Domaine de Châlveches – Faugères

De deugddoende lentezon is voor het Domaine de Châlveches in Faugères, elk jaar opnieuw de aanzet voor nieuwe ontdekkingen waarbij de gasten bij elk bezoek op een attente en gepersonaliseerde service kunnen rekenen.

Gelegen op de uitlopers van de Cévennes van de Ardèche nabij een regionaal natuurpark, bieden de 10 lodges, alle zuidgericht, met hun houten buitenzijde een natuurlijke aanvulling met de omgeving en baden ze in een hemelsblauw decor. Gasten kunnen kiezen uit de traditionele lodge, de familielodge of VIP-lodge met binnenjacuzzi, terwijl de junior suite specifiek werd afgestemd op personen met beperkte mobiliteit. In alle lodges vinden de gasten een lcd-tv, koffiezet, peignoirs, safe, minibar en een steamer voor het geval ze zelf iets willen bereiden. Het comfort van de gasten wordt verhoogd door twee aaneensluitende zwembaden, een ruim zonneterras, bar, haardvuur tijdens de winter en de Tour des sens. In deze 19de eeuwse toren die angstvallig zijn initiële bestemming verborgen houdt werden de hammam, de sauna en jacuzzi ondergebracht en kan men tevens van diverse massages genieten. Mede door de luxueuze inrichting en het ruime dienstaanbod, maar tevens door zijn unieke ligging in een spetterend natuurlijk decor, werd het Domaine de Châlveches vrijwel onmiddellijk na de opening weerhouden als lid van de Châteaux & Hôtels collection.

De regio Faugères geniet van een aantal mediterrane invloeden en biedt nagenoeg het ganse jaar een aangenaam klimaat. Afhankelijk van het seizoen daagt hier een ochtendnevel op die de gouden kleurtoetsen van de herfst glans en luister meegeeft. Een periode voor uitgebreide wandelingen en zoektochten naar paddenstoelen. De zachte winters met behoorlijk wat zon zijn het moment om onder een warm deken van de verkwikkende zonnestralen te genieten. De zomerzon biedt aanlokkelijke wandelingen nadat men op het terras van lokale confituren en honig en een leuk ontbijt heeft genoten. Na de middag vormt het zwembad en het zonneterras de aangewezen oase voor een ontspannende rustpauze.

Aroma’s en lokale geuren brengen je in vervoering van de eigen keuken maar vormen eveneens de introductie voor de ontdekking van restaurant Likoké van Piet Huysentruyt. Merkwaardig dat men hier net als elders in de Ardèche trouwens, niet over afstanden praat maar wel over reistijden. Tussen het Domaine de Châlveches en restaurant Likoké liggen een kleine 30 minuten, begrijpelijk gezien men over kronkelende wegeltjes moet. Beide exploitaties vormen trouwens een figuurlijke samenwerkende vennootschap en sturen klanten naar elkaar. Voor hen die wel de tocht naar Likoké aandurven maar opzien tegen een nachtelijke terugkeer vinden de exploitanten van het Domaine de Châlveches beslist een oplossing.

De rijkelijk ingerichte bar van het Domaine wordt aangevuld door een stijlvol restaurant. Hier hebben de gasten de keuze uit tal van à la carte suggesties naast de menu van het Domaine, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert aan €30 of het ontdekkingsmenu voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en dessert aan €45.

Wij kregen bij onze degustatie een leuke mousse van wortel als proevertje, gevolgd door een heerlijke sla van rode biet, champignons, tomaat, rucola, eierdooier en lokale gietenkaas en erg knapperige toast. Een gedurfde combinatie die mede door de geitenkaas toch een rijkelijk smaakpalet ontwikkelde. Onze geprikkelde smaakpapillen wisten nadien de bereiding van rund met pepersaus op basis van rode wijn, tomaat en kaasschilfertjes beste te appreciëren. Deze lokale interpretatie van een tournedos Rossini genoot volop van de aardappelpuree die op sublieme wijze werd gedecoreerd met een kleurige trilogie van wortel. De tiramisu met kastanjes, de huisspecialiteit bij uitstek, als afsluiter werd een leuke terugkoppeling naar de lokale producten en bracht opnieuw rust in het globale smaakdecor.

Domaine de Châlveches – lieu-di Châlveches – 07230 Faugères

Tel 33 4 75 35 76 16 – www.domaine-chalveches.fr

Culinaire commentaren:

Tased4you:   3 minutes

luxueuze inrichting

gedurfde smaakcombinaties

prettige decoraties en presentaties

ruim smaakaureool