De Elzas: poëtische wandelingen 2

Ook het noordelijk deel tussen Colmar en Marlenheim biedt dezelfde rijkdom en diversiteit. Riquewihr is een middeleeuws stadje waar tal van Renaissance elementen prachtig bewaard bleven. Woningen uit de 13de en 15de eeuw, met belfortoren uit 1291 en zelfs een dieventoren. Een tweede stadsvesting werd in de 16de eeuw gebouwd. Het kasteel van de hertogen van Wurtemberg werd getransformeerd in een leuk museum.

Ribeauvillé is een absolute toeristische trekpleister, het stadje wordt gedomineerd door de 3 kastelen van Ribeaupierre, Girsberg, St Ulrich en Haut Ribeaupierre die alle uit de 12de-13de eeuw dateren. Het wordt ormingd door 3 Grand Cru’s Geisberg, Kirchberg en Osterberg. De kerk van St Grégoire, 13de eeuw en het Augustijnenklooster 14de eeuw zijn een bezoekje overwaard. Het stadje staat ook bekend voor de vele ooievaarsnesten op de talrijke torens in de stad maar ook om zijn fontein in Renaissancebouwstijl.

Het kleine stadje Bergheim aan de voet van de Altenberg en de Kantzlerberg is eveneens van middeleeuwse oorsprong. De vestingen uit de 14de eeuw bleven nagenoeg intact, net als tal van oude woningen. Samen met de verdedigingstorens getuigen de vestingmuren van een tumultueus verleden van deze vrijstad. Het leger van Charles Téméraire verbleef er in 1470. Terwijl in de middeleeuwen Bergheim het centrum werd van de jacht op heksen, er wordt trouwens een heksenmuseum weergevonden dat een ruim overzicht biedt van de evoluties en gedachtestroom uit deze periode. In de gotische kerk 14de eeuw vinden we dan weer prachtige muurschilderingen terug.

In Obernai vormen de oude vestingmuren een belangrijke toeristische trekpleister, de stad was decennia lang afhankelijk van de abdij die door St Odille werd opgericht. De Kapelturm, 13de eeuw, is een van de vele oude gebouwen, het stadhuis, 16de eeuw, en de Korenhal, ook 16de eeuw, staan symbool voor de vroegere rijkdom van het stadje. Bovendien krijg je hier ook mooie vergezichten over de Vogezen en de vlakten van de Elzas.

Molsheim is een oude universiteitsstad met bisschopzetel. De jezuïetenkerk met uniek Silbermannorgel uit de 17de eeuw vormt samen met een voormalige Chartreuse, doet thans dienst als stadsmuseum, deel van het historisch patrimonium. Metzig, een vesting uit 1583 staat symbool voor de bouwwerken uit de renaissance maar ook elders in het stadje worden gebouwen uit deze Franse glorietijd weergevonden. Bovendien geniet Molsheim met het Bugattimuseum meer hedendaagse bekendheid, in Bugatti wordt een unieke verzamelingen oude wagens weergevonden, waardoor het stadje plots ook historische belangstelling krijgt.

Niet alleen deze dorpen of stadjes zijn een bezoek overwaard, in elk plaatsje of gehucht worden historische of culturele items weergevonden, het volstaat even navraag te doen bij de plaatselijke bevolking om de achtergronden, legende of sagen uit het verleden opnieuw tot leven te brengen. De wijnroute van de Elzas ontdekken is niet enkel van wijnhuis tot wijnhuis rijden, maar is vooral een kennismaking met de lokale bevolking die je maar al te graag laat kennismaken met de rijkdommen van ‘hun’ dorpje.

www.tourisme-alsace.comwww.route-des-vins-alsace.comwww.vinsalsace.com