Deltagids België- Luxembourg 2016

De Delta Gids: zo veel meer dan een gids. Een overzicht van de beste adressen in België en het Groothertogdom Luxemburg

 

Niet minder dan 2 000 adressen van restaurants en hotels zijn op een praktische en gedetailleerde manier beschikbaar. De klassering gebeurde per provincie en in alfabetische volgorde van de steden in elk van de provincies.

De 584 pagina’s zijn aangenaam om te lezen. U vindt er zeker “het” adresje dat u nog niet kent of dat u vergeten bent en graag nog eens opnieuw bezoekt. De gids bevat verder 1350 gastronomische recensies – negatief of positief – die de recensenten van de gids neerpenden op basis van hun bezoek aan de gelegenheden.

Dit jaar wordt de Delta Gids uitgebreid met 180 nieuwe adressen, terwijl 200 adressen wegens sluiting of gebrek aan selectiecriteria uit de gids werden verwijderd.

Deze gids is niets minder dan een reis door de verschillende keukens en laat u de nieuwste culinaire trends ontdekken – alles gebaseerd op een correcte kwaliteit prijsverhouding en een verantwoorde selectie van de gelegenheden. Zeven registers op het einde van de gids en duidelijke pictogrammen helpen u bij uw keuze. (per type van keuken, per prijs, alfabetisch, …). De opdracht van de recensenten van de Delta Gids is eenvoudig, België en het Groothertogdom Luxemburg doorkruisen om nieuwe adresjes te ontdekken en de liefde en passie van de chefs voor de gastronomie en lekker eten met u te delen.

 

Het Delta-kennismakingspaspoort dat sinds 6 jaar bij de Delta Gids hoort is een aanmoediging om deze passie te delen. Het kennismakingspaspoort biedt u een korting van 30% in 65 restaurants in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze adressen werden zorgvuldig geselecteerd en zijn geklasseerd in vier categorieën: Gastronomie, Goede kwaliteit/prijsverhouding, Hartendief en Mooi Kader. Gebruik maken van dit Delta-kennismakingspaspoort betekent dat u vrij snel de aankoopprijs van de Gids terugverdient!

De nieuwe gids laat vooral bij de appreciatie ‘4 mutsen’ de hoogste kwalificatie bij deze gids, een aantal belangrijke wijzigingen optekenen. Restaurant De Karmeliet van Geert Van Hecke in Brugge is verdwenen gezien de chef besliste om in de loop van 2016 zijn restaurant te sluiten. Ook restaurant Bruneau verdwijnt uit de toplijst, volgens de recensenten voldoet het restaurant niet langer aan de gestelde normen, het evolutieve en creatieve aspect van de keuken is verdwenen, terwijl ook de bediening meer dan eens te wensen overlaat; Bruneau behoudt nog altijd 3 koksmutsen. Nieuwkomer in de hoogste categorie is restaurant Bon Bon van Christophe Hardiquet dat bruist van ambitie en creativiteit. Het Château d’Hassonville in de gids 2015 nog drager van 3 koksmutsen valt volledig weg uit de classificatie gezien de keuken geen belangstelling meer wegdraagt en de uitbaters het accent volledig toespitsen op het hotelgebeuren. Als hotel behoudt het wel 3 sterren.

De palmares van de Delta Gids België en Luxemburg 2016 :

 Gouden Delta : Wallonië : Olivier 4, Dave (Olivier Bruckner), Vlaanderen : Nuance, Duffel (Thierry Theys) en het Groot Hertogdom Clairefontaine, Luxemburg (Arnaud Magnier).

Zilveren Delta : Wallonië : Atelier du Goût, Luik (Arnaud Delvenne), Vlaanderen : Alain Bianchin, Overijse (Alain Bianchi), Groot Hertogdom : De Peffer Kär, Huncherange (Rachel Rameau)

Bronzen Delta : Wallonië : Divino Gusto, Nijvel (Amine Mechmech), Vlaanderen : Cuines 33, Knokke (Frederik & Fleur Boussy & Edwin Menue), Groot Hertogdom : Guillou Campagne, Schouweiler (Guillaume Rotario).

De laureaten voor Brussel worden in de loop van de maand mei 2016 bekendgemaakt bij de voorstelling van de Deltagids Brussel.

Net als vorig jaar stelden de gastronomisch recensenten een tweede klassering op waarin authentieke en smakelijke keukens elk in hun categorie beloond worden. Deze nieuwe palmares bestaat uit : Dimitri in Quaregnon (Mediterraanse en Griekse keuken), Izumi in Antwerpen (Japanse keuken), La Cité d’Athènes in Profondeville (Griekse keuken), Le Grand Bleu in Gent (Keuken van de zee), Le Pa’So Grill in Wanze (Uitzonderlijke vleesgerechten), Le Phil des Saveurs in Namen (Mediterraanse keuken), Le Saint-Germain in Bastogne (Bistronomische keuken), Le Shanghai in Luik (Chinese keuken) en Signé Jeanne in La-Roche en Ardennes (Brasseriekeuken).

De Gids, incluis het Kennismakingspaspoort, is te koop in de boekhandel, supermarkten en op www.deltaweb.be Kostprijs 29.75 €. Op www.deltaweb.be vinden belangstellenden een elektronische versie van de Delta gidsen.