De Vallei van de Lot, een stroom van ontdekkingen – verblijven 3/6

Een verblijf bij de plaatselijke bevolking in een “chambre d’hôtes” om de typische recepten van de Lot te proeven, met de kinderen op de camping of gezellig in een charmant hotelletje … Wat je ook kiest, er wacht je steeds een warm onthaal! En als je zin hebt in een ongewone vakantie, dan vind je zeker wat je zoekt in de Lot: woonboten, joerten, luchtbeltenten om de sterrenhemel boven de Causses du Quercy te bewonderen, tipi’s en boomhutten. Hier voel je je écht weg van alles!

Boottochten op de Lot

De Lot is een bevaarbare rivier die heel wat mogelijkheden biedt voor een tocht met de meest uiteenlopende boten, van een aak tot een “house boat”. Voor een rustig tochtje ga je aan boord van een passagiersboot of kies je voor het milde avontuur met een bootje waar je geen vergunning voor nodig hebt. Je doorkruist de majestueuze landschappen aan de voet van de indrukwekkende bergflanken, te midden van de wijngaarden. De pleziervaart is toegestaan van 1 april tot 15 november. www.valleedulot.com

PAVÉ DE LOZÈRE (Lozère)

Herkomst: Chastel-Nouvel. Producent: Duo Lozère. Samenstelling: Rauwe koemelk. Productiewijze: Bij Duo Lozère wordt jaarlijks1.500.000 liter melk verwerkt tot yoghurt en kazen. Toch blijft de bereiding artisanaal en gebruiken ze enkel grondstoffen van boerderijen uit de Lozèrestreek die kiezen voor extensieve landbouw. Met zijn vierkante vorm onderscheidt de Pavé zich van soortgelijke kazen. De kaas moet zeker drie weken rijpen vooral zijn aroma’s tot uiting komen. Consumptie: Pavé de Lozère is een zachte, romige kaas die heerlijk smaakt in een kaasschotel na de maaltijd.

TEMPLAIS FLEURON (Lot-et-Garonne)

Herkomst: Temple-sur-Lot in Lot-et-Garonne. Producent: Fromagerie Baechler. Type product: Karakterkaas. Samenstelling: Gepasteuriseerde koemelk  – Productiewijze: Geperste halfgekookte kaas- 52 weken rijping

TOME D’AQUITAINE (Lot-et-Garonne)

Herkomst: Temple-sur-Lot in Lot-et-Garonne. Producent: Fromagerie Baechler. Type product: Zachte, romige kaas. Samenstelling: Gepasteuriseerde koemelk. Productiewijze: Geperste kaas 8 weken rijping

TRUFFELBOTER (Lot)

Producent: Maison Pebeyre (het oudste familiebedrijf voor de productie van truffels) CAHORS. Samenstelling: Boter en zwarte truffel Productiewijze: Geraspte zwarte truffel wordt gemengd met boter, die daardoor een onevenaarbare geur en smaak krijgt. Consumptie: Deze boter, die subtiel gearomatiseerd is met truffel en ook stukjes zwarte truffel bevat, kan natuurlijk op toast gesmeerd worden, maar past ook heerlijk bij pasta, rood vlees of oesters.

BERGHONING (Lozère)

Herkomst: Termes. Producent: De bijen van Le Cantou. Productiewijze: De bijen van Le Cantou zijn een familiegeschiedenis op zich! Gisèle en Jean-Claude Ponsonnaille hebben hun passie doorgegeven aan hun dochter Sabrina  Criscola. Als imkers produceren ze volgens de methode van hun voorouders een heel assortiment honing in de streek tussen Aubrac en Margeride. Een deel van de productie wordt ter plaatse verwerkt tot zandkoekjes, punch, lolly’s… Consumptie: Deze romige berghoning is ideaal bij het ontbijt, op de boterham. Hij kan ook gebruikt worden als alternatief voor suiker, bijvoorbeeld in yoghurt of in taarten.

HALFGEKOOKTE PRUIMEN (Lot-et-Garonne)

Producent: Maison Roucadil. Type product: Halfgekookte pruimen van groot formaat uit Agen. Productiewijze: pruimen die gedroogd worden tot 35% vochtgehalte, zonder toevoeging van water of bewaarmiddelen. Consumptie: deze pruim wordt zeer gewaardeerd voor zijn vruchtvlees en zijn zachte vel. De pruimen kunnen zo gegeten worden, of verwerkt worden in gerechten.