Dennis van den Beld: nieuwe chef-kok restaurant Het Roode Koper

Sinds 1 september is Dennis van den Beld de nieuwe chef-kok bij restaurant Het Roode Koper en volgt daarmee Arjen Bonder op. Van den Beld (32) was afgelopen 4 jaar al sous chef bij Het Roode Koper en wist samen met Bonder het restaurant steeds hoger op de ranglijsten van de betere restaurants in Nederland te krijgen.

Mede dankzij inspirerende leermeesters als Martin Kruithof (De Lindenhof, Giethoorn), Marc van Gulick (Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag) en Andrès Delpeut (de Roggebot) ontwikkelde Van den Beld zijn eigen smaak en een eigen kookstijl. Met plezier, vanuit zijn hart en met veel gevoel bereidt Van den Beld mooie uitgebalanceerde gerechten. Klassieke ingrediënten laat hij in hun waarde en weet hij zo te bereiden en te combineren dat ze elkaars eigen smaken versterken. “Door de ingrediënten te laten zijn wat ze zijn, proef je wat je eet. Ik heb een smakenpallet in mijn hoofd dat ik continu uitbreid en verdiep en dat ik toepas in de culinaire wensen en verwachtingen van onze gasten. Daar gaat het mij om: gasten culinair verwennen en een smaakervaring laten beleven die ik voor hen persoonlijk heb samengesteld. Ik wil ze laten proeven wat ze zien.”

Eerder dit jaar won Van den Beld tijdens de vakbeurs HorecaEvenTT in Assen de Wynand Vogel Bokaal, de meest prestigieuze wedstrijd van Nederland waaraan koks alleen op uitnodiging mogen deelnemen. Een wedstrijd van zeer hoog niveau met deskundige juryleden van één, twee en
drie sterren bedrijven en onder voorzitterschap van Wynand Vogel. De deelnemers moesten dit jaar een koude schotel van zoetwatervis creëren en à la minute een viergangendiner plus amuse aan de jury presenteren. Volgens Van den Beld “moet je dicht bij jezelf blijven. Met kwaliteit en smaak onderscheid je je beter dan met de wijze waarop je een gerecht presenteert. Vorm en presentatie zijn eenvoudig te kopiëren maar smaak, dat is het allermoeilijkst na te bootsen.” Met de toekenning van de award aan Van den Beld beaamt de jury dit.

Op de Horecava, januari jl., verwierf Van den Beld met zijn leerling Marcel Smits (Cas Spijkers Academie in Twente) de titel Nationaal Kampioen Leermeester-Leerling; zij wonnen daarmee het Gouden Koksmes. Kennisoverdracht aan jongere koks vind Van den Beld erg belangrijk en Het Roode Koper geeft veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. In de aansturing van het zeer bevlogen en gedisciplineerde team zal Van den Beld veel aandacht gaan besteden aan het opleiden van jonge koks.

“Van den Belds visie op culinaire verwennerij van gasten sluit volledig aan op onze visie over de totaalbeleving die wij onze gasten tijdens hun verblijf op ons landgoed willen laten ervaren”, lichten de landgoedeigenaren Yolanda en Jon-Ivar Sörensen toe. “Gasten hebben hoge verwachtingen als ze naar Het Roode Koper komen en die moeten we met z’n allen waar maken. Keer op keer, iedere dag weer. Met de chef zoeken we daarom telkens naar betere smaken en betere gerechten. Onze gastheren en -vrouwen zijn zich iedere dag weer bewust van de persoonlijke aandacht waarmee wij onze gasten omringen. We leggen de lat hoog en dit is terug te zien in de kwaliteit die we leveren én in het weerzien van terugkerende gasten. Dat maakt ons werk op het landgoed leuk, uitdagend en zeker ook dankbaar.”

Met de aanstelling van chef-kok Dennis van den Beld als verantwoordelijke voor het restaurant Roode Koper van het gelijknamige Hotel-Landgoed in Leuvenum krijgt deze award winning chef alle kansen om zijn sterambities nog meer kracht en gestalte mee te geven. We kijken belangstellend uit naar de appreciaties die de culinaire gidsen hem de komende maanden zullen toebedelen.