De Groene Gault&Millau 2016 versie 3.0 is uit!

De derde editie van de Groene Gault&Millau werd op 2 mei 2016 voorgesteld. Een editie die aan de lezers een uitstekend overzicht aanbiedt over waar ze lekker en gezond kunnen eten. De Groene Gault&Millau is een samenwerking tussen Frank Fol, De Groentekok® en Gault&Millau. De gids wil een belangrijke rol in de promotie van groenten en fruit spelen zowel op restaurant als in de dagelijkse voeding. Groente is immers het nieuwe vlees. In deze derde editie van De Groene Gault&Millau stijgt het aantal van deze groenterestaurants significant. In de gids zijn meer dan 500 adressen verzameld van de beste groente- en vegetarische restaurants, de interessantste markten, groente- en fruitwinkels van de Benelux. Maar ook van opmerkelijke soep- en saladbars en exotische groenterestaurants.

Nieuwe quotering

Voor het eerst worden de groenterestaurants gequoteerd van 1 tot 5 radijsjes volgens het We’re Smart® World Charter. De quotering gebeurt op basis van het percentage groenten en fruit dat in de maaltijd wordt verwerkt, smaak en originaliteit, presentatie, structuur van de ingrediënten, natuurlijke kleuren en een goede communicatie rond het gebruik van groenten en fruit.

Olympische atleten over voeding en bewegen

Evenwichtige voeding is een belangrijk thema in deze Groene Gault&Millau 2016 met een uitgebreid dossier rond het belang van voeding bij topsporters naar aanleiding van de Olympische Spelen in Rio. In deze Olympic editie vertelt Eddy De Smedt, delegatieleider BOIC over het belang van voeding voor en tijdens de competitie. Topsporters Evi van Acker, Kim Gevaert, Pieter Timmers, Hans Van Alphen, Dominique Monami, Tia Hellebaut en Hanna Mariën geven een inzicht in hun voedingspatroon.

Interviews

In de gids geven verschillende specialisten hun visie op gezonde voeding en duurzaamheid. Zo onder meer Pamela Peeters, een Belgische in New York en auteur van het boek Eco Hero; Carlo Petrini, de godfather van Slow Food; Dirk Van Overstraeten, therapeut en docent orthomoleculaire voeding over Superfoods; en de ambassadeurs van de Groene Gault&Millau 2016-2017, de Belgische groentechef Arabelle Meirlaen, de Amerikaan Dan Barber, de Zuid-Amerikaan Virgilio Martinez en veteraan groentechef Michel Guerard.

Ook de ministers van volksgezondheid Maggie De Block, Maxime Prévot, Lydia Mutsch en Jo Vandeurzen geven hun politieke visie over het belang van groenten en fruit en verklappen ook wat hun favoriete groente is.

We’re Smart® World

De Groene Gault&Millau kadert ook binnen het nieuwe platform “’We’re Smart World’ dat samen met de gids wordt gelanceerd. Dit totaalplatform biedt een nieuwe visie op de wereld waarin gekozen wordt voor een gezonder, ecologisch, evenwichtiger, socialer en ook respectvoller leven en manier van zaken doen. Op We’re Smart World maakt het publiek kennis met interessante toekomstprojecten rond voeding, ecologie, landbouw, wonen, mobiliteit. Het platform brengt ook een aantal jaarlijkse initiatieven samen zoals De Week van Groenten en Fruit, de Benelux wedstrijd Beste Groenterestaurants, de activiteiten van de Groentekok en ook deze Groene Gault&Millau.

The Balanced Kitchen©

Met De Groene Gault&Millau lanceert Frank Fol ook de nieuwe keukentrend voor het volgende decennium: The Balanced Kitchen / De Evenwichtige Keuken. Deze trend is gebaseerd op de Denk Groenten! Denk Fruit!® Filosofie van Frank Fol en draait rond een gebalanceerde voeding met een verhouding van 2/3 groenten en fruit, aangevuld met vlees/vis en koolhydraten.

Up we Go – The We’re Smart World Song

Het campagnelied voor de Week van Groenten en Fruit 2016 en de lancering van deze Groene Gault&Millau werd geschreven door singer-songwriter Jean Bosco Safari. De tekst van Up we Go – The We’re Smart World Song, bouwt een brug tussen het gezonde aspect van groenten en het culinair hoogstaand koken. Het wordt tijdens de voorstelling van de ‘Groene Gids’ voorgesteld.

De Beste Groenterestaurants van de Benelux 2016

In de nieuwe Groene Gault&Millau worden ook de beste groenterestaurants van de Benelux 2016-2017 voorgesteld. Ze werden door een professionele jury en de klanten van de restaurants geselecteerd. Het beste Groenterestaurant van Vlaanderen is L’Air des Sens in Zoutleeuw. Het beste Groenterestaurant van Wallonië/Luxemburg is L’Eveil des Sens in Montigny-le-Tilleul. De keuze voor het beste Groenterestaurant van Nederland viel op The Scelta Kitchen in Venlo.

De Groene Gault&Millau 2016-2017 kost €16,95. Te koop in de betere boekhandel of online op: http://shop.gaultmillau.be en http://www.weresmartworld.com.