De Elzas: poëtische wandelingen in middeleeuwse stadjes

De Elzas is overduidelijk het best gekend door zijn unieke wijnroute die zich van Marlenheim in het noorden, over ruim 170 km uitstrekt tot Thann in het zuiden, een stadje niet zo ver van Mulhouse.

Een rijk en figuurlijk fruitige route die bol staat van germaanse en romaanse invloeden, een voorbeeld van complementaire tegenstellingen en diversiteit waar het woord ‘wijn’ zonder meer wordt vertaald in ‘reizen’. Officieel erkend sinds 1953 heeft de route reeds 60 jaar geschiedenis achter de rug. Het is een aangrijpend verhaal van middeleeuwse stadjes en kastelen zoals Haut Koenigsbourg, van schitterende Renaissancewoningen, mooie gezellige en gekleurde dorpjes met unieke bloemdecoraties en vakwerkhuizen, kortom een veelheid aan deelaspecten die voor een charmant decor zorgen. Regionale tradities en een ruim fruitig en aromarijk wijnassortiment bieden een poëtische wandeling waarbij men wordt overdonderd door de natuurlijke rijkdom, lekkere wijnen en een rijke regionale gastronomie.

Suggestief enkele avontuurlijke stops, al moet je de wijnroute zelf ontdekken van noord naar zuid, van zuid naar noord, of gewoonweg enkele leuke halteplaatsen selecteren. Keuze te over gezien de route maar liefst een 100-tal gezellige dorpjes en stadjes aanbiedt.

Hoewel Straatsburg de belangrijkste stad is in de onmiddellijke omgeving van de route, weerspiegelt het lieflijke Colmar de echte identiteit van de Elzas. Wellicht een der oudste stadjes uit de regio kreeg het indertijd de benaming ‘klein Venetië’ mee. Riviertjes en kanaaltjes, fleurige straten, idyllische oude woningen maken van de wijnhoofdstad een juweeltje dat bij elk bezoek verrast. Levenswijsheid en kunst met voelbare intimiteit van vriendelijke bewoners zorgen voor een rijk cultureel patrimonium, de bekende sculpteur Bartholdi werd hier geboren net als Hansi, een vooraanstaand illustrator. Nabij de Grand Rue wordt een kopie van het Brusselse Manneken Pis weergevonden. De inscripties boven de fontein verwijzen naar de banden met onze hoofdstad. Diverse wijken werden schitterend gerenoveerd met het district van de leerlooierijen als absolute blikvanger.

Overnachten kan in diverse hotels al is het hotel ‘Quatorze’ een schitterende oase die perfect de charme en rust van het stadje reflecteert. Moderniteit en design werden feilloos geïntegreerd in sfeervolle en comfortabele kamers met high tech infrastructuur waardoor je van een kommerloos verblijf geniet. Het hotel beschikt eveneens over een hamman, sauna en massagesalons.

Eguisheim is de bakermat van de wijngaarden. Het middeleeuws stadje werd in 3 concentrische cirkels rond het kasteel uitgebouwd. In dit kasteel zag Paus Leo IX in 1002 het levenslicht. Eguisheim is een van de mooiste stadjes van Frankrijk met een unieke militaire structuur uit de 15de eeuw. Slenterend door de nauwe bebloemde straatjes ontdek je tal van prachtige gevels, decoraties, fonteinen en balkonnetjes. Voor een bezoek moet je alleszins voldoende tijd uittrekken en ook dan word je verrast door de sneltikkende tijdslimiet.

Nog iets zuidelijker bevindt zich Guebwiller met de kerk van St Leger uit de 12de eeuw, het Dominikanerklooster met kerk uit de 14de eeuw en het Florivalmuseum. Het stadje wordt omringd oor 4 Grand Crus: Kessler, Kitterlé, Saering en Spiegel. In en rond Guebwiller worden in de uitgestrekte wijngaarden, meerdere wandelcircuits weergevonden die zorgen voor een leuke ervaring.

www.tourisme-alsace.com  – www.route-des-vins-alsace.comwww.vinsalsace.com