De tuinen van de Vallée du Loir zijn een geheimtip voor tuinliefhebbers

Frankrijk is bekend om zijn tuinen en parken zoals die rond de Kastelen van de Loire. Minstens even mooi zijn de kasteeltuinen en landhuisparken in Vallée du Loir, een zijrivier van La Loire. Van toeristische drukte is hier geen sprake. Sommige zijn zelfs door Belgische handen gecreëerd en onderhouden zoals de kasteeltuinen van Le Lude.

Vallée du Loir: 140 opmerkelijke tuinen en kastelen

Tuinliefhebbers kunnen in de vallei van Le Loir hun hartje ophalen. Er zijn niet minder dan 140 kastelen, jachthuizen en middeleeuwse forten die zich nestelen in het hart van parken en tuinen. We sommen graag onze 3 favorieten op.

Eén van de hoogtepunten is het schilderachtige stadje Le Lude met zijn kasteel uit de 17de eeuw. Het is een kostbare getuigenis van vier eeuwen Franse Architectuur met een prachtige onderhouden tuin, een labyrinth, rozentuin en authentieke stallingen. In de indrukwekkende kasteelkeuken, waar de koperen pannen al eeuwen hangen langs zelf gedroogde kruiden, worden regelmatige kookdemonstraties gegeven met groenten en fruit uit eigen tuin. De huisgemaakte confituur is onze favoriet. De Belgische kasteelvrouw, gravin Barbara de Nicolaï, haalde haar inspiratie bij haar moeder de gravin d’Ursel van het Kasteel van Hex in het Limburgse Heers. Tijdens het eerste weekend van juni wordt in Le Lude het “Fête des jardiniers” georganiseerd. Op het kasteelterras, met uitzicht op Le Loir, zijn er dan plantenpresentaties, workshops en conferenties. www.lelude.com

 

Iets meer naar het oosten, ligt de priori van Vauboin uit de 14de eeuw aan de voet van een heuvel in Beaumont-sur-Dême. In deze omheinde tuin creëerde een kunstenaar een symfonie van groen met een eeuwenoude buxusverzameling in de meest fantasierijke vormen, een boomgaard en een labyrint.

Met zijn pure renaissance stijl lijkt Château de Poncé op het Kasteel van Azay-le-Rideau langs La Loire. Let op de sculpturen in het interieur, de gestileerde planten, mythologische taferelen en wapenschilden. De tuin is omringd door een monumentale bakstenen muur uit 1830. De duiventil is driehonderd jaar oud en de ganse site is geklasseerd als historisch monument. Van mei tot september worden rond het kasteel van Poncé tentoonstellingen georganiseerd met o.a. kunst van de zoon des huizes die een kunstgalerij heeft in Brussel.

100 jaar Maxime Maufra

Het is precies een eeuw geleden dat de landschapsschilder Maxime Maufra overleed. Hij was een vriend van Gauguin. Bekoord door het landschap van Vallée du Loir kwam hij regelmatig naar Poncé om te schilderen. Urenlang zat hij voor het canvas langs de oever van de rivier. In het voorjaar worden er verschillende evenementen georganiseerd als hommage aan Maxime Maufra. Zo is er de Journée des Peintres op 6 mei in Moulins de Paillard, waar hedendaagse schilders in de voetstappen treden van Maufra. Er wordt ook picknick  “Déjeuner sur l’herbe” in de stijl van 1900 georganiseerd.  www.mmaufra2018.com

Meer informatie: www.vallee-du-loir.com/decouvrir/sites-de-visite