De Vallei van de Lot, een stroom van ontdekkingen – Proeven 6/6

De grote bodemdiversiteit uit de Lot-vallei vind je niet alleen langs velden en wegen terug, maar ook in je bord en in het glas: van de hoogvlaktes van Aubrac tot de glooiingen van de streek rond Agen, de verscheidenheid aan landschappen, gewassen en culinaire tradities zorgt voor een menu dat je zo het water in de mond brengt!

Lekkernijen die je absoluut geproefd moet hebben in de Lot-vallei: de “tourtière”-pastei, de “fouace”-haardkoek, de honing van Lozère, de Cantal, de “estofinade” (gerecht met gedroogde vis), de aardbei van de Lot-et-Garonne, de pruimen van Agen, de kaas van Rocamadour, de “aligot” (gerecht met aardappelpuree en verse kaas), saffraan uit Quercy, de amandelkoekjes van Mende, de wijn van Cahors, de foie gras, de kastanjes… Mmm… lekker!

En als je een markt moet uitkiezen? De truffelmarkt van Lalbenque, een bijzondere belevenis. Bij het fluitsignaal beginnen de traktaties, gaan de manden open, begint men te ruiken, te onderhandelen … net een toneelstuk! En dat alles voor de tuber melanosporum, de échte, die de fijnproevers doet watertanden. ’s Winters vindt hier de jacht op de truffel plaats. Op het kalksteenplateau, zijn geliefkoosde habitat. Maak van de gelegenheid gebruik om een truffelveld te bezoeken en getuige te zijn van hoe een hond of een varken de truffels opgraaft.

In de zomer vind je overal marktjes waar plaatselijke producenten hun waren verkopen. Het concept? Verschillende producenten verzamelen zich op het dorpsplein, met tafels, lampionnen, muziek en allerlei lekkernijen natuurlijk! Op de markten, in de boerderijen, aan de tafels van zowel de dorpsherbergen als de sterrenrestaurants, overal beleef je diezelfde kunst van de gastvrijheid.

Serge Vieira, twee sterren in de Michelingids en Bocuse d’or

In het kasteel van Couffour, op de heuvels van Chaudes-Aigues, met uitzicht op de vallei van de Truyère, kookt Serge Vieira, twee Michelinsterren én winnaar Bocuse d’Or 2005, met respect voor het product. Aangezien hij voor seizoensgebonden, plaatselijke producten en variatie kiest, verandert het menu om de drie weken.

Wellness of bronkuur

In het hart van de Aubrac-regio in de Lozère, ligt op 1000 meter hoogte het kuuroord La Chaldette. Je kan er terecht om er te genieten van de vele weldaden van het warme bronwater en de heilzame werking van het klimaat. Je wordt er in een uitzonderlijk goed bewaard kader ontvangen aan de oevers van de Bès, één de mooiste beekjes van de streek.

De kuurinrichting van Bagnols-les-Bains is een van de oudste van Frankrijk en dat is geen toeval! Op een boogscheut gelegen van de bronnen van de Lot, was Bagnols-les-Bains al een geliefkoosd oord waar de Romeinen op zoek gingen naar ontspanning en evenwicht. Hier kan je je in een volledig vernieuwd en gemoderniseerd kader herbronnen.

SALERS (Cantal)

Salers is een kaas die vervaardigd wordt van de melk van Salerrunderen. Vandaag zijn er nog maar 10 telers van Salerrunderen over in de Cantal (en de rest van de wereld!). Productiewijze: Deze kaas wordt van midden april tot midden november vervaardigd met de melk van koeien die grazen in het AOP-gebied. De wrongel op basis van rauwe melk wordt samengeperst, waarna de kaas minstens drie maanden in kelders rijpt om zijn aroma’s te ontwikkelen. Tip: koop in de herfst salers die in de lente geproduceerd werd. Om zich te vergewissen van de goede rijping, voeren de producerende boeren bij elke kaas een proefboring uit. Zijn smaak wordt gekenmerkt door enkele dominante toetsen: fruitig, plantaardig, gekruid, gebrand…

GEZOUTEN GEROOSTERDE HAZELNOTEN (Lot-et-Garonne)

Producent: La Maison de la Noisette. Productiewijze: Fijn gebrande en licht gezouten hazelnoten. Consumptie: aperitief

OMHULDE HAZELNOTEN (Lot-et-Garonne)

Producent: La Maison de la Noisette. Type product: Hazelnoten omhuld met chocolade. Productiewijze: Geroosterde hazelnoten omhuld met zwarte chocolade van 70% cacao, en bestrooid met poedersuiker. Consumptie: Bij de koffie of gewoon als verwennerijtje tussendoor.