De wijnschuur van het Château Castigno door Lionel Jadot

Marc en Tine reisden de halve aardbol af op zoek naar de droomlocatie voor hun wijnproject, tot het Belgische koppel in 2007 verliefd werd op Castigno, in de directe nabijheid van het dorp Assignan. Deze woeste en teruggetrokken streek van Saint-Chinian in de Haut-Languedoc deed hen helemaal smelten.

Ze besloten om een hotel uit de grond te stampen met 24 kamers en geraffineerde suites verdeeld over verschillende huizen. Een gastronomisch restaurant met bio-ingrediënten, creatieve gerechten en het grootste respect voor de producten, tovert harmonieuze borden op tafel. Aan de tapasbar op het dorpsplein prijken grote rode parasols waar je van een heerlijk glas wijn van het domein kan genieten. Wat verder ligt het exotisch geurende Thais restaurant naast de receptie, die in de muren van de Epicerie werd geïntegreerd …

In het hartje van de wijngaard rijst de natuurlijk uitziende wijnschuur van het Château trots uit boven het innemende landschap van het natuurpark van de Haut-Languedoc. De Belgische designer Lionel Jadot zorgde voor het design. Een architecturaal hoogstandje, ja zelfs een echt kunstwerk! Deze atypische en gedurfde wijnschuur werd opgetrokken voor de tweede wijnoogst en is een unicum tussen Bordeaux en de Provence.

Het gebouw, dat bedekt is met 2000 m² kurkeik, ziet eruit als een enorme sculptuur die ondersteund wordt door een takkenstructuur, wat het geheel een slanke en rijzige flow geeft met een ruwe allure, maar in perfecte symbiose met de natuurlijke omgeving.

Het resultaat is een woest uitziende, ongepolijste creatie. Uit vogelperspectief zie je dat het gebouw duidelijk de vorm van een fles aanneemt, maar van op de grond moet je dat raden. De metalen zuilen die de structuur vooraan stutten zijn bedekt met een betonlaag waardoor ze er als boomstammen uitzien. Het is de enorme schuur waar de kuipen en vaten worden ondergebracht. “Ik ben aan dit project begonnen zoals een kind dat op het strand een hut wil bouwen met twijgjes en stukken hout”, legt Lionel Jadot uit. “De kurkeiken schors is een materiaalsoort die me vooral intrigeert door alle voordelen die ze biedt: haar ruwe en natuurlijke uitstraling, de isolerende eigenschappen, de duurzaamheid en onbederfelijkheid. Ik vond het echt tof om een heel gebouw met schors te kunnen bedekken, en het zo een ‘oude’ maar tegelijkertijd hedendaagse look te geven.”lionel_jadot_chai-chateau-castigno

Van ver reflecteert het gebouw niet en ziet het er zeer mat uit. De schorslagen vormen met hun onregelmatige groottes en vormen een harnas waarvan de schaduwen speels over de grond vallen en met het licht van de zon doorheen de dag mee-evolueren.

Lionel Jadot is designer, interieurarchitect, scenograaf, regisseur en …kunstenaar: een instinctief en iconoclastisch ontwerper met een liefde voor ambachtswerk en detaillistische perfectie. Hij is permanent bezig met het heruitvinden en combineren van materialen om unieke stukken te creëren – creaties waarvan enkel zijn verbeelding het geheim kent.

De wijnschuur herbergt enerzijds betonnen kuipen voor de vinificatie en rijping, een wijnkelder met zwarte vaten en anderzijds een boetiek en een prachtige ontvangstruimte in het bovenste gedeelte. Hier worden workshops, oenologielessen en talrijke activiteiten rond wijn aangeboden.

Village Castigno

24 kamers en 5-sterren comfortsuites, verdeeld over verschillende huizen in het dorp. Klassieke en Luxe kamers, Junior suites, Prestige suites: Privaat gebruik van de huizen (minimum 3 dagen) voor 4, 6, 9 personen of meer. 3 restaurants: La Table, Le Thai, La Petite Table. Jaarlijkse sluiting van 15 december 2018 tot 20 maart 2019.

Mogelijk om ter plaatse de wijnen van het Château te kopen, in de Epicerie du Village of in de boetiek van de wijnschuur. Eigenaars: Marc en Tine Verstraete

Château Castigno 34360 Assignan, Frankrijk – www.villagecastigno.com

Luchthavens: Béziers, Montpellier, Carcassonne, Toulouse