De Kleine Zavel – DKZ – Antwerpen

Geen twijfel mogelijk: De Kleine Zavel heeft een rijke geschiedenis laten optekenen in het Antwerpse restaurantlandschap. Het pand waarin het restaurant is ondergebracht, was ooit het eerste bordeel van de stad – de portretten van de twee uitbaatsters vind je nog altijd aan de muur. Het woord ‘stoof’ in Stoofstraat verwijst trouwens naar het soort badhuizen dat hier vroeger door zeelui werd gefrequenteerd.

De tijden zijn echter veranderd. Topchef Carlo Didden zette het restaurant op de kaart en na een reeks opvolgers nam huidige eigenaar Jeremie Landweer in 2014 de leiding over, terwijl de meeste gerechten die je op dit menu vindt werden bedacht door Kenny Bernaerts, die je ongetwijfeld kent als gezicht van MasterChef op VTM. Ons nieuwe team behoudt de gezelligheid van vroeger – met elke dag live muziek – maar neemt je ook mee de toekomst in. Niet alleen wat de gerechten betreft, trouwens: zo kan je jezelf in het restaurant gratis inloggen op ons eigen supersnelle WiFi-netwerk.

De komst van de enthousiaste doorduwer Jeremie Landweer betekende een totale ommezwaai in het restaurant. Hij was o.m. actief in restaurant Pazzo en werkte een 5-tal jaar in restaurant Interscaldes, een van de beste restaurants van Nederland. De kaart werd aangepast aan de nieuwe trends, geen zware en ellenlange menu’s, maar wel een 20-tal gerechtjes, bereidt met eenvoudige maar lekkere en dagverse ingrediënten die door de gasten, indien ze het wensen, zelf in een menuformule kunnen bundelen. Deze formules bestaan uit 3, 4 of 5 gerechten telkenmale plus dessert voor respectievelijk 55, 70 en 85 euro, elke formule biedt ook aangepaste wijnen, respectievelijk 25, 31 of 37 euro. Alle gerechten zijn à la carte beschikbaar aan 18€, voor enkele is er een klein supplement. Indien men geen menuformule uitkiest en toch een dessert wil gebruiken wordt 12€ aangerekend.

Jeremie behield het interieur in zijn oorspronkelijke staat waardoor gezelligheid een vaste stek lijft. De leuke vloer, piano, oude houten bierkratten en de muzikale omlijsting, maar ook het portret van de dames die indertijd het eerste stadsbordeel openden, vormen nog steeds een onuitwisbaar deel van de ambiance.

Als starter in een 3-gangen formule opteerden we voor oesters en een creatie van buikspek. De Marennes oesters werden geserveerd met een delicaat luchtig sausje van citroen en vodka en gedrapeerd met royal dragon. Subtiel en overheerlijk. Als garnituur bij het heerlijk mals buikspek zorgde Kenny voor tomaatjes ‘noire de crimée’ en een leuk barbecue aardappeltje. Smaakvol en super evenwichtig.

Volgde bij onze disgenoot een bloemkool ‘vichyssoise’ met garnituur van grijze garnalen, vanille en tuinbonen, terwijl wij genoten van een vol-au-vent van hoevekip met zacht gebakken zwezerik, gerookt eigeel en truffelgarnituur. Een nieuwe verwenbeurt voor de smaakpapillen die met fraaie, lekkere en niet alledaagse aangepaste wijnen tot rust kwamen.

Het hoofdgerecht was een absolute verwennerij waarbij de smaakpapillen lang nazinderden. De filet van hertenkalf kreeg een bekoorlijk garnituur van knolselder, savooikool, veenbessen en gekarameliseerde appel. Een super evenwichtig en smaakvol gerecht met inderdaad eenvoudige maar toch zeer selectieve lekkere ingrediënten. Ook de filet mignon van Belgisch witblauw met artisjok, parmezaan, zwarte look en choron, bewees én de kookkunst van het jonge team, én de kunst om ook hier eenvoudige alledaagse ingrediënten samen te brengen tot volwaardige, hoogstaande culinaire bereidingen. Hoe dan ook, creaties die een staand applaus verdienden.

Door deze rijke culinaire bereidingen keken we belangstellende uit naar de desserts, maar ook hier werden de verwachtingen ruimschoots overtroffen. Chaud & froid , een creatie van roomijs van gezouten karamel, warme chocolademousse en chololade-crumble was superlekker, terwijl bij de moelleux van Belgische chocolade, roomijs van vanille uit Madagascar en karamel, de warme chocolade langzaam tergend uit zijn omhulsel vloeide en alle aroma’s van chocolade op delicate wijze liet openbloeien. Succulent!

De diverse gerechten werden opgesmukt met meerdere relatief jonge maar erg leuke wijntjes met o.m. Ontañon 2014, een ecologische rioja, Branciforti del Bordonaro 2014 Nero d’Avola en de Tornia 2013 een Hongaarse Nagy-Somloi Olasrizlig met verrassend zachte en zoete accenten.

De Kleine Zavel, DKZ, staat niet alleen. Het restaurant is het vlaggenschip van DKZ Group, die verder onder andere bestaat uit een eigen internationale consulting bedrijf voor de horeca, DKZ Concept Architects, en een diner- en evenementenboot, DKZ sur l’O. Met DKZ sur l’O, die telkens vlakbij het restaurant aan de ponton van dé Antwerpse bezienswaardigheid bij uitstek, Het Steen, aanmeert, verlengt het team de culinaire ervaring van land naar het water. Op zaterdagen en sommige andere data kan je genieten van een vast menu mét aangepaste wijnen, allemaal tijdens een avondlijke rondvaart op de Schelde. Straffer, nog: de geselecteerde gerechten zijn dezelfde die je ook in het restaurantmenu vindt. Gastronomische toegevingen worden er dus niet gedaan.

De Kleinze Zavel – Stoofstraat 2 – 2000 Antwerpen

Tel 03- 231 96 91 – www.dekleinezavel.be

Maandag en dinsdag gesloten

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

attente bediening

gerechten zijn culinaire pareltjes

eenvoudige ingrediënten

leuk decoratief

succulente pairing met wijnen

Michelin:       1 bestek

bistro

vintage houten vloer, ouderwetse toog en houten bierkratten

keuken is helemaal bijdetijds

GaultMillau:  13/20

voorloper Vlaamse bistrobeweging

sympathieke zaak

Delta:             1 koksmuts

decor oude brasserie

eigentijdse gerechten

fraaie wijnselecties