Dark Sky Alqueva in Alentejo krijgt 2 Word Travel awards

Dark Sky® Alqueva is internationaal onderscheiden met de Europe’s Responsible Tourism Award 2020 en de Europe’s Leading Tourism Project 2020; een dubbele onderscheiding in de veelgeprezen World Travel Awards, de ‘Oscars van het toerisme’.

Dark Sky® Alqueva is de eerste Portugese astrotoeristische bestemming, ontstaan in 2007 en bevindt zich in de prachtige Alentejo regio. Sinds 2007 volgt Dark Sky® Alqueva een geïntegreerd model van duurzame ontwikkeling en heeft het als missie de nachthemel te beschermen en de lichtvervuiling zo veel mogelijk te beperken.

In 2011 kreeg het Alqueva-meer o.a. door UNESCO de eerste ‘Starlight Tourism Destination’ erkenning. Hierop heeft de omgeving ingespeeld met activiteiten om te kunnen genieten van de prachtige sterrenhemel, die maar op weinig andere plekken in Europa zo goed te zien is. Zo is er het idee ontstaan vanuit de gemeenten rondom het meer om de stadsverlichting ‘s nachts tot een minimum te beperken. Het begon met zes Portugese gemeenten, waaronder Mértola, Évora, Serpa en Redondo en vandaag bestrijkt het een gebied van 9.700,00 km2 in Portugal en Spanje, rondom het meer van Alqueva.

De Dark Sky® Route biedt verschillende astronomische observatieactiviteiten met het blote oog en met telescopen. Dat kan o.a. in het officiële Dark Sky® Observatorium, altijd begeleid door een Dark Guide Sky®. Daarnaast zijn er nog andere complementaire activiteiten ontwikkeld voor overdag of ‘s nachts zoals wandeltochten waarbij erfgoed en natuurbeleving centraal staan, wildlife observaties en birdwatching, paardrijden, kanoën, zonnestelselyoga, wijnroutes met gewone en blinde wijndegustaties, etc. Een van de uitgelichte workshops voor ’s nachts is de astrofotografie-workshop, onder begeleiding van de internationale astrofotograaf Miguel Claro. Overdag zijn er boottochten mogelijk, kun je vissen of de zon observeren met een zonnetelescoop, vergezeld van een lekkere aperitief zoals Gin Sharish of een mocktail. De zon zien opkomen of ondergaan kan ook vanuit een luchtballon. Dit zijn enkele van de meest gewilde activiteiten, maar het team en de partners staan altijd open voor nieuwe vragen en ontwikkelen graag programma’s op maat van de bezoeker.

Naast het verder ontwikkelen en verbeteren van de activiteiten en het netwerk aan lokale partners uitbreiden, wordt ook het Dark Sky® PORTUGAL-netwerk alsmaar uitgebreider. Drie bestemmingen die al zijn gecertificeerd door de Starlight Foundation met een oppervlakte van 12.947,38 km2 maken van Portugal een toonaangevende internationale bestemming op het vlak van astrotoerisme.

Meer informatie www.darkskyalqueva.com en www.visitalentejo.pt