De Vallei van de Lot, een stroom van ontdekkingen – Bewegen en beleven 5/6

Met de fiets langs de “véloroute”, langzaamaan in een toerbootje of langs een van de vele wandelpaden, telkens weer vind je er diezelfde harmonie: je voelt er je één met de natuur. Je bent alvast verwittigd: een bezoek aan de vallei is een overweldigende gelukervaring, vergelijkbaar met de rustige vreugde van de pelgrim of het contemplatieve geluk van de visser! Meer dan 1000 wandel-, ruiter- en mountainbikepaden, maar ook de beroemde weg naar Santiago de Compostella, geklasseerd als UNESCO werelderfgoed, doorkruisen de Lot-vallei, van de steppes van Aubrac over de heuvels van de Cantal en de charmante dorpjes tot de wijngaarden van Cahors. Deze zorgvuldig bewegwijzerde routes laten je kennismaken met de grote verscheidenheid aan landschappen. Van een wandeling met het gezin tot de grote wandeltochten, van dagtochten tot meerdaagse uitstappen, iedereen kan de vallei van de Lot op eigen ritme verkennen!

De “véloroute” van de Lot-vallei: Wie met de fiets op stap wil, komt zeker aan zijn trekken! Net als in het liedje kan de wijngaardroute “à bicyclette” verkend worden … Een route van 160 km nu eens over groene paden, dan weer over kleine, verkeersarme wegen, brengt je doorheen de vallei van de Lot van Aiguillon naar Cahors. Het officiële startpunt van deze fietsroute ligt in het middeleeuwse dorp Aiguillon, aan de samenvloeiing van de Lot en de Garonne. Daarna slingert ze door de vallei die bezaaid ligt met kasteeltjes, duiventillen en hoeves, – waar je een heerlijk tussendoortje kan proeven – , waarna je de pruimenboomgaarden en de wijngaarden van Cahors doorkruist.

Tijdens een workshop ervaar je hoe fijn het is om met je eigen handen iets te maken en maak je kennis met de ambachtelijke bedrevenheid van de Lot-vallei. Keramist, pottenbakker, mandenmaker, emailleur, graveerder, houtbewerker, messenmaker, zeepzieder, instrumentenmaker, steendrukker… stuk voor stuk meesters in hun ambacht die je in hun atelier opwachten en jou de geheimen en de kneepjes van hun vak aanleren. Ben je op zoek naar een souvenirtje om mee te nemen naar huis? Het zeer vermaarde mes van Laguiole onthult je al zijn geheimen tijdens je bezoek aan het messenmuseum in het dorp.

Na een workshop bij een van de ambachtslieden heb je vast en zeker nood aan een beetje herbronning. Het hele jaar door kan je in Chaudes-Aigues genieten van de weldaden van de warmste bronnen in Europa of van een verkwikkende kuur in Bagnols-les-Bains en La Chaldette. Of wil je liever gaan vissen? Met zowat 6000 km aan waterwegen heeft de Lot-vallei, met zijn bergstromen, zijn rivieren door de velden en zijn waterplassen, heel wat troeven te bieden voor elk type hengelaar.

In de zomer wordt er volop gefeest! Klassiek, jazz, wereldmuziek, toneel, straatartiesten, en folkloristische groepen doen vanaf de eerste mooie dagen de dorpen en steden opnieuw bruisen. Met telkens datzelfde verlangen van samenzijn en samen genieten van de talloze voorstellingen en concerten.

ROQUEFORT “Vieux Berger” (Aveyron)

Producent: Le Vieux Berger Leverancier: Kaasmeesters Van Tricht. Samenstelling: Roquefort behoort tot de blauw schimmelkazen en wordt vervaardigd met schapenmelk. Productiewijze: De eerste stappen van het productieproces zijn bij alle kazen dezelfde: de melk wordt verhit, gestremd, uitgelekt en in mallen gedaan. Voor de productie van roquefort laat men de kazen vervolgens opnieuw uitlekken, waarna ze gepekeld worden en men de bacterie Penicillium roqueforti toevoegt, die de roquefort zijn kenmerkende blauwgroene vlekken bezorgt. Na deze stap vertrekken de kazen naar de rijpingsgrotten, waar ze op een veertigtal plaatsen volledig doorboord worden, opdat de bacteriën zich optimaal kunnen ontwikkelen. De roquefort moet minstens 3 maanden rijpen om zijn kenmerkende smaak en textuur te verkrijgen. Consumptie: Combineert uitstekend met vers of gedroogd fruit zoals witte druiven, peer, noten, amandelen…Hij kan ook in de keuken gebruikt worden voor de bereiding van sauzen of zelfs cheese cakes en kaasmuffins.

GÂTEAU A LA BROCHE/SPITTAART (Aveyron)

De gâteau à la broche een soort van laagjestaart, is een van de meest gewaardeerde specialiteiten in Aveyron voor feestelijke gelegenheden. Ook al is hij gemakkelijk terug te vinden op de markten in Aveyron, in veel families leeft nog de traditie om hem helemaal zelf te maken. Producent: Maison FALIP in Marcillac. Samenstelling: meel, 24 eieren, 1kg boter, 1 eetlepel zout, 1kg suiker, 5 eetlepels rum, 1 koffielepel oranjebloesemwater. Productiewijze: Op een draaispit wordt een kegel gemonteerd, en daaronder staat een schaal om het afdruipende deeg op te vangen. Het deeg wordt lepel per lepel over het spit gegoten, dat blijft draaien tot deze dunne laag goudbruin gebakken is. Dan wordt er een nieuw laagje deeg overgegoten… Dit wordt herhaald tot het deeg op is. Vervolgens wordt de taart van de kegel gehaald en in stukken gesneden. Consumptie: met room, roomijs of elk ander type dessert.

LIKEUR VAN EEKHOORNTJESBROOD (Lozère)

Herkomst: Mende. Producent: Saveurs Gour’Mende. Samenstelling: Alcohol, water, suiker, gerehydrateerde gedroogde boleten. Productiewijze: Dit unieke product wordt vervaardigd volgens een proces dat alleen bekend is door zijn enige producent, Alain Lesage…Het enige detail dat hij wil prijsgeven, is dat de gebruikte boleten afkomstig zijn uit de bossen van de Cevennen, een garantie voor een niet te imiteren smaak! Deze likeur wordt sinds 2012 verkocht en is zowel verrassend als verleidelijk. Consumptie: Boletenlikeur kan gedronken worden als digestief na de maaltijd. Ze kan ook gebruikt worden om een verse gebakken foie gras mee te blussen, om een zoet-zoute saus mee te maken, of als drankje bij een chocoladedessert.