De belangrijkste Europese markten: Fuit Logistica handbook

Het onverminderde belang van Europa als belangrijkste markt voor verse groenten en fruit wordt bevestigd in de derde jaarlijkse editie van het European Statistics Handbook dat deze week wordt gepresenteerd op de vakbeurs FRUIT LOGISTICA in Berlijn. Met een overzichtelijke verzameling waardevolle gegevens over de kernmarkten en producenten op het continent evenals de belangrijkste handelsstromen in groenten en fruit die door de import- en exportbedrijven worden onderhouden kunnen de mensen in deze sector beter doordachte beslissingen nemen.

De publicatie bevat niet alleen cijfers maar ook gefundeerde analyses waarmee de sector inzicht krijgt in de gegevens over de productie, levering en handel in de verschillende markten in Europa. De productiecijfers voor verse groenten en fruit in Europa lijken misschien normaal als het gaat om het totale volume, maar binnen specifieke categorieën zijn de trends gecompliceerder: de dalende productie van appels in Polen tegenover een grotere perzikenoogst in Spanje is slechts één voorbeeld van de regionale en sectorale verschillen, waaronder contrasterende, van het weer afhankelijke inkomsten, die in de editie van dit jaar worden gedocumenteerd.

Hoewel duurzaamheid inmiddels een prioriteit is voor de internationale groenten en fruitsector wordt er in het European Statistics Handbook op gewezen dat de handel in verse groenten en fruit met de komst van nieuwe leveranciers aan de EU steeds internationaler wordt. Om die reden zijn er voor de eerste keer een aantal landen uit Oost-Europa in opgenomen.

Wat de handel betreft zijn de verandering in de Europese versmarkt wellicht niet zo uitgesproken, maar er zijn signalen dat de consumptie met name in een aantal kleinere markten in de EU zal toenemen. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bleven het afgelopen jaar de belangrijkste invoermarkten van versproducten, maar hun groeicijfers werden ogenschijnlijk overtroffen door landen in Oost- en Zuid-Europa, weliswaar vanuit een lagere uitgangspositie. Dat neemt niet weg dat Europa’s big five wat betreft consumentenuitgaven voor verse groenten en fruit, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje, in 2019 samen meer dan Euro 64 miljard bedroegen – een significant cijfer, zeker in de context van het recente vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Het European Statistics Handbook 2020 is samengesteld door Agramarkt Informations-Gesellschaft (AMI) en wordt uitgegeven door ‘s werelds toonaangevende beurs voor de groenten- en fruitsector, de FRUIT LOGISTICA in samenwerking met Fruitnet Media International. Het handboek kan gratis worden gedownload.