Departement Aude: Katharenland

Het departement Aude is een van de vijf zuidfranse departementen die samen de regio ‘Sud de France’ vormen. Elk van deze departementen bezit een aantal specifieke eigenschappen en kenmerken waarbij het departement Aude zich als het Katharenland bij uitstek profileert.

De natuurelementen vormen een belangrijk onderdeel van het Katharenland maar ook de mens liet zich niet onbetuigd. Gevarieerde landschappen en diverse klimaten vormen een ontmoetingspunt tussen het oosten en het westen van het departement maar ook de vele volkeren die de regio hebben bewoond zoals de Kelten, Romeinen en Spaanse republikeinen tekenen samen met de autochtone Fransen de authentieke karakters. De steile hellingen van de Cabardès en Minervois, de heuvels van Lauragais, vlakten rond Narbonne aan de voet van de Clape, bergweiden van de Pic de Madres, de meren van Bages-Sigean en Ayrolles tot de maagdelijke witte zoutpannen bij Gruissan en vanzelfsprekend de uitgestrekte stranden, zorgen voor een kabbelend ritme waarbij toerisme in alle geledingen aan bod komt.

De aantrekkingskracht van het departement steunt op een aantal belangrijke maar tegelijk aantrekkelijke pijlers zoals de geschiedenis van het Katharenland, de Aude een regio tussen Pyreneeën en Middellandse zee, een kwaliteitslabel en het departement Aude dat synoniem is van  de geschiedenis van lekkernijen.

Aude, Katharenland … wat een geschiedenis: De Romeinse tijd en de middeleeuwen zijn twee sleutelperioden die de geschiedenis van de Aude, Katharenland ingrijpend hebben getekend. De poolsites van Katharenland, de kastelen en abdijen, zijn vandaag voor een deel de getuigen van deze historische rijkdom en vormen voor de bezoekers een uniek patrimoniaal geheel. Enkele voltreffers zijn ongetwijfeld de Cité van Carcassonne, door de Unesco geklasseerd als patrimonium van de mensheid, getuigt van 2000 jaar militaire architectuur en 2600 jaar geschiedenis. De abdij van Saint Papoul is een merkwaardig klooster uit de XVIde eeuw waar men het grootste aantal sculpturen van de Meester van Babestany kan vinden. Het kasteel van Villerouge-Termenès ligt midden van een dorp waar de laatste gekende kathaarse bon homme Guilhem Bélibaste in 1321 werd verbrand, terwijl het kasteel van Peyrepertuse het meest merkwaardige voorbeeld is van de middeleeuwse architectuur in de Languedoc. De Cité van Fanjeans is een middeleeuwse cité uit de XIde eeuw met 3000 inwoners en hoofdplaats der dominikanen.

Van de Middellandse zee tot de Pyreneeën, van de lagunes tot aan het Centraal Massief; de Corbières en de Lauragais, biedt de Aude een uitzonderlijk palet van landschappen en natuurlijke sites. Strand met fijn zand, zeemeren, het wilde water van de Audevallei, wouden, bergtoppen en plateaus, ‘gorges’ en ‘avens’ vormen het natuurlijke decor voor activiteiten in openlucht gedurende het ganse jaar. Waterpret, zeilen en windsurfen, watersport en canyoning, maar ook het Canal du Midi en van La Robine net als het wandelpad Sentier Cathare en mountainbike met fietstoerisme zijn toppers die menig toerist weten te bekoren.

Het kwaliteitslabel van de Aude werd in 1992 opgericht en is eigendom van de Conseil Général de l’Aude. Vele in de Aude gevestigde professionals uit de sectoren toerisme, landbouw en wijnbouw hebben zich hierbij aangesloten, maar ook ambachtslieden en vertegenwoordigers uit de horeca zijn lid. Al deze producten en diensten beantwoorden aan de specifieke eisen die kwaliteit, oorsprong en authentieke kennis waarborgen. Het merk Pays Cathare® verenigt nagenoeg 900 professionals rond de productlijnen verblijven en accommodatie, gastronomie en proeven, activiteiten en bezienswaardigheden en kunstenaars.

Aude Katharenland is tevens de geschiedenis van lekkernijen. Met talrijke en rivaliserende chefs, een productietraditie van zowel zeevruchten als fruit, vlees en ingezouten waren, bevestigt de Aude, het vaderland van Prosper Montagné, zich dagelijks als een voorkeursmand van de Languedokische keuken. Bovendien steunt de verscheidenheid en rijkdom van de wijnen van de Aude op de authenticiteit van de terroirs waarop zij zich wortelen. Maar liefst 8 AOP’s willen de fijnproever maximaal verwennen. www.audetourisme.com

De middeleeuwse vestingstad La Cité en de Bastide Saint-Louis geven gezamenlijk een bijzonder karakter aan Carcassonne de hoofdstad van de Aude die de eeuwen waardig doorstaat. Het karakter van het oude Carcassonne is best te doorgronden tijdens een wandeling over de vestingmuren en door de straatjes en biedt meteen een diepe duik in de rijke geschiedenis van de Languedoc. Aan het einde van de derde eeuw versterkten de Romeinen hun oude burcht met een drie kilometer lange verdedigingsmuur, de resten zijn nog steeds te zien en in goede staat dankzij het restauratiewerk van architect Viollet-le-Duc. Visigoten, Arabieren en Franken hebben er mekaar opgevolgd en de stad verder ontwikkeld. Tegenwoordig geven de in de achttiende en negentiende eeuw aangelegde boulevards de limieten aan van de voormalige Bastide Saint-Louis. Het rechthoekige stratenplan kenmerkend voor de steden uit de late middeleeuwen, is georganiseerd rond een centraal plein, het plein Carnot, waar de handel zich ontwikkelde. Carcassonne is nog steeds een unicum waar men niet alleen de geschiedenis kan ontdekken maar ook kan proeven van de talloze specialiteiten van de streek.