de Narbonnaise, verrassende Middellandse zee

In deze regio beleeft men de middellandse zee anders! Halverwege tussen Montpellier, Toulouse een Perpignan nodigt de Narbonnaise de gasten uit on haar adembenemende landschappen en verborgen plekjes te ontdekken.

Wandelen in de natuur, fietsen langsheen het Canal du Midi of genieten van de golven van de Middellandse zee. Kilometers mooie zandstranden, aantrekkelijke visplaatsen, visveilingen maar ook bekende kitesurf en windsurfspots bieden samen met het bergmassief, wijngaarden en kelders de verborgen kanten van de zee. Een natuurpark met meer dan 2000 plantsoorten, 300 vogelsoorten verdeeld over 27 gemeenten, biedt iedereen wat wils. De regio beschikt over een uitzonderlijk historisch erfgoed zoals de Abbaye de Fontfroide, maar na Avignon, is Narbonne één van de steden met de meeste religieuze gebouwen van Frankrijk. Aan de rand van de zee vinden we vijf wijngebieden met verschillend karakter terug, de Minervois met haar Canal de Midi, de Clape een voormalig Romeins eiland, de Corbières met adembenemende uitzicht maar ook Fontfroide en Fitou, de eerste rode wijn van de Languedoc, zij zijn sinds 2012 bekroond met het label ‘vignobles et découvertes’.

In dit verhaal speelt de regionale hoofdplaats Narbonne een erg belangrijke rol. De stad kan je erg makkelijk al wandelend ontdekken, maar voor een perfecte kennismaking trek je best enkele dagen uit. De gehaaste toerist kan via een geleide stadwandeling van enkele uren slechts een vaag beeld opdoen van de vele rijkdommen die de stad aanbiedt. Starten doe je best in het hartje van de stad bij het aartsbisschoppelijk paleis, de donjon Gilles Aycelin het archeologisch museum en het kunstmseum, een enkel gebouw dat onvoorstelbare schatten en kunstwerken aanbiedt. Dit tweede aartsbisschoppelijk paleis van Frankrijk na Avignon verhaalt op diverse manieren de geschiedenis van Narbonne. De Via Domitia, op het gemeentehuisplein biedt een ontroerende getuigenis uit de klassieke oudheid. Op deze 21 eeuwen oude romeinse weg worden de sporen van wagenwielen weergevonden, sporen die bewijzen dat Narbonne reeds in de tweede eeuw voor Christus bestond. Aansluitend bij dit stukje heirbaan is er het romeins Horreum, ondergrondse romeinse gangen die aan het einde van de eerste eeuw voor Christus als opslagplaats dienden en versierd zijn met prachtige beeldhouwwerken. Ook de Saint-Just en Saint-Pasteur kathedraal is een enorme schatkamer. Het hoog gotisch koor werd gebouwd tussen 1272 en 1332 en is meteen het hoogste gotische koor in Frankrijk. De kathedraal biedt eveneens een gebeeldhouwd retabel in de kapel Notre Dame de Bethléem, een van de meesterwerken van de Europese gotische beeldhouwkunst naast een schatkamer met opmerkelijke akoestiek, de kapel van de Annonciade 15 de eeuw en een naastgelegen klooster.

Andere religieuze gebouwen zijn de Saint Paul basiliek, een van de oudste gotische kerken van Frankrijk gebouwd op de resten van een vroeg-christelijke begraafplaats, het bouwwerk toont een bijzondere mengeling van de romaanse en gotische stijl. Het wijwatervat in de vorm van een kikker is wereldberoemd. Het ruime schip van de voormalige kerk Notre-Dame-de-Lamorguier herbergt sinds de 19de eeuw een grote verzameling bas-reliëfs uit de oudheid die getuigen van het leven in de romeinse periode van Narbo Martius. Meer dan 2000 stenen die een belangrijke plaats krijgen in het nieuwe oudheidkundig museum van Narbonne.

De bebouwde brug over het Canal de la Robine verbindt de stadswijk met de vestingstad. Deze met huizen bebouwde brug, zeer zeldzaam in Europa, omvatte in totaal 7 bogen en maakte deel uit van, de romeinse weg Via Domitia. Het huidige en levendige Narbonne vindt men op de Promenade des Barques waar de meer dan 100 jaar oude platanen een frisse oase vormen in de binnenstad. Vlakbij vindt men de hallen, een meer dan 100 jaar oude markthal die hongerige wandelaars verwent maar ook een rijk aureool van regionale producten aan de aankomende chefs aanbiedt. Kuieren in Narbonne is evenzeer het geboortehuis ontdekken van Charles Trenet die hier in 1913 werd geboren. De nieuwe interactieve tentoonstelling getuigt van de eeuwige jeugd van deze beroemde Franse zanger. Her en der vindt men in de stad trouwens straattegels met de beeltenis van Trenet, die net als de sterren in Hollywood, de zanger vereeuwigen.

Een van de leuke badplaatsen van deze regio is Leucate, een beetje verscholen aan de voet van de Canigou, ingeklemd tussen het land en de zee. Het is een karakteristieke badplaats met verschillende ambiances. Of je nu houdt van kitesurfen, van de natuur of de gastronomie, je kunt hier je hart ophalen. Leucate is een kleurrijke stad waar van alles te doen is en een onvergetelijke indruk meegeeft. In La Franqui, een van de oudste badplaatsen van de Languedoc ligt het beroemde strand van Coussoules waar de Fenicische schepen voor anker gingen. Schilder Gauguin, schrijver Henry de Monfreid en zanger Charles Trenet vonden hier inspiratie. Het is een omgeving met grandeur waar villa’s in art-deco stijl contrasteren met de sportiviteit van de kitesurfers. www.narbonne-tourisme.com

www.audetourisme.com  – www.pyreneesorientales.com