De ondergrondse parels van Saint-Emilion

Wist u dat het dorp Saint-Emilion niet enkel uniek is vanwege de kwaliteit van zijn wijnen, maar ook vanwege zijn majestueuze monumenten? Het ondergrondse erfgoed omvat o.m. een kerk met zijn galerijen en zijn monolithische kelders.

Deze middeleeuwse stad en zijn wijngaarden, gelegen op 40 km van Bordeaux, ontlenen hun specificiteit aan de kalksteen van de ondergrond. Van de 9e tot de 19e eeuw heeft de mens stenen gewonnen uit de rotsen om de stad en de wijnkastelen te bouwen. Daarvan getuigen 200 km ondergrondse galerijen en de grootste monolithische kerk van Europa. Kalksteen is alomtegenwoordig en biedt een uitzonderlijke bodem voor de wijnstokken van Saint-Émilion, door Unesco opgenomen als Werelderfgoed.

De monolithische kerk: Deze kerk is een uitzonderlijk monument, want ze is volledig uitgehouwen in de rots. Zij maakt indruk door haar gigantische afmetingen. Oorspronkelijk was de plek een gewone grot waar de benedictijnermonnik Emilion als kluizenaar leefde in de 8e eeuw. Na zijn dood werd de grot een bedevaartplaats en de kerk werd ter zijner nagedachtenis gebouwd in de 12e eeuw. De klokkentoren van 68 meter is het hoogste punt van Saint-Emilion. Wanneer men de 196 treden aandurft, openbaart zich een panorama van 360° van de stad en het landschap van een van de beroemdste wijnappellaties.

De ondergrondse steengroeven van het Château Villemaurine: Op een steenworp van het dorp bevindt zich het Château Villemaurine, producent van een ‘Grand Cru Classé’. Het wijnkasteel ligt op het kalkhoudend-lemig plateau van Saint-Emilion en combineert erfgoed met moderniteit. Van juni tot oktober kunnen bezoekers een rondleiding krijgen op de wijngaarden en in de kelders. Dat bezoek eindigt met een proeverij van drie wijnen van de producent. Het is ook mogelijk om met een gids (en een lantaarn) de ondergrondse steengroeven te bezichtigen, die zich uitstrekken over meer dan 7 hectare en 4 niveaus onder de wijngaarden van het Château.

De monolithische kelders van het Château Rochebelle met de ‘Train des Grands Vignobles’. Deze uitstap met een toeristentreintje laat u kennismaken met drie ‘1er Grands Crus Classés A’, twaalf ‘1er Grands Crus Classés B’ en drie ‘Grands Crus Classés’. Onderweg is er een halte aan het Château Rochebelle (Grand Cru Classé), met schitterende monolithische kelders en een prachtig lichtspel, waar een proeverij wordt aangeboden. Vertrek en ticketverkoop bij de collegiale kerk. Meer informatie op www.oenotourisme-saintemilion.com

Saint-Emilion bevindt zich in het departement van de Gironde met Bordeaux als hoofdplaats en belangrijkste stad. Saint-Emilion ligt op 9.15 u rijden met de wagen vanuit Brussel. Niet te missen punten in de buurt zijn Arcachon, de dune du Pilat, Cap Ferret en zijn vuurtoren, het Château d’Yquem, de macarons van Saint-Emilion, de Wijnroute, de Cannelés van Bordeaux (gebakjes). In de regio zijn er eveneens tal van mogelijkheden voor een actieve of sportieve vakantie zoals golf, paardrijden, avonturenparcours in de bomen, hengelen, watersporten, fietstourisme. Meer informatie op be.rendezvousenfrance.com of www.saint-emilion-tourisme.com