de Kleine Zavel, enige Antwerpse restaurant met 3 suikerklontjes in de Zucsu

Er is geen twijfel aan: zowat elk toprestaurateur kijkt elk jaar uit naar de nieuwe Gault & Millau. Ook de Antwerpse culinaire trekpleister De Kleine Zavel, dat met Jeremie Landweer aan het roer steeds meer probeert te innoveren, prijkt met een mooie score in de toonaangevende restaurantgids.

Buiten lekker eten, is ook gezond eten en leven erg belangrijk. Jammer genoeg is het niet altijd gemakkelijk om toffe zaken te vinden die echt aandacht schenken aan die aspecten van de kookkunst. De Kleine Zavel wil daarom niet alleen toonaangevend zijn wat het gastronomische betreft: we willen ook rekening houden met diabetici.

Buiten de Gault & Millau is er dan ook de Zucsu, een restaurantgids die met Gault & Millau samenwerkt en eetzaken quoteert op basis van hoe diabetesvriendelijk ze zijn. Het team van De Kleine Zavel is dan ook erg trots op het feit dat hun restaurant het enige is in Antwerpen dat een poosje geleden de hoogste score van 3 suikerklontjes heeft gekregen.

Samen met de Smiley die De Kleine Zavel ook al als eerste Antwerpse restaurant mocht ontvangen (en die bewijst dat de zaak alle wettelijke richtlijnen rond hygiëne perfect opvolgt) en met de Horeca Award voor beste allroundrestaurant tonen die drie suikerklontjes dus aan dat er hier met veel aandacht voor de klant op hoog niveau wordt gewerkt. Nu we op 1 februari samen met executive chef Gerard Spuesens en creative chef Kenny Bernaerts een vernieuwde kaart voorstellen, vonden we het tijd om ook onze suikerklontjes eens te belichten.

Niet alleen goed voor diabetici: Voedingsexperts weten het al langer: wat goed is voor diabetici, is meestal ook gewoon gezond. Zo moeten mensen die aan suikerziekte lijden, ook opletten voor de glycemische index van hun voedsel – maar dat doe je best ook als je gezond wil leven. Een hoge index zorgt er immers voor dat de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat wanneer je eet.

Slechte of snelle koolhydraten zorgen ervoor dat het gehalte glucose in jouw lichaam sterk stijgt. Hieronder vallen onder andere wit (of geraffineerd) brood, suiker, chocolade, honing, dextrose, maïs, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen, witte rijst, witte pasta en koolraap.

Goede of trage koolhydraten zorgen echter voor een zwakkere stijging van de glycemie. Het gaat dan over producten als volkorenbrood, roggebrood, de meeste zuivelproducten, appels, noten, aardbeien, peulvruchten (buiten tuinbonen), paddenstoelen, volwaardige rijst, volkorenpasta, enzovoort.

Ook wie wil afvallen, doet er overigens goed aan om snelle koolhydraten te mijden, terwijl je toegewijde sporters enkel een banaan (waar een mix van snelle en trage koolhydraten in zit) zult zien eten wanneer ze bijvoorbeeld daadwerkelijk aan het tennissen zijn. Op die manier krijgen ze snel een energieboost, maar wordt die energie ook meteen opgebruikt in plaats van te worden omgezet in vet.

Natuurlijk biedt De Kleine Zavel ook een selectie van zoete desserts, maar er zijn ook heel wat alternatieven beschikbaar en bovendien prijken er op onze menukaart verder overwegend gerechten waar ingrediënten in zitten met een lage glycemische index. Op die manier kan iedereen gezond genieten van de lekkerste culinaire bereidingen.

Wat betekent een score van 3 suikerklontjes nu precies?

Om 3 suikerklontjes toebedeeld te krijgen moet een restaurant aan meerdere criteria voldoen. Een waslijstje, met tussen haakjes telkens de minimumscore die je moet behalen om te voldoen aan elk van die criteria: het personeel heeft basiskennis omtrent diabetes. (1), als persoon met diabetes kan je rekenen op de discretie van het personeel. (1), vanaf het aperitief wordt brood voorzien om het risico op hypoglycemie te beperken. (1), er wordt indien gevraagd een vingerdoekje aangeboden om de vingers mee te reinigen, zodat je die zelf kunt controleren (het is niet meer noodzakelijk om hiervoor naar het toilet te gaan). (1), indien een maaltijd, bij eventuele keukenproblemen, wat later geserveerd wordt en men langer wachten moet dan voorzien, verwittigt het zaalpersoneel de klant en krijgt men een klein hapje of brood om het suikerpeil indien nodig op een goed niveau te houden. (1), indien mogelijk wordt er extra vezelrijke voeding voorzien, bijvoorbeeld door een bordje rauwkost of een grotere portie groenten op te dienen. (1), de sauzen worden apart geserveerd. (1), het dessert kan (zonder supplement) aangepast worden naar een tussengerecht of naar een alternatief dessert met weinig koolhydraten. (1), bij een aantal gerechten wordt op de menukaart ook het aantal koolhydraten vermeld. (2), het restaurant bezorgt Zucsu de ingrediëntenlijst om daar de hoeveelheid koolhydraten mee te berekenen. (2), het gerecht kan aangepast worden en de hoeveelheid koolhydraten wordt in gram uitgedrukt, zodat klanten hun dosis insuline of medicatie kunnen aanpassen. (2), de koolhydraten van elk gerecht op de menukaart is berekend en eventueel kunnen de klanten ook inlichtingen krijgen rond de globale glycemische index om te kunnen bepalen of ze best voor, tijdens of na de maaltijd insuline moeten inspuiten. (3), het restaurantpersoneel is in staat om de nodige inlichtingen te verschaffen omtrent de samenstelling van het eten en kan ook het beste tijdstip om insuline toe te dienen suggereren. (3), er worden ook inlichtingen gegeven bij drankjes, waaronder cocktails. (3)