De wijnroute van de Elzas: ideaal voor een short break na de zomer

Wijntoerisme voor iedereen! Wil je er even tussenuit om je vakantie nog wat te verlengen en ben je op zoek naar een originele bestemming, de wijnroute van de Elzas neemt je mee op reis. Voor wijnliefhebbers of nieuwsgierige reizigers is de Elzas de bestemming bij uitstek: een prachtig gebied met groene landsschappen, eindeloze wijngaarden en idyllische dorpjes waar traditie en moderniteit hand in hand gaan. De wijnroute van de Elzas verken je best tijdens de aangename nazomerse dagen van september wanneer je ook kan genieten van tal van feestelijke wijnevenementen.

De wijnroute van Elzas werd feestelijk geopend in 1953 en is een van de oudste wijnroutes van Frankrijk; aan de voet van de Vogezen slingert deze wijnroute over een lengte van 170km door het landschap en ze doorkruist 70 wijndorpen die behoren tot de mooiste dorpen van de Elzas. In deze streek van tradities en wijnen beleef je een unieke ervaring en kan je de wijnboeren ontmoeten; amateur of kenner, iedereen vindt wel een traject dat bij hem past. Ontdek de wijnstubs ( traditionele wijnbars/wijnrestaurants, typisch voor de Elzas) de gastronomische restaurants maar ook de streetfood en voortreffelijke artisanale smaakmakers; geniet van de koele traditionele en tegelijk moderne wijnkelders langs de route en las even een pauze in voor een proeverij. Er is voor elk wat wils!

Vijf gebieden met een uitgesproken identiteit:

De wijnroute van de Elzas doorkruist vijf gebeden met verschillende landschappen, dorpjes en zeer bijzondere wijnen; met één traject per dag vormen de wijnroutes, de typische dorpjes en goede adresjes een reisdagboek gekenmerkt door authenticiteit. De route loopt van noord naar zuid.

Le vignoble de Cleebourg:

De route begint in het noorden van de Elzas met de wijnsteken Wissembourg en Cleebourg waar je pittoreske plaatsen kan ontdekken. Wijnpad van de W-tour: trajecten van 3 tot 8.5km. Tussen Wissembourg, Cleebourg en Schweigen (in Duitsland) kan je vijf wijnpaden volgen. Op elk traject ontdek je plaatsen met een sublieme schoonheid en diversiteit; van historisch erfgoed tot natuurlijke rijkdommen en van de wijnstok tot in het glas: de streek blijft je verbazen tijdens de tochten die je te voet of met de fiets kan afleggen.

Typisch dorp Cleebourg: Cleebourg is een heel oud wijndorp, de wijncultuur werd immers in de 8ste eeuw geïntroduceerd door de Benedictijnermonniken van Wissembourg. De wijn van Cleebourg bevoorraadde de hele regio en werd vanuit de abdij geëxporteerd.

Le vignoble de Strasbourg:

Het avontuur verplaatst zich wat meer zuidwaarts, tussen Marienheim en Molsheim, op een paar kilometer van de hoofdstad van de Elzas. Dit is de noordelijke toegangspoort tot de wijnroute van de Elzas. Wijnpad van Wolxheim: traject van 4km – duur 1u30. Het pittoreske wijndorpje Wolxheim ( het wolvendorp) heeft de bijzondere charme van kleine vredige dorpjes…En dat komt ongetwijfeld door de Altenbergheuvel die zich bijzonder goed leent voor de wijncultuur en de ontluiking van uitgelezen en romantische wijnen (Grand Cru Altenberg de Wolxheim).

Typisch dorp: Traenheim: een charmant dorpje op 25km van Straatsburg, in het hartje van de wijngaarden van de Couronne d’Or, bekend om zijn uitstekende wijnen.

Coeur d’Alsace:

Tussen de Mont Sainte-Odile en het kasteel van Haut-Koeningsbourg , halverwege tussen Straatsburg en Colmar, heeft de route nog andere verrassende ontdekkingen in petto. De bestemming Coeur d’Alsace biedt een mozaïek van landschappen die wijngaarden en bossen combineren en gedomineerd worden door imposante ruïnes van middeleeuwse kastelen. Te voet of met de mountainbike te ontdekken.  Wijnpad van ‘Le Klevener de Heiligenstein’ – trajekt 5,7 km duur 1u30.  Het dorp Heiligenstein is vooral bekend voor de ‘Klevener de Heiligenstein’, gemaakt van de Savagnin Rose-druif. De wijnbouw gaat terug tot in de 3de eeuw, in de romeinse tijd. Als je wandelt over het wijnpad dat grenst aan de wijngaarden kan je genieten van een uitzonderlijk uitzicht op de Elzasser erfgoedschatten: de kathedraal van Straatsburg, de Mont Sainte-Odile, het kasteel van Landsberg.

Typisch dorp: Mittelbergheim: behoort tot de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’, heeft zijn karakter en authenticiteit behouden. Mittelbergheim onderscheidt zich ook als uitzonderlijk wijngebied, het is de bakermat van de AOC Alsace Grand Cru Zotzenberg, waar de Sylvaner overheerst.wijn-elzas2

Terre et Vins au Pays de Colmar:

De route gaat verder richting Colmar, de hoofdstad van de Elzaswijnen, gelegen in het midden van de wijnroute. Wijnpad van de Grands Crus d’Eguisheim: Hier onthullen de Grand Cru Eichberg en Pfersigberg de rijkdommen van hun terroirs, het pad geeft een indrukwekkend zicht op de wijngaarden van Eguisheim.

Typisch dorp: Riquewihr: ook dit middeleeuws dorp behoort tot de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’ en ligt in het hart van de wijngaarden. De vakwerkhuizen, de oude stadswallen en de typische architectuur verlenen een bijzondere charme aan de ‘parel van de Elzaswijngaard’.

La Route des Vins Sud-Alsace:

Nu gaat het zuidwaarts voor de laatste etappe van de Wijnroute van de Elzas. Tussen Orschwir en Thann zijn de wijngaarden steiler en de landschappen heuvelachtig en indrukwekkend. Wijnpad van de wijnstreek van Rangen: trajet 2.2 km –duur 40 min; traject van 3 km duur 1u45, traject van 5 km –duur 2u30. De Rangen is vandaag de zuidelijkste van de Grands Crus van de Elzas en ook een van de bekendste wijngaarden.

Typisch dorp: Wattwiler: Dit dorp heeft de overblijfselen van zijn vestingwerken, zijn Romaanse kerk en zijn vele fonteinen bewaard. Tegenwoordig wordt Wattwiler trouwens geroemd vanwege de zuiverheid van zijn water

La Parenthèse Vigneronne:

La Parenthèse Vigneronne verenigt wijnmakers, restaurants en hotelhouders met het label ‘Vignobles et Découvertes’ (wijngaarden en ontdekkingen) van de Kaysersbergvallei. Het hele jaar door kan je er gezellige momenten beleven en delen terwijl je kennismaakt met de Grands Crus. In een weekend kan je deelnemen aan originele degustaties, gastronomische ontdekkingen, workshops in de wijngaarden en fietstochten … www.parenthese-vigneronne.com/fr