Delhaize kiest voor exclusief varkensras

Primeur  – geen castratie in welke vorm dan ook meer nodig

 

Delhaize stelde, in aanwezigheid van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, haar nieuw varkensvlees voor met nog meer smaak en sappigheid én met nog meer oog voor dierenwelzijn. Dankzij de ontwikkeling van een exclusief varkensras kan Delhaize nu haar vers varkensvlees aanbieden met een nog betere smaakbeleving en textuur. Bovendien krijgen de dieren betere voeding en is castratie (in wat voor vorm ook)  niet langer nodig – een absolute primeur voor een grote retailer op de Belgische markt.

Nadat Delhaize via omega 3-rijk dierenvoeder de voedingskwaliteit en duurzaamheid van de productie van haar varkensvlees sinds 2014 verbeterde onder het label “Beter Voor Iedereen”, introduceert  Delhaize nu varkensvlees met een nog betere smaakbeleving. Dankzij een exclusief rustiek ras uit een natuurlijke selectie van Piétrain-varken kunnen de klanten van alle Delhaize supermarkten vanaf nu genieten van een zacht, smaakvol en sappig stukje vlees van een superieure kwaliteit.

Het varkensvlees van Delhaize: smaakvol, evenwichtig, duurzaam. Delhaize werkt continu aan de kwaliteitsverbetering van haar varkensvlees in een lange termijn samenwerking met de 100 % Belgische varkenskwekers van het netwerk “Beter Voor Iedereen”. Dit netwerk bestaat ondertussen uit 178 Vlaamse en 30 Waalse varkensboeren en groeit nog elk jaar verder aan. Dankzij de nieuwe evoluties binnen de samenwerking kunnen we nu volgende belangrijke elementen garanderen.

1. Smaak als prioriteit: In de zoektocht naar vlees van de beste kwaliteit, heeft Delhaize gekozen voor een rustiek varkensras dat voortkomt uit de natuurlijke selectie van Piétrain-varkens. De kwekers van het netwerk “Beter Voor Iedereen” produceren dankzij hun kennis en de kwaliteit van de varkens, een buitengewoon zacht, smaakvol en sappig stuk vlees.

2. Evenwichtige voeding : De varkens worden hoofdzakelijk met granen gevoed, waaronder lijnzaad dat rijk is aan omega 3. Dit zijn essentiële vetzuren die door de mens niet kunnen worden aangemaakt maar wel uitermate belangrijk zijn voor de gezondheid.

3. Duurzame en diervriendelijke productie : Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn nauw met elkaar verbonden. Dankzij het selecteren van een varkensras dat geen castratie vereist, worden biggen gespaard van een chirurgische of immunocastratie (via vaccinatie). Dankzij deze beslissing – uniek in België – wordt enorm veel leed en stress bij de dieren vermeden. Bovendien is dankzij het dieet op basis van lokaal geproduceerde granen rijk aan omega 3, aangetoond dat de varkens in goede gezondheid kunnen leven. Daarbij komt ook dat het gebruik van antibiotica tot een noodzakelijk minimum beperkt kan worden.

“In een beschaafde samenleving hebben we allemaal de verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook écht te vermijden”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “De toekomst is aan voedselproducenten en -verdelers die voldoende oog hebben voor dierenwelzijn. Dit initiatief bewijst dat je met enkele ingrepen al een voelbaar verschil kan maken voor vele dieren.”

4. 100% Belgische productie: Kwekers van over het hele land, de vleesverwerkers en Delhaize hebben zich verenigd in de “Healthy Farmers Association”-groep, wat hen de kans geeft om met alle schakels van de keten samen te werken. De kwaliteit die deze topkwekers afleveren, wordt dan ook correct vergoed met een prijs die boven het marktgemiddelde ligt. Voor de voeding van de varkens verkiest Delhaize lokale granen die rijk zijn aan omega 3. Een kwaliteitsvolle voeding garandeert dat de varkens in goede gezondheid kunnen leven. De granen hebben op hun beurt een positief effect op de biodiversiteit.

De nieuwe inspanningen van Delhaize zorgen dan ook voor een win-win-situatie voor alle betrokken partijen. De dieren krijgen betere en evenwichtigere voeding waardoor ze minder ziek zijn en minder of geen medicatie hoeven te krijgen. En bovenal maakt het gebruik van dit exclusieve ras het mogelijk dat de dieren niet meer chirurgisch hoeven gecastreerd te worden of een vaccinatie (immunocastratie) krijgen. Hierdoor zet Delhaize als eerste retailer in België een belangrijke stap vooruit.

Varkensboeren

Het ‘Beter voor Iedereen” samenwerkingsverband tussen Delhaize en de varkensboeren zorgt ervoor dat de boer een zekerheid van afzet heeft door exclusieve samenwerking met Delhaize en dus ook een garantie heeft voor een stabiel inkomen in een markt die zeer prijsgevoelig is. Daarenboven krijgen ze een vaste toeslag voor hun  inspanningen binnen deze samenwerking. (1 euro incentive per dier + een vergoeding voor meerkost van het voeder). Doordat de dieren ook minder ziek zijn, betekent dit ook een besparing voor de boer qua medische kosten en eventueel verlies van dieren.

Klanten : En uiteindelijk profiteert de klant ook van dit initiatief. Hij of zij kan genieten van smakelijk en lekker Belgisch varkensvlees dat extra bijdraagt tot een meer evenwichtig voedingspatroon dankzij de Omega 3.