De Vallei van de Lot, een stroom van ontdekkingen – zien …4/6

Zien, kijken, bewonderen, de ogen openen, vol verwondering staan, bij elke bocht, in elk dorp, bij elk uitzicht, dat is de Lot-vallei! De vallei van de Lot telt maar liefst 9 dorpen die geklasseerd staan als ‘Plus beaux villages de France!’ Capdenac-le-Haut, Cardaillac, Conques, Estaing, Monflanquin, Pujols-le-Haut, Saint-Côme d’Olt, Sainte-Eulalie d’Olt, Saint-Cirq-Lapopie, elk met zijn eigen charme! Kasseistraatjes, versterkte kernen, vakwerkhuizen, daken in natuursteen, een middeleeuwse burcht, een vestingdorp in dambordmotief, hooggelegen dorpen, pleinen met bogengangen, stuk voor stuk zijn het voorbeelden in hun genre.

En wanneer we het over de “kastelen van de Lot-vallei” hebben, dan denken we meteen aan drie exemplaren. Vooreerst is er het kasteel van Bonaguil, de laatste der grote burchten, een staaltje van militaire architectuur hoog op een rots. Het tweede is het kasteel van Cénevières, dat in de 16e eeuw gebouwd werd. Het ligt hoog boven de Lot en is zeker een omweg waard, o.a. omwille van de rondleiding door de markies met pruik en in traditionele klederdracht! Het derde kasteel tot slot, dat van de Baume, ligt op de Aubrac en is zo uitzonderlijk dat het ook wel eens het “Versailles van de Gévaudan” genoemd werd!

Zin in een portie exotisme? Ga dan naar Figeac, dat dienstdoet als filmdecor voor films die zich tussen Middeleeuwen en Renaissance afspelen. Dit is ook de geboortegrond van Champollion, die als eerste de hiëroglyfen wist te ontcijferen. Het museum Les écritures du monde brengt een eerbetoon aan zijn ontdekking. De Lot heeft overigens ook zijn eigen “Lascaux”: de grot van Pech-Merle. Paarden, mammoets, bizons, afgewerkt met stippen, strepen en kinderhanden: een wonderlijke tijdlijn! En dat alles in een natuurlijk decor van kalkafzettingen dat de schoonheid van de schilderingen nog meer in de verf zet.

Ook het ontdekken waard: een van de laatste porseleinmanufacturen van Frankrijk, in Puy l’Evêque, de archeologische vondsten in Javols of het museum van de scafander in Espalion, het geboortedorp van zijn uitvinder die een grote inspiratiebron was voor Jules Verne en zijn Twintigduizend miljoen onder zee.

Conques, een juweel van romaanse kunst. Van de schrale en woeste gronden van de Aubrac daalden de pelgrims naar de vallei van de Lot voor een belangrijke halte: Conques. Op het einde van de weg bevindt zich het prachtige middeleeuwse dorp Conques. Zijn abdijkerk met subliem timpaan is op vandaag nog steeds een van de belangrijkste centra voor kunst en spiritualiteit in het Westen.

ROCAMADOUR (Lot)

Leverancier: Kaasmeesters Van Tricht Antwerpen. Type product:  Geitenkaas AOP Samenstelling: Ronde, platte vorm van 16 mm dik met een diameter van 60 mm, ofwel 35 g “pure geitenkaas” die enkel met rauwe volle melk geproduceerd wordt. Onder zijn dunne, fluweelachtige korst gaat een geitenkaas schuil met een zachte en smeuïge textuur. Productiewijze: De rijping is een doorslaggevende stap in het productieprocédé en moet verlopen volgens de strikt voorgeschreven AOP-regels. De kaas moet  minstens zes dagen op een rooster in een kelder of droogplaats rijpen. De roosters worden elke dag omgekeerd om de unieke homogene textuur te verkrijgen. Consumptie: Om hem helemaal tot zijn recht te brengen, moet u dit geitenkaasje eerst ongeveer een uur op kamertemperatuur laten komen. Hij kan genuttigd worden bij het aperitief, na de maaltijd of in een salade.