De wijnfeesten van de Elzas

De Elzas toont een grote dynamiek op het vlak van wijntoerisme. Het hele jaar door kan je deelnemen aan tal van animaties en activiteiten rond wijn en wijngaarden: de druivenpluk, chapitres de Confrèries (festivals van de broederschappen), culinaire workshops, degustaties … Het hele jaar door organiseren verschillende dorpen afwisselend wijnfeesten en wijnoogstfeesten. Folklore, optochten en degustaties volgen elkaar op, overdag en soms ook ’s nachts. Er heerst een levendige en hartelijke sfeer. September is de oogstmaand en bruist dan ook van activiteiten:

Feest van de dorpsmuzikanten: 1 & 2 september:

Het feest van de dorpsmuzikanten (ofwel Pfifferdaj) is meer dan 600 jaar oud en is daarmee het oudste feest van de Elzas. Het houdt de banden levendig tussen de heren van Ribeaupierre en de muzikanten die ze beschermden. Het orgelpunt van die twee feestelijke dagen is de optocht op zondag waarin verklede figuranten en spectaculaire praalwagens defileren. Jaarlijks bezoeken ruim 20.000 toeschouwers dit populaire feest. Na de stoet kan je aan de fontein op het plein voor het stadhuis gratis wijn proeven en de avond afsluiten met een dansje op het volksbal.

Wijngaardfeest Scherwiller – 2 september :

Le Sentier Gourmand (het fijnproeverspad ) is ongeveer 5 km lang. De wandeling door de wijnstreek bestaat uit zeven fijnproevershaltes die streekproducten en de grote wijnen van Scherwiller centraal stellen. Een unieke kans om de wijnbouwers te ontmoeten middenin hun wijngaarden.elzaswijn

Gastronomische tocht van Kirchberg naar Barr – 2 september

Fijnproeverswandeling door de wijnstreek van Barr over een parcours van 7 km met tal van degustaties.

Oogstfeest: 28 tot 30 september:

De hoofdstad van de Elzaser wijnen van Bas-Rhin organiseert haar traditionele oogstfeest, een feest om niet te missen. Tijdens het galadiner van vrijdagavond kiest men de Koningin en haar eredames. Op zaterdag kan je naar de vlooienmarkt, een avondstoet en een galaconcert. Op zondag trekt de langverwachte bloemenstoet uit waarin de plaatselijke verenigingen hun verbeelding de vrije loop late. De mooiste praalwagens verdienen een prijs. Tijdens de feestelijkheden kan je proeven van traditionele gerechten en genieten van de nieuwe wijnen en van de beste cru’s.

Word tijdens de wijnoogst, wijnboer voor één dag:

Beleef een unieke ervaring in het hart van de wijngaarden van de Elzas. De oogsten zijn het resultaat van een jaar hard werken om een prestigieus eindproduct te verkrijgen. Verschillende wijnbouwers geven je de kans om de sfeer tijdens het manueel oogsten op te snuiven door enkele uren mee te werken aan de druivenpluk in de Elzasser wijngaarden. Een uitgelaten kans om unieke momenten te delen met een wijnboer. Op het programma: voorstelling van pluktechnieken, de transformatie van druif naar wijn, wijndegustaties, eten met de plukkers…