De Vallei van de Lot, een stroom van ontdekkingen 2/6

Een ander departement is Aveyron: het Land van Olt

Het land van Olt, met zijn typische daken gemaakt uit grote platte stenen die schitteren als zilver en met zijn romaanse kerkjes, is een streek waarvoor je je tijd moet nemen. Hier vloeit de Lot langs de voet van de heuvels van Aubrac en doorkruist hij diepe engtes, die soms omgebouwd werden in terrassen voor de wijnbouw. Verder vloeit hij samen met de Dourdou, een van zijn vele zijrivieren, met bovenop de samenvloeiing het onvermijdelijke dorp Conques, een van de belangrijkste haltes op de weg naar Compostella. Je kan er de leihuisjes met hun gevels uit schist bewonderen. Begeef je vervolgens in de abdijkerk die op de UNESCO-lijst voor werelderfgoed staat en ontdek er de unieke glasramen van Pierre Soulages. Open vervolgens de deur naar de “schat van Conques”, een van Europa’s vijf grootste schatten aan middeleeuws goud- en zilverwerk.

Lot: het hart van de Lot-vallei, de kliffen van de quercy aan de poort van Rouergue

Dit is de streek waar uitzonderlijke dorpjes zich tegen steile kliffen nestelen… In de vallei van de Célé doorkruis je verschillende dorpen met grotwoningen, maar ook de met prehistorische wandtekeningen versierde grot van de ‘Pech Merle’. Terug bij de Lot vinden we in de bocht van een meander, hoog boven de rivier het kasteel van Cénevières, en vervolgens het dorp Saint-Cirq-Lapopie op zijn rots. Verken het regionaal natuurpark van de Causses du Quercy of ga op ontdekking op de rivier, maar hou de blik vooral naar boven gericht. Bij elke stap wacht je een nieuwe verrassing! Om naar Cahors te gaan, kan je de boot nemen en het avontuur van de aakschippers die destijds de rivier afvoeren, herbeleven.

Lot-et-Garonne: de laagvallei van Cahors tot de Garonne

Er zijn tal van redenen om in Cahors aan te meren: zijn goed bewaarde centrum, zijn middeleeuwse markt, zijn unieke, middeleeuwse brug die, net als de kathedraal, UNESCO werelderfgoed is, of je kan er de beroemde wijn proeven. De stad verdient alvast een verlengd bezoek. Ga de versterkte burchten en de majestueuze vestingdorpen uit de laagvallei van de Lot verkennen. Heb je na de boottocht zin in een fietstocht? Je vindt hier een 160 kilometer lange en voor iedereen toegankelijke fietsroute die langs de Lot loopt. Tussen twee hellingen gooit de Lot zich in het middeleeuwse dorpje Aiguillon in de Garonne.

LEVEJAC (Lozère)

Herkomst: Saint-Georges-de-Lévejac. Producent: GAEC Le Lévejac. Type product: Kaas gemaakt van rauwe schapenmelk. Samenstelling: Rauwe schapenmelk. Productiewijze: Onmiddellijk na het melken wordt de melk in het stremvat gegoten en gestremd. De gestremde melk laat men vervolgens 48 uur uitlekken, waarna hij in de mallen wordt gedaan. Na het ontvormen wordt de kaas gepekeld en in de droogplaats gelegd. In deze ruimte rijpt de kaas minstens 4 weken bij een constante temperatuur van 11 graden. Consumptie: Deze kaas past uitstekend in kaasschotels, maar kan ook gebruikt worden als raclettekaas.

FOIE GRAS (Aveyron)

Deze culinaire specialiteit op basis van ganzen-of eendenlever, is afkomstig uit de traditionele ganzen-en eendenleverproductie. Foie gras is een populair feestgerecht en wordt vaak gebruikt in de keuken van de Aveyron. Producent: Manoir d’Alexandre in Espalion. Productiewijze: Foie gras wordt verkregen door de lever van een eend of gans vet te mesten. Samenstelling: Een foie gras –letterlijk ‘vette lever’ is de gezonde lever van een stevig gebouwde volwassen eend of gans in goede gezondheid, die gekweekt is volgens de tradities en die een overvloedige voeding ontvangen heeft. Consumptie: Foie gras is bijzonder populair in de Franse keuken en kan vers, als een mousse of gebakken opgediend worden, als gerecht op zich of als bijgerecht.

BLONDE LINZEN VAN SAINT-FLOUR (Cantal)

Producenten: een vereniging van een dertigtal producenten. Aan het begin van de 20ste eeuw floreerde de teelt van blonde linzen nog op het uitgestrekte basaltplateau in de Cantal, maar eind jaren 60 was die al sterk afgenomen. Het INRA, het Franse instituut voor landbouwkundig onderzoek, wilde de teelt nieuw leven inblazen en herintroduceerde tijdens een testproject 16 variëteiten uit zijn collectie. In 2001 werden twee van deze variëteiten geselecteerd voor de verkoop, nadat ze waren goedgekeurd door de oude bewoners en de plaatselijke chef-koks, waaronder Michel Bras, die drie sterren heeft in de Michelingids Vallée du Lot. Blonde linzen zijn licht verteerbaar, zacht van smaak en niet meelachtig. Ze werden door de vereniging SlowFood onderscheiden met de ‘Sentinelle du goût’, en er wordt momenteel onderzocht of ze in aanmerking komen voor het kwaliteitslabel ‘Labelrouge’ en voor een beschermde geografische aanduiding.

De granen, die overigens rijk zijn aan minerale zouten, eiwitten en vezels, kunnen dank zij hun fijne omhulsel snel gekookt worden en hebben al diverse chef-koks geïnspireerd. Konfijt van blonde linzen is een zoete creatie die uitstekend past bij zowel foie gras als pannenkoeken. Productieproces: Linzen worden geoogst in de zomer, tussen half juli en eind augustus. Consumptie: in salades, gekookt als bijgerecht, in soepen en purees, in desserts op basis van linzenmeel of met gesuikerde linzenpuree (konfijt van blonde linzen).