De Vallei van de Lot, een stroom van ontdekkingen 1/6

Begeleid door een selectie van wijnen: Cahors en wijn uit de streek van de Lot (rood, wit en rosé) Thézac, Marcillac, Entraygues, Estaing kregen we bij Kaasmeesters Van Tricht in Antwerpen de kans om een aantal kazen en andere streekspecialiteiten te ontdekken. Aan de wijnen besteden we aparte aandacht.

Op de noordflank van de Mont Lozère ontspringt een onopvallende bron op zo’n 1241 meter hoogte. Tussen bron en monding doorkruist de Lot een uitzonderlijk stukje erfgoed. Over een afstand van bijna 500 km nodigt de rivier ons van meander tot meander uit voor een schat aan ontdekkingen.

In de vallei van de Lot ontdek je de vele contrasten van de natuur: van de hoge plateaus van Margeride tot de heuvels van Aubrac, van de woeste ‘gorges de la Truyère’ tot de grote blauwe meren, van de kliffen van Quercy tot de vlaktes van de Aquitaine. Je ontmoet er ook mannen en vrouwen die trots zijn op hun land en hun tradities.

De vallei van de Lot dat zijn … 5 departementen – 3 regio’s – 6000 kilometer aan waterwegen – 280 bevaarbare kilometers – 3500 hectare aan waterplassen, waarvan in een deel gezwommen kan worden – 160 kilometer aan fietsroutes – 9 dorpen geklasseerd als Plus beaux villages de France® – 8 sterrenrestaurants – meer dan 50 culinaire specialiteiten – meer dan 30 kaassoorten – …

Lozère: het hoogdal van de Lot

Volg de Lot van aan de bron aan de voet van de Mont Lozère tot de velden van de Gévaudan waar de herinnering aan “het beest” nog steeds rondwaart. Stop even om de dorpjes van de Olt-vallei te bewonderen, waaronder drie Plus beaux villages de France®: Sainte-Eulalie d’Olt en zijn middeleeuwse dorpskern, Saint-Côme d’Olt met zijn “gewrongen” klokkentoren en Estaing met zijn beroemde kasteel.

Cantal: Aubrac en la Truyère

Er is een hoogteverschil van 1000 meter tussen de vallei van de Truyère en de toppen van de vulkanische berg Aubrac. 2500 km2 van bossen en weiden. Na de ‘transhumance’, het feest van de seizoenstrek van de koeien, kruis je er meer dan eens een kudde van het prachtige Aubrac-ras, rond de talloze herdershutjes, de zogenaamde “burons”. Laat jij je in één van die schuilplaatsen (ver)leiden om er het plaatselijke gerecht van Aubrac te proeven: “l’aligot”?

CANTAL (Cantal)

Cantal is een van de oudste Franse kazen. Hij heeft sinds 1956 een AOP-keurmerk en wordt nog altijd vervaardigd op de flanken van de vulkanen in de Cantal, waar echte kwaliteitsmelk geproduceerd wordt. Het is een harde kaas met een royaal volume (er is 400 liter melk nodig voor een vorm van 40kg!) en de Cantal bestaat in drie verschillende smaken, afhankelijk van rijping.

Na één à twee maanden rijping is het een Cantal jeune (jong) en smaakt hij aangenaam naar melk en boter. Van drie tot zeven maanden oud is het een Cantal entre-deux (jong belegen) met een mooie goudgele korst en fruitige aroma’s. Cantal vieux, een echte lekkernij, rijpt tot slot minstens zes maanden in kelders of grotten. Zijn volle, kruidige smaak wordt daarbij steeds sterker.

CROUSTILOT (Lot)

Producent: Confrérie du Pain du Lot. Type product: Brood Samenstelling: Croustilot is een brood dat voor 100% geproduceerd wordt van meel uit de Lot, zonder broodverbeteraars of andere additieven. Productiewijze: Met zijn kwaliteitsinitiatief wil de Confrérie du Pain du Lot (een vereniging van meelproducenten, molenaars en bakkers) de Croustilot, een overheerlijk brood dat wordt gebakken met de know how van hun voorouders én met respect voor de natuur en de consument, terug op de kaart plaatsen. Om van te genieten bij al uw maaltijden, als boterham bij het ontbijt, als toast bij het aperitief of bij een kaasschotel…

LES DAMASELLES (Lozère)

Herkomst: La Canourgue. Producent: Chez Damaselles. Type product: Amandelpasta met fruit. Samenstelling: 50% amandelen, sinaasappel, citroen of mandarijn, suiker, glucose, invertsuiker, poedersuiker. Productiewijze: In de ruimten achter het gelijknamige theesalon creëert Christiane Romand-Alonso deze specialiteit op basis van amandelen. Les Damaselles lijken op een kruising tussen marsepein en gekonfijt fruit. Ze zijn geïnspireerd op een middeleeuwse traditie (de studenten van weleer boden elk jaar, bij het begin van het academiejaar, vergelijkbare snoepjes aan voorbijgangers aan) en ze worden van A tot Z artisanaal gemaakt. Consumptie: Deze zoetigheden kunnen gedegusteerd worden bij een kop koffie of thee, of als dessert.