De Eilanden van Tahiti: oprichting charter zeilsport

De Eilanden van Tahiti, toegangspoort tot de Stille Oceaan en tevens eerste maritieme platform voor superjachten, willen de zeilsector, een niche in volle expansie die gestaag blijft groeien, verder ontwikkelen.

Tahiti Tourisme heeft, in samenwerking met lokale partners uit het zeilcircuit, een speciaal cluster gecreëerd. Deze cluster zal bijdragen aan het uitzetten van een (promotioneel) actieplan en het leggen van gepaste accenten in lijn met het imago en de uitstraling van de sector.

Deze laatste draagt in verschillende vormen bij aan de lokale economie van De Eilanden van Tahiti (onder andere de aankoop van toeristische producten) en vertegenwoordigt een aanzienlijk potentieel waarvan de verdiensten geschat worden op meer dan 8,3 miljoen euro. Op vlak van bezoekersaantallen en toeristische uitgaven binnen deze niche registreert de bestemming 300 tot 400 bezoekers per jaar, met een besteding van iets meer dan 25.000 euro per bezoeker. Ter vergelijking: een internationale toerist besteedt gemiddeld 2.263 euro tijdens een verblijf op De Eilanden van Tahiti, dat is elf keer minder. Zo wordt het potentieel van het recreatief zeilen voor het land gemeten.

Met dit in gedachten zet Tahiti Tourisme promotionele acties in om de zichtbaarheid van De Eilanden van Tahiti in de zeilwereld te vergroten, in het bijzonder door pers- en studiereizen uit te rollen om de eilanden als zeilbestemming bij uitstek en ideale plek voor superjachten te positioneren (zie B2B-brochure).

Tahiti Tourisme neemt regelmatig deel aan terugkerende sector gerelateerde evenementen en programma’s zoals de Monaco Yacht Show in Monaco, en neemt af en toe deel aan internationale professionele evenementen zoals de Australian Marine Superyacht Conference (ASMEX) en de Marine Export & Commercial Marine Conference in Australië.

De klanten aan boord van de megajachten die in de wateren van De Eilanden van Tahiti zeilen, zijn op zoek naar luxueus, exclusief en verfijnd toerisme. Een cruise tussen de 118 eilanden verspreid over de 5 archipels maakt het voor de passagiers mogelijk om de diversiteit te ontdekken, om in de sublieme lagunes te varen, om paradijselijke landschappen te aanschouwen, om deel te nemen aan de excursies die op deze eilanden worden aangeboden, en om de cultuur en de authenticiteit van de bestemming te proeven.

Jaarlijks bevaren ongeveer 60 megajachten de Polynesische wateren en binnen drie jaar worden honderd schepen verwacht, met name dankzij de organisatie van de America’s Cup in Nieuw-Zeeland van 2021. Deze race, die om de vier jaar plaatsvindt, trekt tal van luxe jachten aan die deze internationaal vermaarde wedstrijd willen bijwonen, en natuurlijk worden er meerdere superjachten verwachten die de Stille Oceaan oversteken naar Nieuw-Zeeland, met een verplichte passage in Frans-Polynesië.

De Eilanden van Tahiti vormen een ver afgelegen idyllisch paradijs in de Stille Oceaan dat tot ieders verbeelding spreekt. De bestemming is wereldwijd bekend om z’n prachtige witte zandstranden en het gevarieerde landschap: archipels van vulkanische eilanden en atollen te midden van een gigantische blauwe oceaan met barrièreriffen die een aantal van de meest fenomenale lagunes ter wereld vormen. Er zijn verschillende logiesvormen beschikbaar: luxueuze hotels met paalwoningen, kleinschalige familiepensions, cruises, exclusieve jachten of catamarans, etc. De Eilanden van Tahiti worden verenigd door de ‘Mana’; een vitale energie en tevens spirituele leidraad in het dagelijkse Polynesische bestaan. Tijdens een verblijf op De Eilanden van Tahiti kan je de Mana zien, voelen, proeven en ruiken. Beleef het zelf en ervaar de Eilanden van de Mana. Meer info via www.tahititourisme.be