De zomer van 2021

Belvilla presenteert de trends in het Belgische zoek- en boekgedrag: 63% van de boekingen voor deze zomer in eigen land, Frankrijk goed voor tweede plaats met 22,4% van de boekingen (tot nu toe). Vakantiehuizen blijven populair, vooral in eigen land – Boekingen op Frankrijk nemen toe: Frankrijk blijft favoriete buitenlandse vakantiebestemming – Naast eigen land zijn andere bestemmingen met de wagen bereikbaar populair – De Belg heeft kunnen sparen en kiest nu voor meer luxueuze woningen – Last Minute boekingen zijn in.

Belg kiest nog altijd in de 1ste plaats voor… België, Frankrijk op nummer 2

Dat de Belg grotendeels nog kiest voor een vakantie in eigen land, blijkt uit de cijfers van Belvilla. Maar Frankrijk is ook weer stevig in trek. Maar liefst 63% procent van de boekingen voor deze zomer is voor eigen land, 22,4% van de boekingen voor Frankrijk. Een veel kleiner percentage van de boekingen is voor Nederland, Italië, Oostenrijk en Spanje.

In vergelijking met vorige jaren is de stijging van de populariteit van vakantiewoningen ook duidelijk zichtbaar. Het aantal boekingen voor deze zomer in eigen land nam toe met 22% (2021 versus 2020), in vergelijking met een Pre-covid jaar als 2019 is die toename zelfs +112%. De Belgen boekten de afgelopen week +16% meer vakantiewoningen in Frankrijk in vergelijking dezelfde week in 2019. De afgelopen week waren er zelfs +35% boekingen voor Frankrijk.

Verwachtingen voor de komende weken

Hanita van der Meer, Director PR & Communication van Belvilla, verwacht dat het aantal boekingen naar bestemmingen buiten België de komende weken nog fors zal toenemen: “Door de reisversoepelingen en het toenemend aantal landen dat zich openstelt voor toeristen, de vaccinaties die op kruissnelheid zitten, het vakantiegeld dat veel Belgen binnenkort verwachten en het slechte weer van dit voorjaar, is de verwachting dat de Belgen toch verder zullen kijken dan eigen land. Het zal niet blijven bij dromen van een verblijf op een zonnige bestemming; ze zullen ook durven boeken. Iets om naar uit te kijken!”

Op dit ogenblik hebben de Belgen voor deze zomer het meest geboekt voor: – Algemeen: Luxemburg (BE), Luik, Namen, West-Vlaanderen, Languedoc-Roussillon – In Nederland: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg; – In Duitsland: de Eifel, het Zwarte Woud en Sauerland – In Frankrijk: Languedoc, de Provence, de Côte d’Azur, Dordogne; In Spanje: Costa Blanca, Costa Brava en Costa del sol; – In Italië: Toscane, de Italiaanse Meren, Marche – In Oostenrijk: Tirol, Salzburg en Karinthië

Ook het zoekgedrag van de Belgen verklapt het een en ander

De populairste zoekwoorden van Belgische bezoekers op Belvilla.be voor wat betreft bestemmingen, waren België, Ardennen en Frankrijk. In de top 10 zoekresultaten voor het buitenland zijn Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje en Oostenrijk het meest in trek. In week 18 waren de zoekresultaten voor Nederland met 21% gestegen tegenover week 17, voor de Provence was die stijging 32% en voor de Franse Rivièra 33%. Belvilla merkt eveneens op dat de Belg meer is gaan zoeken op vakantiehuizen met tenminste een luxe faciliteit, zoals een zwembad, sauna of jacuzzi, bij tenminste 19% van de website gebruikers wat dit het geval. Ook op een grote tuin wordt meer gezocht en kijkend specifiek naar de maand mei zochten minstens 12% van de gebruikers woningen met een zwembad.

Welke nationaliteiten kiezen voor België als vakantiebestemming?

Voor de Nederlanders is België alvast het populairste vakantieland voor een verblijf in een vakantiewoning, na Nederland. Dat ziet Belvilla ook weer in de cijfers: Belvilla merkte de afgelopen week al 18% meer boekingen door Nederlanders voor deze zomer vergeleken met 2019 (of zelfs 381% vergeleken met het bijzondere coronajaar 2020). Op de 2de plaats zijn het de Duitsers die graag naar België komen. Maar ook de Fransen boekten dit jaar in vergelijking met 2019 al 50% meer vakantiehuizen in België voor de komende zomer.

In het algemeen noteert Belvilla een stijging van 8% in het totale aantal boekingen door buitenlandse reizigers naar België voor deze zomer in vergelijking met 2020, in vergelijking met 2019 is er zelfs sprake van een +15%.

Trends zichtbaar bij Belvilla

  • Luxueuzere huizen vallen in de smaak. Uit zoek- en boekingsgedrag blijkt dat de Belg voor de iets duurdere woningen kiest. Uit recente cijfers van Eurostat (april 2021) blijkt ook dat de gemiddelde Belg in het afgelopen coronajaar zo’n +6,5% pp heeft kunnen sparen. 40% van de door Belgen geboekte woning in eigen land had tenminste een jacuzzi, sauna of zwembad. Bij door Belgen geboekte woningen in Frankrijk was dat bij maar liefst 70% van de woningen het geval, in Spanje zelfs 86%. Een fijne traktatie na al die maanden thuisblijven, wellicht.
  • Boeken in eigen land blijft in. Dat ziet Belvilla aan de cijfers in verschillende landen. De Spanjaarden kiezen massaal voor een vakantiehuis in … ‘España’, de Fransen opteren voor ‘la douce France’ enz. Toch is er ook een voorzichtige groei te zien in boekingen naar het buitenland.
  • Kijkend naar de populairste bestemmingen voor de zomer merkt Belvilla op dat de goed bereikbare reisdoelen met de auto het meest in trek zijn.
  • Extreem lastminute boeken is in. Dat was vooral zichtbaar bij de boekingen voor de lenteweekends waarbij vaak maar enkele dagen vooraf geboekt werd. Voor de zomer is dit echter niet aan te raden door de hoge bezettingsgraad die er nu al is en door de vele locals die al geboekt hebben in eigen land.
  • Vakantiehuizen blijven meer dan ooit populair na de enorme opmars die ze kenden tijdens de coronacrisis. Het bubbelgevoel in de veilige privésfeer zal nog wel even voortduren, verwacht Belvilla.

Het aanbod van Belvilla, sinds 2019 onderdeel van OYO Vacation Homes, bestaat uit ruim 40.000 vakantiehuizen in 20 Europese landen. In België heeft Belvilla 1.607 vakantiewoningen.

Voor meer informatie ga naar: www.belvilla.com