Cultuurhonderddaagse Arcadia

Nadat Friesland in 2018 de prijs van Culturele Hoofdstad van Europa kreeg opgespeld, vormt de meest noordelijke provincie van Nederland opnieuw het decor van een groots opgezet internationaal cultureel evenement. Namelijk de eerste editie van Arcadia, een heuse cultuurhonderddaagse, die officieel van start gaat in het openingsweekend van 6 tot en met 8 mei. Gedurende het evenement worden 750.000 bezoekers verwacht. Daarnaast werken er meer dan 20.000 Friezen mee aan het programma. Bezoekers genieten van onder andere Bosk, een wandelend bos in Leeuwarden, Paradys, een beeldende kunstexpositie in Parklandschap Oranjewoud en PAFFF, een gloednieuw podiumkunstenfestival.

Arcadia, 100 dagen voorstellingen, exposities en mienskip

Tijdens het openingsweekend krijgen bezoekers drie dagen lang op verschillende locaties in Friesland een dwarsdoorsnede van het 100 dagen durende programma gepresenteerd. De centrale vraag luidt: ‘Hoe laten we onze aarde en samenleving achter voor de generaties na ons?’ Hoopvolle perspectieven worden aangereikt door gerenommeerde (inter)nationale en lokale kunstenaars, cultuurmakers en de Friese mienskip (gemeenschap). ‘De uitdagingen van deze tijd vragen om nieuwe, gezamenlijke perspectieven. Kunstenaars zijn als geen ander in staat om ons nieuwe vergezichten te laten zien en vooral te laten voelen’, zegt artistiek leider Sjoerd Bootsma van Arcadia.

Arcadia trapt af in Franeker, de stad met een rijk academisch en astronomisch verleden. Hier beleef je de Friese première van het reizend kunstwerk Gaia, een verlichte aardbol van zeven meter doorsnee van kunstenaar Luke Jerram. Gaia laat de kern zien van Arcadia 2022: dit is onze enige planeet, hoe geven we haar door aan volgende generaties?

Zaterdag opent een van de grootste projecten van Arcadia: Bosk. Een wandelend bos van meer dan 1000 bomen. Honderd dagen wandelen deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren ze de stad letterlijk groen. De bomen, met een hoogte van gemiddeld zes meter, leggen een route af van in totaal 3,5 kilometer. Het bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Bosk is een idee van wijlen Joop Mulder, oprichter van het Oerol festival en landschapskunstenaar Bruno Doedens. Op de openingsdag is het Woud der stemmen te horen, een klanklandschap van componist Merlijn Twaalfhoven gezongen door honderden zangers. Ook op zaterdag opent in het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling ‘Fertile Grounds’ waarin gereflecteerd wordt op het Friese veenweidegebied.

Op zondag gaat de internationale kunsttentoonstelling Paradys in Parklandschap Oranjewoud officieel van start. De tentoonstelling is samengesteld door curator, kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager. Internationale beeldende kunstenaars als Kasper Bosmans, Gregor Schneider, Diana Scherer, Mercedes Azpilicueta en Erik van Lieshout exposeren er overwegend nieuw werk. De kunstenaars komen uit alle hoeken van de wereld om ons idee van ‘het paradijs’ te bevragen en om de idylle van Parklandschap Oranjewoud uit te dagen. Deze dag geeft de Roemeense kunstenaar Alexandra Pirici een performance in de Ecokathedraal in Mildam met lichamen en geluid.

Maar er is meer

Het openingsweekend van Arcadia geeft slechts een voorsmaakje van het totale programma. Zo is er IIS, dat gaat over klimaatverandering en de gevolgen daarvan op de zo bekende ijsbanen. Alle IIS-projecten zijn gemaakt vanuit de Friese gemeenschap, bijvoorbeeld door een dorp, wijk, stad of vereniging in combinatie met één of meerdere kunstenaars. Ook is er het nieuwe, kleurrijke podiumkunstenfestival PAFFF met een vernieuwend programma van spraakmakende internationale kunstenaars die de wetten van het theater ter discussie stellen en grenzen verleggen met hun voorstellingen. Dit festival loopt vanaf 27 mei tot en met 19 juni.

Arcadia vindt plaats van 6 mei tot en met 14 augustus. Kijk voor het volledige programma op:  www.arcadia.frl // https://arcadia.frl/english/