De Waag Leiden

Statig Rijksmonument is sfeervolle huiskamer

 

De Waag was ooit het bruisende middelpunt van Leiden maar werd eigenlijk nog maar nauwelijks gebruikt. Maar deze zomer is dit monument als vanouds het levendige hart van de stad, in de vorm van een gezellige horecagelegenheid waarvan de deuren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open staan. Een plek die aanvoelt als een tweede thuis. Waar je kunt ontbijten, lunchen of dineren onder de prachtige gewelven van de monumentale Boterhal of in de glazen nieuwe aanbouw. De Waag blijft het decor van de uitreiking van Haring en Wittebrood op 3 oktober en eind november wordt de Waag omgedoopt tot het Huis van Sinterklaas.

Grote Perzische tapijten, een warm kleurenpalet en een bijzonder lichtplan toveren het statige monument de Waag om in een plek waar het prettig vertoeven is. Een warme en gezellige huiskamer, zij het een flink uit de kluiten gewassen exemplaar. Een wand vol oude weegschalen verwijzen naar het verleden, toen de Waag het handelscentrum van de stad was en handelaren er hun waar lieten wegen. In het voorste deel van het gebouw zijn de haken nog te zien waar ooit de weegschaal hing. Daarachter liggen de Boterhal met zijn hoge gewelven en de nieuwe aanbouw, een glazen serre waar gasten tussen het groen van de planten zitten en staan aan de statafels bij het raam. Om de monumentale Waag en Boterhal te ontlasten, werd achter de hoge, gewelfde zaal van de Boterhal een extra gebouw, de serre aangelegd. In deze glazen constructie is onder meer een grote open keuken gevestigd. De glazen serre heeft een eigen ingang aan de Mandemakerssteeg. De contouren van het pand zijn zowel van binnen als van buiten mooi en sfeervol uitgelicht.

Kip in de hoofdrol

Vers gegrilde kip speelt een grote rol in de Waag. Op een Josper houtskooloven worden kippetjes vers gegrild in Franse of Portugese stijl. Daarnaast staan er op de kaart lekkere salades, pasta’s en culinaire klassiekers als een entrecote, gamba’s, saté en een hamburger. Natuurlijk kun je ook gewoon binnenlopen voor een goede kop koffie of thee of een glas bier, want er staan verschillende mooie bieren op de kaart. Op welk moment van de dag je ook binnenkomt, bij de Waag is het goed vertoeven.

Terras in 2016

Het monumentale Waaghoofd wordt in het voorjaar van 2016 het terras van de Waag, waar ruimte is voor 150 gasten. Om dit te realiseren wordt de Waaghoofdbrug in het najaar van 2015 verplaatst naar de Catharinasteeg.

 

Debuut is een onderneming die zich al meer dan 30 jaar bezighoudt met het beheer en de ontwikkeling van horecabedrijven door heel Nederland. De Waag is onderdeel van Debuut BV, dat verantwoordelijk is voor verschillende succesvolle horecaconcepten als; Mad Mick’s Breakaway Café in Rotterdam, STAN & CO, Belgian Beer Café Olivier in Utrecht en Leiden, de Mexicaanse restaurants van Popocatepetl, Hometown Coffee & More in Den Haag en Stadscafé De Vooruitgang in Eindhoven.

De Waag – Aalmarkt 21, Leiden. Openingstijden: Maandag t/m zaterdag vanaf 08:00 uur – zondag  vanaf 10:00 uur. Reserveren: 00 31 346 578 195. www.waagleiden.nl