Delta awards 2016

Traditioneel gaat de presentatie van de Delta gids 2016 Brussel en omstreken gepaard met de uitreiking van de Delta awards, manifestatie die dit jaar onder ruime belangstelling plaatsvond in de lokalen van het hotel-restaurant Au Repos des Chasseurs.

Het is immers pas bij de publicatie van de Brusselse gids dat ook de Brusselse laureaten bekend worden gemaakt. De namen van de regionale winnaars Vlaanderen, Wallonië en het Groot Hertogdom Luxemburg werden reeds vrijgegeven bij de presentatie van de Deltagids 2016.

De verleiding is groot om bij elke nieuwe editie van de awards een aantal huizen en chefs “die iedereen kent” en die de grondleggers zijn van de gastronomische reputatie van onze hoofdstad te belonen. Voor de toekenning van de Awards gaat de Delta Gids echter liever op ontdekkingstocht en geeft graag hoge cijfers aan inzet. Daarom nomineren we graag jonge huizen en jonge chefs. Principes die trouwens volledig parallel lopen met de keuze van de andere regionale laureaten. De laureaten van de editie 2016-2017 komen op de erelijst onder het motto “ jong en gedurfd”.

Regio Brussel:

Voor de eerste keer sinds zijn bestaan reikte de ‘Delta Gids Brussel’ geen Gouden Delta uit voor de regio Brussel. De onderscheiding werd principieel toegekend aan Isabelle Arpin, na een buitengewone culinaire prestatie in restaurant ‘Alexandre’. Net voor het drukken van de gids werd echter bekend dat de chef besloot om de samenwerking met het restaurant te beëindigen, waardoor ze de award niet kan toegewezen krijgen.

De Zilveren Delta viel te beurt aan restaurant Kolya van Nicholas Tsknados in Sint Gilles en de Bronzen Delta werd in de wacht gesleept door Nicolas Camposeo van restaurant Il Ramo Verdee in Etterbeek.

De DELTA  awards per specialiteit  werden toegekend aan Dolma (vegetarische keuken), L’Eau à la Babouche (Marokkaanse keuken), Les Brigittines ‘Aux Marches de la Chapelle’ (Belgische regionale keuken); Philéma ( Griekse en mediterrane keuken); Pholaumi (Vietnamese keuken); Senza (Italiaanse keuken); Tom Yam by Walkin’Thai ( Thaise keuken); ‘t Potverdoemmeke (Brusselse keuken) en Walkin’Thai (Cuisine thaïlandaise) en Tsuki (Japanse keuken).

Overige regio’s:

Gouden Delta: Wallonië: Olivier 4, Dave (Olivier Bruckner); Vlaanderen: Nuance, Duffel (Thierry Theys), Groot Hertogdom: Clairefontaine, Luxemburg (Arnaud Magnier)

Zilveren Delta: Wallonië : Atelier du Goût, Luik (Arnaud Delvenne); Vlaanderen: Alain Bianchin, Overijse (Alain Bianchi), Groot Hertogdom De Peffer Kär, Huncherange (Rachel Rameau).

Bronzen Delta: Wallonnië: Divino Gusto, Nijvel (Amine Mechmech), Vlaanderen: Cuines 33, Knokke (Frederik & Fleur Boussy & Edwin Menue), Groot Hertogdom: Guillou Campagne, Schouweiler (Guillaume Rotario)

Awards per specialiteit: Dimitri in Quaregnon (Mediterrane en Griekse keuken), Izumi in Antwerpen (Japanse keuken), La Cité d’Athènes in Profondeville (Griekse keuken), Le Grand Bleu in Gent (Keuken van de zee), Le Pa’So Grill in Wanze (Uitzonderlijke vleesgerechten), Le Phil des Saveurs in Namen (Mediterrane keuken), Le Saint-Germain in Bastogne (Bistronomische keuken), Le Shanghai in Luik (Chinese keuken) en Signé Jeanne in La-Roche en Ardennes (Brasseriekeuken).