De tabaksroute van de Semois

Rond 1850 introduceerde Joseph Pierret in Alle-sur-Semois de tabaksteelt in de vallei van de Semois. De zonnige heuvelflanken bleken een ideale voedingsbodem voor deze plant en vrij snel breidde de teelt zich uit waardoor honderden mensen van de teelt konden leven Na jaren van relatieve armoede kende de regio door de komst van de tabaksteelt een duidelijke economische revival.

De tabaksteelt zorgde eveneens voor de bouw van talloze droogschuren die zowat in alle dorpen werden gebouwd zodat o.m. Bohan, Rochehaut, Corbion, Frahan, Dohan en Botassart hun intrede deden in het collectief geheugen. Ruim een eeuw later, liep de productie vanaf 1950 geleidelijk terug zodat het aantal telers en fabrikanten sterk terugliep en er nu nog slechts amper enkelen overblijven.

De toeristische diensten van Vresse-sur-Semois willen met de uitbouw van een bewegwijzerde en gemotoriseerde route de tabaksteelt en de welvaart die dit ambacht in de regio meebracht, voor het nageslacht bewaren. De uitgetekende routes bieden de toeristen de kans om het unieke agrarische, sociale, economische en patrimoniale verleden van de streek te ontdekken. Ze krijgen hierbij de nodige technische ondersteuning van andere toeristische en overkoepelden instellingen.semois-tabak-2327

De nieuwe tabaksroute biedt twee aparte circuits, het eerste gaat van Alle-sur-Semois via Vresse en Bohan terug naar Alle en is 60 km lang. De tweede route loopt vanuit Alle via Bouillon en Dohan en is 70 km lang. Specifieke tabakspunten op de eerste route vindt men in Alle, Vresse en Bohan, op de andere route zijn er aandachtspunten in Alle, Rochehaut, Frahan, Bouillon, Dohan en Botassart. Op deze route vindt men eveneens musea in Corbion, Ucimont en Rochehaut.

Doorheen beide route slingert zich een grillige en wispelturige Semois die onderweg zorgt voor prachtige landschappen, panorama’s, historische en culturele bezienswaardigheden die de regio volop in het daglicht stellen. Elementen die de rijkdom van deze Ardeense vallei laten uitgroeien tot een volwaardige en toeristisch aantrekkelijke bestemming.

De horecasector laat zich in deze regio niet onbetuigd met typische lokale eet- en drinkgelegenheden, ook inzake overnachtingsfaciliteiten vindt men hier een zeer ruim aureool terug gespreid over campings, b&b’s, gastverblijven, vakantiewoningen en hotels.

De routegids met gedetailleerde kaarten en nauwkeurig beschrijvingen van de dorpen en informatie over de tabak, een onmisbare leidraad voor een intense beleving van deze regio, is verkrijgbaar bij de toeristische diensten in Vresse-sur-Semois en Bouillon. www.vresse-sur-semois.be www.tabac-semois.com www.tabacsemois.comwww.maisonmartin.be