanmarkt) voor Vlaanderen. De laureaten Prijs-plezier dit jaar zijn Publiek (Vlaanderen), Unico (Brussel) en La Part des Anges (Wallonië), en de drie Ontdekkingen van het jaar zijn Little Paris (Waterloo), Beaucoup Fish (Brussel) en Souvenir (Ieper).

De meest opgemerkte nieuwkomer is The Jane in Antwerpen, het restaurant van Nick Bril en Sergio Herman, dat zijn intrede doet in de gids met een mooie 16/20. Wij hebben ook een nieuwe categorie in het leven geroepen, waarmee we gastro-bistro’s in de kijker willen zetten, en de laureaat hier is restaurant Lewis in Hoogstraten. In totaal hebben we een zeventigtal gastro-bistro’s opgenomen. De ploeg van Gault&Millau heeft ook voor de eerste keer een speciaal cahier ‘Japan’ samengesteld, dat u in het midden van de gids vindt, cahier waarvoor werd samengewerkt met Japanse experten. U vindt daarin een groot aantal Japanse producten en tips om ermee te werken, naast een portret van drie topchefs die als icoon kunnen dienen van de Japanse keuken in België.

De gids ligt vanaf woensdag 12 november in de boekhandel en kost 28 euro. U kunt hem ook bestellen via de site www.gaultmillau.be. In de editie 2015 werden meer dan 1000 adressen opgenomen, waarvan niet minder dan 112 nieuwe.