De gin-tonic: een klassieker onder de cocktails

Vraag 100 mensen wat zij de lekkerste cocktail vinden en de meesten zullen volmondig antwoorden met “gin-tonic!”. De cocktail ziet er fris uit, is in verschillende variaties te krijgen en gelukkig best snel te maken. Oh, en ook niet geheel onbelangrijk; de gin-tonic is gewoon heel lekker om te drinken. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je een overheerlijke gin-tonic kan maken.

Achtergrondinformatie

Voor we alle stappen gaan uitleggen, willen we eerst nog wat achtergrondinformatie over deze cocktail delen. De cocktail vindt z’n oorsprong in India toen het nog onder Brits regime stond. Het drankje bestond eerst uit tonic en kinine, maar later werd er suiker en citroensap bij toegevoegd. Het werd gemixt met gin en zo ontstond de gin-tonic. Eigenlijk mogen we de Britten dus bedanken dat het drankje de wereld over is gegaan.

Hoe maak je een lekkere gin-tonic?

Heb jij al zin gekregen in zo’n gin-tonic? Volg dan onderstaande stappen om deze zomerse cocktail binnen een handomdraai te maken.

1. Allereerst het glas. Voor een perfecte gin-tonic heb je ook een perfect glas nodig. Kies daarom bij voorkeur voor een mooi groot glas, zoals bijvoorbeeld een Copa glas. We willen natuurlijk dat de gin én fever tree tonic een groot raakvlak hebben wat de mix ten goede komt. Met een groot bolvormig glas gaat dat zeker lukken!

2. Een groot glas heeft nog meer voordelen, want waar is een gin-tonic zonder ijs? Nergens! Vul daarom het glas tot de rand met ijsblokjes, want we willen natuurlijk wel dat de cocktail koud blijft. Ice ice baby!

3. Dan volgt de verhouding tussen de gin en tonic. De perfecte verhouding is één deel gin en drie delen tonic. Oftewel, 35 ml gin naar keuze en 100 ml (of een half flesje) tonic.

De gin is sterk bepalend voor de smaak. Maak daarom vooraf de keuze welke smaak jij lekker vindt. Er zijn gins die wat neutraler zijn en naar vodka (Bombay) smaken, maar ook meer kruidige en bloemige gins.

4. Deze eyecatcher cocktail dankt haar populariteit ook aan de talloze smaakvariaties die er mogelijk zijn. Een goede gin-tonic kan natuurlijk niet zonder garnering. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het heeft ook invloed op de smaak. Je kunt gaan voor verse garneringen zoals komkommer of sinaasappel, maar ook droge garneringen zoals zwarte peper of kaneel zijn het proberen waard.

Een keer wat anders

Heb je al duizend-en-één gin-tonic variaties gemaakt en wil je een keer wat anders? Niet getreurd! Er zijn namelijk ook genoeg andere overheerlijke cocktails met gin op de cocktailkaart te vinden of thuis te maken. Proost!