Dé manier om je eten warm te houden en serveren

Het probleem bij warm eten is, hoe je het bereide voedsel warm houd als je het op tafel zet. Bij menig gezin wordt nog steeds het warmhoudplaatje van Brabantia met de waxinelichtjes gebruikt. Ze zijn ook nog steeds te koop. De rechauds of schotelverwarmers zijn er ook zonder kaarsjes. De warmteplaat wordt vooraf elektrisch opgewarmd en blijft minimaal één uur warm. Een andere manier is het voorverwarmen van de borden. Dit kan door de borden even in de magnetron of oven te plaatsen.

Horeca
Voor de professionele keuken en de horeca wordt veelal gebruik gemaakt van Chafing dishes. Warmhouden in een chafing dish geschiedt volgens het “au-bain-marie” principe. Heet water in de waterpan zorgt ervoor dat het eten op zo’n 80°C gehouden wordt. De deksel van de chafing dish zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op pijl blijft waardoor het eten niet uitdroogt. Om de chafing dish warm te houden gebruikt men brandpasta. Chafing dishes zijn uitsluitend bedoeld om eten warm te houden en niet om op te warmen.

Chafing dish
De verwarming bij een chafing dish gebeurt door middel van vuur of elektrisch. Een voordeel van elektrisch is dat er een constante verwarming is wat regelbaar is. Tevens kan de temperatuur nauwkeurig ingesteld worden. Bij een niet-elektrisch exemplaar gebeurt de verwarming volgens het bain marie-principe. Onder de eigenlijke bewaarbak zit nog een bak met water, dat door het vuur tot een kookpunt wordt gebracht.

Apparaten
In de horeca zijn professionele chafing dishes onmisbaar. Chafing dishes kopen kan bij de horecagroothandel. Hetzelfde geldt voor warmhoudvitrines en een buffeteiland. Een voedselwarmhouder dient de professionele gastronoom maten te hebben zodat het meteen een integraal onderdeel van de werkzaamheden in de keuken wordt.  Naast buffetapparatuur zijn er voor horecagelegenheden warmhoudlampen en -kappen, warmtebruggen en lage temperatuurovens.

Voor het warmhouden van voedsel zijn de bepalingen van de Hygiënecode van toepassing. Als warme maaltijden niet direct opgegeten worden, moeten ze warm gehouden worden op ten minste 60 graden Celsius. Gerechten die langer dan één uur worden warm gehouden, gaan in smaak en uiterlijk achteruit en zouden daarom niet meer moeten worden aangeboden.