De Costa Smeralda, het nieuw vlaggenschip van Costa Cruises te water gelaten

Tevens Costa Cruises’ eerste schip dat op milieuvriendelijk vloeibaar aardgas vaart! Met het openen van de sluisdeur van het droogdok kreeg de Costa Smeralda voor het eerst water onder de kiel. De bouw van het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises komt daarmee in de finale fase. Langzaam zal het immense bouwdok van de Finse afdeling van de Duitse Meyer scheepswerf met zeewater gevuld worden, tot het nieuwbouwschip begint te drijven.

De oplevering van de Costa Smeralda is gepland voor oktober 2019. Gedurende de volgende maanden worden alle interieurs minutieus afgewerkt. Bovendien staat nog een proefvaart op het programma, waarbij alles extreem getest wordt. Het unieke aan de Costa Smeralda is het gebruik van de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof die momenteel beschikbaar is: LNG. LNG staat voor Liquified Natural Gas, of kortweg vloeibaar aardgas.

De Meyer scheepswerf heeft in december 2018 de AIDAnova opgeleverd. Dat is het allereerste cruiseschip ter wereld dat door LNG wordt aangedreven. AIDA Cruises is een dochterrederij van de Costa Cruises groep. Het gebruik van vloeibaar aardgas past in de zoektocht naar de meest milieuvriendelijke oplossingen. Dankzij LNG is er geen uitstoot van zwaveloxide, noch van fijn stof. Het vermindert eveneens aanzienlijk de aanmaak van stikstofoxide en CO2.

Het schip met meer dan 2600 hutten zal haar gasten als het ware meenemen op een rondreis door Italië, de ene keer op een frivole manier, de andere keer dan weer gastronomisch.

De naam, Costa Smeralda, verwijst naar een van Italië’s mooiste toeristische gebieden: de Smaragdkust van Sardinië. Het decor van de verschillende dekken en van de publieke ruimtes zal geïnspireerd zijn door beroemde plaatsen in Italië. In ‘The CoDe’ wordt ook een hommage gebracht aan Italiaans Design. De naam komt van Costa Design. Het schip zal elf restaurants tellen, alsook 19 bars, een spa, een waterpretpark met glijbanen en vier zwembaden.

De eerste cruisepassagiers zullen op 20 oktober in Hamburg inschepen voor een maidencruise naar Savona (Italië). Daar wordt het schip op 3 november gedoopt. Meteen daarna blijft het schip in de Westelijke Middellandse Zee, met de havens van Savona, Marseille, Barcelona, Palma de Mallorca, Civitavecchia en La Spezia op het programma.

De Costa Smeralda is een van de nieuwe zeven schepen die door de Costa Groep werden besteld, voor een totaalbedrag van zes miljard euro. Een zusterschip wordt verwacht in 2021. www.costacruises.nl